perjantai 3. tammikuuta 2020

Mindfulness laihdutuksessaniNyt pitkien pyhien jälkeen toitotetaan vähän kaikkialla laihdutuksesta. Niinpä minäkin kirjoitan sitten laihdutusjutun henkisen puolen merkityksestä ja mindfulnesista. Olin suunnitellut laihdutusta puoli vuotta. Toteutus ehti vähän venyä. Mutta nyt olen laihduttanut pari päivää. Laihdutus ei ole uuden vuoden lupaus, kun en niitä yleensä tee. Katsotaan vain miten tässä käy.

Mindfulnessilla voi vaikuttaa myös syömiseen ja oppia tunnistamaan tilanteet, jolloin repsahdus uhkaa tai syöminen on vain haamunälän tyydyttämistä. 

Tämä on minulle nyt tarpeellista, sillä yritän laihduttaa, koska kiloja on tullut niin paljon, etten enää viihdy kehossani. Jos viihtyisin, en laihduttaisi, vaikka en ole ollut siinä ikinä hyvä. Eikä ole aiemmin juuri tarvinnutkaan laihduttaa, koska olen viihtynyt kehossani ja se on ollut juuri minulle hyvä ja sopiva. Vaikka jonkun toisen mielestä olen saattanut olla ylipainoinen.

Nyt on vain huono aika laihduttamiseen, kun on kaamos. Samoin minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota ei saada oikein tyroksiinilääkitykselläkään kuntoon, koska arvot heittelee niin nopsaan tahtiin. Mutta minusta tuntuu tämä mindfulnessin liittäminen laihdutukseen hyvältä. En tosin vielä tiedä, onko sillä kunnon tehoja.

Kehopositiivisuus on mielestäni sitä, että jos on sinut kehonsa kanssa, mikään ulkopuolinen määrittely  ja arvostelu ei  ainakaan pahasti hetkauta. Ja kenellä on oikeus arvostella toisen ulkonäköä!? Ehkäpä hyvin pinnallisilla ihmisillä.

Mindfulness eli tietoisuustaidot pyrkivät saamaan ihmisen tiedostamaan kyseessä olevan hetken. Sen voi aloittaa hengitykseen keskittymällä. Voit hengittää syvään sisään ja rauhallisesti ulos. Huomaat kuinka hengitys saa vatsan vuoroin laajenemaan, nousemaan ja laskemaan. Kun ajatus karkaa muihin asioihin, voit palauttaa sen takaisin hengitykseen.


Mindfulnessia on kaikki syvä keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Voit vaikka keskittyä jalkapohjien rasvaukseen tai imurin liikkeeseen lattialla. Tietoisuustaidot lisääntyvät harjoittelemalla.

Jos takana on monia epäonnistuneita laihdutusyrityksiä, ihminen saattaa toistaa samaa toimintamallia kuin ennen. Mutta jotta paino putoaisi, pitäisi tehdä jotakin toisin kuin ennen.


1)Hyväksy vaikeat ajatukset.
Vaikeiden asioiden ajattelusta tulee kurja olo, ja siksi sitä tahtoo välttää. Näin kurja ajatus kuitenkin vahvistuu. Kun suklaan syöminen tahtoo karata käsistä, suklaata ei kannata karsia ajatuksista tai se tunkeutuu ajatuksiin entistä voimakkaampana.

Ajatusten hyväksyntää voi harjoitella tiedostamalla ajatuksen ja päästämällä siitä irti ilman, että siihen liittyy tekoja. Kun sinun seuraavan kerran tekee mieli suklaata, totea itsellesi: minulla on ajatus, että haluan suklaata. Ajatuksen nimeämisen tarkoituksena on auttaa erottamaan mielen tuotos tosiasiasta. Sen jälkeen voi miettiä, noudattaako ajatusta vai valitseeko toisin.

2)Lopeta taistelu.
Vaikeiden tunteiden kanssa tasapainoilu on rankkaa, mutta se kuuluu ihmisen elämään. Joskus voi olla helpompi antaa periksi ja syödä suklaalevy - hirveän morkkiksen uhallakin. Periksi antaminen ja repsahdukset seuraavat kuitenkin toisiaan, jos jatkuvasti taistelee syömisen laukaisevia tunteita vastaan. Kun tunteen antaa tulla, se voimistuu alkuun. Mutta vähitellen se haalistuu ja lakkaa kiusaamasta.


3)Tee tietoisia ostoksia.
Ruokakaupassa riittää houkutuksia, ja siksi siellä kannattaa kävellä tavallista rauhallisemmin. Voi havainnoida tilaa, jossa liikkuu, ja tapaa jolla tuotteet on tuotu tarjolle.

Voit antaa nimen näkemillesi asioille ja niiden sinussa herättämille ajatuksille  ja tunteille, ja päättää, että annat niiden vain olla. 

4)Ota aterialla aikalisä.
Ennen kun alat lastata lautasellesi ruokaa, ota minuutin mittainen aikalisä. Tunnustele, mitä mielessäsi liikkuu. Onko nälkä oikeaa nälkää vai sittenkin näläksi naamioitunutta haamunälkää?

Haamunälän jäljille voi päästä, kun miettii, mitä teki ja tunsi ennen kuin nälän tunne heräsi. Osuiko silmiin ruokamainos? Tai kaverin facebook-päivitys uudesta ravintolasta? Sanoiko joku jotakin, mikä loukkasi mieltä?

5)Hiljenny syömään.
Muun tekemisen kanssa yhtä aikaa syöminen on tiedostamatonta syömistä. Tietoinen syöjä havainnoi kylläisyyttä pitkin ateriaa. Keskittyneesti syöminen on nautinto, koska se tuo ruoan maut paremmin esiin.Lähteet: Anna (päivämäärä hukassa), kuvat omat

10 kommenttia:

 1. Onnea laihdutukseen👍 Itsekin pitäisi alkaa lisätä kasviksia ja marjoja syömiseen. Oikein hyvää Vuotta 20

  VastaaPoista
 2. Hyviä ajatuksia läsnäoloon ja laihduttamiseen. Tiedostava syöminen, kylläisyyden tunnistaminen.
  Kaamosaikamme ja väsymys, siinä on sellaiset vastustajat, joita yritämme tainnuttaa herkkupaloilla, ja samalla lisäämme verensijerin heittelyä ja väsymystä.
  Itsensä hyväksyminen, kun olo on hyvä, ulkopuolisesta kritiikistä piittaamatta. Mistä löytyy se armollisuus!
  Tsemppiä, tsemppiä - ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Erikoiset asiantuntijat. Kyllä tämä kaamosaika on huono laihduttamiseen, koska ainakin minulla lisääntyy hiilareiden tarve, etenkin leipää tekee mieli. Mutta ainakin nyt kokeilen laihduttamista, kun olen suunnitellut sitä jo puoli vuotta. Onneksi mindfulness on minulle tuttu juttu kolmen vuoden takaa. Armollisuus on minusta esimerkiksi sitä, että pystyy kantamaan ylpeänä ja ylväänä painonsa. Minä en kerta kaikkiaan ollenkaan käsitä sitä, että jotkut kuvittelevat olevansa oikeutettuja kommentoimaan toisten painoa; oli se sitten ali- tai ylipainoa. Tulen siitä niiiin vihaiseksi.

   Poista
  2. Samaa mieltä ja hämmästelen juuri tuota toisten oikeutta jakaa viisauksiaan asiasta kuin asiasta. Minäkin murisen mielessäni, kun tällaista kohtaan. Sitä menee niin hämilleen, ettei keksi mitään viisasta sanottavaakaan.

   Poista
  3. Niinpä nuo oikeassaolijat tai painoa - jonkin ihmeellisen kuvitteellisen oikeutuksen myötä - arvostelevat ihmiset ärsyttää niin. Esimerkiksi kommentti, että sinäpä olet laihtunut, tuo vain kommentin kohteelle heti ajatuksen, että olen ollut aikaisemmin ylipainoinen. Sunnuntain rauhaa sinulle.

   Poista
 3. Kiitos onnen toivotuksista laihduttamiseen. Sinullakin on siis uusi suunta hakusessa. Fyysisesti laihdutan vain puolittamalla lounaan ja päivällisen ruoka-annoksen. Välipaloiksi vain marjoja tai hedelmiä. Iltapalaksi syön yhden juustovoileivän kahden sijasta. Tämä ei ole fyysisesti sinänsä rankkaa vaan helppo - sanoisinko maalaisjärkinen - tapa laihduttaa. Ja tutkiskelen mielenliikkeitä.

  VastaaPoista
 4. Mässääminen ja herkuttelu on mielen asia. Huomaan, että talvella tulee aina kiloja, koska yritän hakea energiaa herkuista, mikä juurikin väsyttää. Saman edessä olen, mutta milloin jaksan. Tsemppiä kovasti Marja ja ihanaa viikonloppua. <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Tiia ja tsempin toivottamisesta laihdutukseen. Kaamosaikana minullekin on aina tullut muutama kilo lisää. Niinpä vähän arveluttaa laihduttaminen tähän aikaan. Mutta yritän silti. Itselle kyllä itse asiassa sanon, etten yritä vaan laihdutan. Mindfulness on hyvä keino esimerkiksi tutkia tunteiden takana olevia ajatuksia. Leppoisaa sunnntaita sinulle.

  VastaaPoista
 6. Sinulla on hienoa ajatuksia laihduttamisesta, ja oman itsensä hyväksymisestä. Juuri näin sen kuuluisikin olla. Kehopositiivisuus, siitä puhutaan nykyään paljon, mutta tärkeintähän on hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on, eikä välittää muiden kommenteista, sillä juuri niin kuin sanoit, kenellä on oikeus kommentoida toisen ulkonäköä.

  Mindfulness on hienoa, se on todella tärkeä asia jolla voi vaikuttaa omaan mielialaansa. Joogassahan tätä käytetään paljon ja se olisikin hyvä ottaa osaksi jokapäiväistä arkea.
  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Souliina. En tiedä hienoista ajatuksista. Mutta ajatuksia on kuitenkin. Kehopositiivisuus oli aiemmin hyvin pinnalla oleva trendi. Se on hyvä asia, että toisten painon arvosteluun edes vähän puututaan. Arvostelu on niin raadollista ja rumaa.Jooga on ihanan rentouttavaa ja monipuolista sekä fyysisesti ja psyykkisesti. Joogasin kolme vuotta, mutta sitten se jäi. Harmittaa. Nykyisin meditoin. Hyvää uutta vuotta ja loppiaista sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!