perjantai 17. tammikuuta 2020

Olen pätkäpaastollaErilaisia pätkäpaastoja on monia. Yksi suosituimmista on paasto, jossa ei syödä illalla, yön yli  ja aamulla yhtäjaksoisesti 14-16 tuntiin ja aterioidaan sitten 8-10 tunnin aikana, ei tietenkään, huh heijaa, yhtäjaksoisesti, vaikka tuosta ilmaisusta voisi niin luulla. 

Kokeilen nyt tätä pätkäpaastoa. Olen syönyt sen mukaan kuusi päivää ja olen laihtunut, mutta laihdutukseni on kestänyt vasta kaksi viikkoa, ja laihduin myös ensimmäisellä viikolla ennen pätkäpaastoa. Yhteensä olen laihtunut kaksi kiloa. Minulla on aika paljon ylipainoa, painoin 81 kiloa, olen 170 senttiä pitkä. Jos on kunnolla ylipainoa, ensimmäiset kilot laihtuu nopeasti. Sitten laihdutus käy vaikeammaksi.


  Tämä on melko pieni päivällinen. Vatsani on tottunut papuihin ja hapankaaliin. Olen          syönyt niitä
  koko aikuisikäni. Kuvassa papukastike, hapankaali ja tomaatti. Keitän itse pavut ja teen     tulisen
  kastikkeen.

Helposti innostuvan ihmisen alkuinnostukseni voi  myös lopahtaa.  Nyt koohotan. Ja pitää  etenkin pystyä pitämään saavutettu paino myös laihdutuksen jälkeen. Se on mahdollisesti muutaman kuukauden päästä edessä. Tavoitteita näillä näkymin riittää tässä asiassa...


   Aamiainen.

Syön päivällä kolme kertaa.  "Aamiaisen", pitäisi ehkä sanoa, että  päivän ensimmäisen ruuan; kohtuullisen, proteiinipitoisen päivällisen ja  iltapalan. En laske kaloreita vaan syön nyt vain tavanomaista vähemmän, mutta kuitenkin monipuolista kasvisruokaa ja lisäksi paljon puolukkaa piimäpohjaisena smoothiena tai puuron kanssa. Puolukkasmoothien makeutan banaanilla,  lisään myös mustikkajauhetta. Puuron puolukat makeutan stevialla.


               Runsaasti puolukoita puurossa

Olen nyt myös syönyt kananmunan, jos on tullut sietämätön, kestämätön, ekstrasupermaxitupla kova nälkä, vaikka olen kasvissyöjä. Yleensä yksi kananmuna on päivässä riittänyt. Tai sitten hedelmän, yleensä appelsiinin, olen syönyt välillä korventavaan nälkään. Lisäksi mindfullnessilaisesti syön hyvin tietoisesti silloin, kun syön. Näin ei tarvitse syödä liian paljon, vaikka on nälkä. Olen myös vuorollaan antanut nälän ajatuksen ja tunteen tulla, ja olen tarkastellut niitä. Ja yrittänyt päästää irti.   Puolukkasmoothie.


Uskon  - kuitenkin vielä lyhyen kokemuksen jälkeen -, että tämä pätkäpaasto ja laihtuminen perustuu voimakkaasti vaihtelevalle aineenvaihdunnalle. Tavallisessa paastossa aineenvaihdunta pysyy vakaampana. Tässä se heilahtelee enemmän.Aineenvaihdunta havahtuu aamiaiseen, ja ikään kuin herää pitkästä levosta hyvin tehokkaasti proteiinipitoiseen päivälliseen.Öisin paaston aikana elimistö saa levätä, ja aineenvaihduntakin käy hitaalla. Minä siis uskon näin tästä paastosta. Eli kirjoittamani ei perustu tieteelliseen, koeteltuun, tutkittuun tietoon vaan  mielipiteeseen ja uskoon, uskomukseen.

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, eli aineenvaihdunta käy tavallista hitaammalla - itse asiassa yleensä hyvin hitaalla -,  syön  siihen tyroksiinilääkitystä ja  vajaatoiminta on  vaikea ja erittäin haasteellinen laihdutuksen kannalta. Paino ei putoa lainkaan kevyellä laihdutuksella. Tai pitämällä ateriavälit säännöllisinä ja syömällä neljän tunnin välein. Paasto ei tunnu kauhean , kauhean vaikealta, kun en ole nykyisin aamunälkäinen. Se sujuu. Ainakin jotenkin. Onhan siinä tietenkin  aika kaamea nälkä etenkin illalla ja aamullakin. Mutta jos aion pitemmän aikaa tämän pätkäpaaston noudattaa, nälkään on vain totuttava. Kaipa elimistö  tottuu siihen ajan kanssa. Tottuuhan se niin moneen muuhunkin asiaan. Ja voi itku,  minulla on vielä vihainen tai hermostunut olo, kun verensokeri on alhaalla. No, näillä mennään.Olen ollut myös joskus keväisin nestepaastolla viikon. Ja voin sanoa, että pätkäpaasto on paljon helpompi. Tavallisella paastolla minulle tulee hirveä pääkipu toisena päivänä ja olo on hyvin heikko. Vasta neljäntenä päivänä pääkipu hellittää, ja olo alkaa tuntua kevyeltä ja hyvältä. Juuri tuon pääkivun takia en paastoa kuin vain keväisin.

Suosituimpiin pätkäpaastoihin kuuluu myös 5-2-paasto. Siinä syödään normaalisti viiden päivän ajan, mutta kahtena päivänä vähennetään syömistä neljäsosaan normaalista.ADF-paastossa (alternate-day fasting) ei syödä lainkaan 36 tunnin aikana, minkä jälkeen 12 tunnin aikana voi syödä miten vain.

Pätkäpaastolla on uskomattoman paljon terveysvaikutuksia ja se myös laihduttaa, jos jaksaa paastota jaksoissa pidempään, eikä syö valtavia määriä sinä aikana, kun voi syödä normaalisti.

Vasta viime vuosina paastoa on alettu tutkia kunnolla ihmisillä. Aiemmissa eläinkokeissa on saatu näyttöä siitä, että paasto uudistaa elimistöä, edistää terveyttä ja saattaa jopa pidentää elinikää.Paasto aktivoi ketoosia ja autofagiaa. Ketoosissa elimistä alkaa polttaa omaa rasvaa. Autofagia on kehon sisäinen kierrätysohjelma, joka siivoaa kuonaa ja turhia aineita pois soluista.

Paasto myös parantaa sydämen terveyttä ja vähentää sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin riskiä.

Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan pätkäpaasto voi laihduttaa, tasata verensokeria, lievittää tulehdustilaa, parantaa muistia ja hidastaa ikääntymistä.Erityisesti ADF-paastoa on tutkittu. Se pienensi tutkittavien painoindeksiä, paransi vartalorasvan koostumusta ja alensi kolesterolia. ADF-paastossa tutkittavat kevenivät keskimäärin 3,5 kiloa kuukauden aikana. Tästä paastosta ei tullut mitään haittavaikutuksia kuuden kuukauden jälkeenkään.

Paastoa pitäisi tutkia vielä lisää. Se ei sovi ihmisille, jotka syövät lääkkeitä diabetekseen, verenpaineeseen tai sydänsairauteen. Paastoa ei myöskään suositella hyvin vanhoille ihmisille, syömishäiriötä sairastaneille ja vaikeasti ylipainoisille.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Lähteet: Helsingin Sanomat 30.12.2019, kuvat Pixabay, omat

12 kommenttia:

 1. Seuraan kiinnostuneena laihdutustasi ja tsemppaan takapiruna täällä :) Olemme samanpituiset, mutta minä painan vähemmän, mutta talven aikana kertynyt extra on kaikki asettunut vyötärölle, reisiin ja takamukseen, ei kiva kun housuissa ahistaa. Miehen pitäisi laihtua enemmän, ehkä 7-10 kg. Aamulla juuri puhuimme tulevsta, paremmasta ruokavaliostamme. Aloitimme päivän pienellä neljänviljan puuroannoksella, siihen rkl öljyä ja vähän raejuustoa. Söin lounas/päivällisen vasta äsken.

  Kiitos muistutuksesta - meillä on tas unohdettu hapankaali ja vesimeloni aivan tykkänään. Olen joskus nestepaastonnut, mikä ei ollut ollenkaan kiva kokemus, juuri päänsäryn ja heikon olon takia. Ehkä joskus kokeilen 5:2 pätkäpaastoa, ehkä. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tsempistä riitta k. On varmasti mukavaa, kun kumppanikin laihduttaa. Minä olen katsonut kateellisena, kun mies syö herkkuruokaa tai aivan tavallista ruokaa. Minkäs teet. Nestepaasto on hyvin vaativa juuri tuos päänsäryn ja heikotuksen takia. Silti keväisin paastoan sen 5 päivää ja päivät ovat kyllä koettelemus. Hapankaali on vatsalle terveellistä ja olen huomannut , että se vaikuttaa jotenkin nälän tunteeseenkin. Tai sitten vain kuvittelen. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Tsemppiä vaan tuolle urakallesi, hyvältä näyttää. Itse olen paastonnut 90 luvulla mehupaastoa (suolihuuhteluineen) noin pari kertaa ja kevytpaastoa kerran, seitsemän päivän mehupaasto sopi kyllä paremmin kun siinähän paaston loppupuolella ei enää nälätä,kun taas kevytpaastossa oli aina nälkä. Paasto oli minulle enemmänkin henkinen kokemus,en ollut laihduttamassa vaan elimistöä puhdistamassa. Nykyisin en voi paastota kun käytän paria lääkettä jatkuvasti,lääkkeiden vaikutushan tehostuu hurjasti paaston aikana ja myös nautintoaineiden. Paasto on mielestäni hyvä sysäys laihduttamisen aloittamiselle, mutta jatkossa olisi opeteltava ne terveet elämän tavat ettei menettäisi saavutettua etua. Mukavaa viikonvaihdetta Marja :-)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi ja tsempeistä Pihakeiju. Nestepaasto tosiaankin puhdistaa elimistöä ja myös mieltä. Mieli jotenkin kirkastuu. Paaston loppupuolella on ihanan kevyt ja täsmällinen olo. Niin ei ole tässä pätkäpaastossa, kun kuitenkin syödään melkein tavallisesti. Ja näläntunne on aamuisin ja myöhään illalla kova. Tuota en tiennytkään, että lääkkeiden vaikutus tehostuu paaston aikana. Niin, juu ne terveet elämäntavat. Minun pitää tämän paaston jälkeen lopettaa ruisleivän puputtaminen. Nimenomaan sitä tekee mieli. Muuten elämäntapani on suhteellisen terveellinen: nukun riittävästi, liikun ja syön kasvisruokaa. Ihanaista viikonlopppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Olet ihana, kun kerrot rehdisti painosi. <3 Onnea tähän pätkäpaastoon ja kivaa viikonloppua Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. En tiedä olenko mitenkään ihana, mutta minun mielestäni painon kertominen kuuluu loogisesti asiaan, kun laihduttaa. Painon takiahan juuri laihdutetaan. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Seuraan mielenkiinnolla pätkäpaastoasi.
  Kiitos tästä ja edellisestä postauksesta, jota en päässyt millään kommentoimaan.
  Hapankaalia kaipaan täällä. Se keventäisi kummasti oloa, joka täällä on aika-ajoin raskas paikallisten ruokien jälkeen.
  Mukavaa sunnuntaita Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Sinäkin kaipailet hapankaalia. Samoin minä reissuilla kaipaan sitä ja etenkin ruisleipää. Paikallisten ruokien syöminen on varmasti mielenkiintoista siellä kaukana. Hyvää alkanutta viikkoa teille!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen vaihtoehto painonpudotukseen tai sen aloittamiseen. Itse aloitin aikanaan ison urakan VLCD:llä painonhallintaryhmässä. Juu, kyllä - painoa OLI paljon liikaa. En ole koskaan voinut niin hyvin kuin VLCD:n aikana ja kauan sen jälkeenkin. Olin virkeä, elinvoimainen ja nukuinkin hyvin.
  Pientä alkutsemppausta taas vaatisi hienoinen painonhallinta! Tässä voisi olla hyvä vaihtoehto! Jään seuraamaan, miten sinulla etenee!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Olet ollut hurjalla dieetillä. Tuo VLCD-dieetti tarkoittanee erittäin vähäenergistä dieettiä. Nutraamistakin. Luulisin, että sitä voi tehdä myös kuitenkin ilman kalliita annospusseja aivan tavallisella ravinnolla. Mutta pusseista on se hyöty, että varmasti saa kaikki ravintoaineet. Itse sitä voi olla vaikea arvioida. Minä laihdutin noilla pusseilla muistaakseni 13 vuotta sitten 13 kiloa. Ja huh, liikuin aivan hulluna vähintään kolme tuntia päivässä. Minulle ei tullut virkeää ja elinvoimaista oloa vaan lähinnä murjotin tai tiuskin. Välillä lenkillä tuntui, etten pysy pystyssä, oli niin heikko olo. Suosittelen tätä pätkäpaastoa. Tämä ei ainakaan minua varsinaisesti heikota, kun vain yrittelee hyväksyä nälän tunteen ja tehdä itselleen mieluisia asioita. Plus että muistan mindfulnesin keinot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laihduttaminenkin on kokonaisvaltainen prosessi, keho ja mieli mukana.
   Laihduttaminen on kohtuullisen helppoa, mutta se loppuelämän painonhallinta - siinä se haaste! Pätkäpaasto voisi lähteä kokeiluun, kunhan tsemppaan itseni aloitukseen!

   Poista
 8. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Joo, kyllä mielen pitää olla kehon mukana, koko ajan, laihdutuksessa ja sen jälkeen. Silloin kun viime kerralla laihdutin, oli laihduttamisen jälkeen käytettävä yhä suuria vaatteita. Mieli ei ollut ehtinyt mukaan uuteen tilanteeseen. Minusta laihduttaminen on kyllä vaikeaa, mutta totta puhut, että loppuelämän painonhallinnan pitäisi toimia, muuten kilot tulevat pikku hiljaa takaisin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!