torstai 30. tammikuuta 2020

Elämäntavat vaikuttavat muistiinOlen huomannut jo nyt reilu viisikymppisenä, että muisti ei ole enää yhtä terävä kuin nuoruudessa. Olen alkanut unohdella pieniä asioita. Menen esimerkiksi keittiöön jotakin hakemaan, mutta keittiössä sitten huomaan, että en enää muista, mitä minun piti hakea. Vähän viiveellä se sitten tulee mieleen. Onnettoman hajamielinen minä olen ollut koko ikäni. Jotenkin vaan vaivun omiin ajatuksiin.


Tukholman Karoliinisen instituutin ja Kuopion yliopiston professori Miia Kiviluoto teki Finger-tutkimuksestaan maailmanlaajuisen vientituotteen. Finger-tutkimus pystyi ensimmäisenä maailmassa osoittamaan, että elintavoilla voidaan vaikuttaa aivojen terveyteen ja ehkäistä muistisairauksia.


Tässäpä seuraavaksi Kivipellon vinkkejä muistisairauksien ennalta ehkäisyyn.
 • Liikunta. Liikunnassa myös aivojen verenkierto lisääntyy. Liikuntaa kannattaisi harrastaa sekä aerobisesti että lihasvoimaa kasvattavasti. Siis reipas kävely/hölkkääminen/juokseminen ja kuntosaliharjoittelu. • Aivojumppa. Kaiken uuden opettelu pitää aivot virkeinä. Aivoille pitäisi keksiä myös jotakin ratkaistavaa, esimerkiksi lukemista, ristisanatehtäviä, uuden kielen opettelemista. Minä opettelen parhaillaan uutta kieltä. Nimittäin tätä digikieltä, jossa olen vielä ehta digiblondi.
 • Ruokavalio. Monipuolinen ruokavalio on hyväksi aivoille. Mitään kommervenkkejä ja ravintolisiä ei tarvitse, jos syö lautasmallin mukaisesti.

 • Sosiaalinen aktiivisuus. Yksinäisyys on luultua yleisempi ongelma. Elämä tuntuu kivalta, kun viettää aikaa perheenjäsenten ja ystävien kanssa.

 • Muiden sairauksien riskien hallitseminen. Muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, kolesteroli.
 • Lepo. Tästä aivotutkijat puhuvat koko ajan enemmän. Lepo, palautuminen, uni on hyvin tärkeitä aivoille.
Lähteet: Helsingin Sanomat 11.6.2018, kuvat Pixabay, Pexel

2 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat 💛 Minä annan aivoille töitä lähinnä lukemalla, myös eri kielillä. Plus googlailen uteliaana aina paljon :) Tuommoisia viiveellä muistiin palautumisia sattuu silloin tällöin, etenkin nimet haluavat hukkua. Mukavaa päivää harmaudesta huolimatta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi riitta k. Sama täällä lukeminen on se ykkösjuttu. Ja yleensä utelias asenne elämään pitää mielen ja siinä samassa myös muistin pirteänä. Ilma on täälläkin harmaa, mutta valohan lisääntyy pikkuhiljaa. Hyvää torstaita sinullekin!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!