maanantai 18. marraskuuta 2019

Puolukka voi auttaa painonhallinnassa
Puolukan lisääminen ruokavalioon voi auttaa painonhallinnassa ja ehkäistä ylipainon aiheuttamia haitallisia muutoksia. Puolukka alentaa veren rasva-arvoja, verensokeria ja elimistön tulehdustilaa.

Tutkijat lisäsivät puolukkaa hiirten ruokavalioon lihavuusmallissa ja seurasivat vaikutuksia. Farmakologian professori Eeva Moilanen sanoo, että tulos oli niin hämmentävän hyvä, ettei sitä aluksi meinannut uskoa.Runsasrasvainen ruokavalio nostaa hiirten painoa. Sisäelinrasvan määrä lisääntyy, ja maksa rasvoittuu. Tutkimuksessa puolukka esti painonnousua ja haitallista sisäelinrasvan kertymistä.

Puolukka paljastuu koko ajan yhä terveellisemmäksi. Se sisältää polyfenoliyhdisteitä, joiden tiedetään olevan hyödyllisiä terveydelle monella tapaa. Sen on myös havaittu estävän kariesta ja olevan tehokas keino hiivatulehduksia aiheuttavan candidan hävittämisessä.Vaikka kyseessä on kokeellinen hiirien tutkimus, Moilanen pitää tutkimusta erittäin lupaavana. Hän uskaltaa suositella puolukkaa siitäkin huolimatta, ettei vielä tarkkaan tiedetä, mitkä puolukan yhdisteet selittävät hyviä vaikutuksia, eikä sitäkään, miten paljon puolukkaa pitäisi syödä.

Puolukkaa voi kuka tahansa kokeilla jo nyt, koska kyseessä ei ole mikään uusi rohdos vaan tuttu ja tavallinen kotimainen marja.


Lähteet: Helsingin Sanomat 7.11.2019, kuva Pixabay

10 kommenttia:

 1. Meillä isäntä hamstrasi jo puolukkaa tämän uutisen inspiroimana ja ollaan syöty nyt joka päivä. Hyväähän se onkin. Tykkään tehdä itse marjarahkoja, ja nyt olen tehnyt omasta kirsikkmehusta, mutta kun ne ovat loppu, siirryn puolukkaan. Makeutan stevialla. Mukavaa päivää ja kiitos tietoiskuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k kommentistasi. Te olette lukeneet saman uutisen. Minulle tuli heti mieleen, että tuota voisi kokeilla. Olen tehnyt puolukkarahkaa minäkin. Tykkään samoin kuin sinä marjarahkoista, mutta teen eniten marjasmoothieita tai syön puuron kanssa. Vautsi, teillä on varmasti paljon kirsikkapuita, kun mehuakin saa.

   Poista
 2. Niin tavallinen ja halpa marja ja niin terveellinen tuo puolukka. Ihan melkein ihmeellistä. Ei tätäkään ennen osattu arvostaa, vaikka meillä ei lapsuuden kodissani koskaan muuta marjaa ollutkaan kuin puolukkaa. Nyt en ole tänä vuonna itse kerännyt kuin muutaman litran mustikkaa, joten kaikki marjat pitää kaupan pakastealtaasta ostaa. Se harmittaa, koska ei voi niin paljon syödä kuin tahtoisi näitä superruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva. Ennen pakastimia minunkin lapsuudenkodissa syötiin talvisin vain puolukkasurvosta, ei muita marjoja. Viinimarjat mehustettiin. Mustikkaa syötiin kesäisin piirakassa. On hienoa, että suomalaiset ovat löytäneet uudelleen marjat, eikä syödä vain ulkomaisia niin sanottuja superfoodeja. Minä en kärsimättömänä ihmisenä poiminut lainkaan metsämarjoja. Onneksi mies tykkää poimia niitä, mutta eivät nekään riitä koko talveksi. Onneksi kaupasta saa.

   Poista
 3. Moi. Mikä olisikaan parempaa herkkua kuin kotoiset metsämarjat. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kommentistasi. Metsämarjat ovat todellakin herkkua. Sääli ettemme löydä lakkoja ja karpaloita. Tai mies ei löydä. Mutta niitäkin onneksi saa kaupasta. Lakat ovat vain todella kalliita, joten niitä tulee syötyä harvakseltaan.

   Poista
 4. Minä pidän puolukkaa ja mustikkaa ihan super arvokkaana, minä syön ne sellaisinaan,ilman sokeria,en henno sokerilla pilata enkä keittää enkä paistaa. Minä laitan pakkaseen yleensä pari-kolme sangollista molempia ja yksin syön. Harmittaa vaan kun vielä elokuukin on niin kiireistä aikaa töiden takia että marjat täytyy ostaa, mutta olen valmis maksamaan kotimaisista marjoista, paljonkin. Meillä täällä pohjolassa on metsät pullollaan arvokasta ruokaa. Mies joka meillä puoliksi asustelee ei lakkaa ihmettelemästä kun popsin puolukkaa ilman sokeria, no laitan silloin sokeria esim.puolukkasurvokseen kun sitä hänelle tarjoilen kaalilaatikon kanssa. Mukavaa tiistaita Marja :-)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Meillä on tosiaankin metsät pullollaan superfoodeja ja pakurikääpääkin saa suoraan metsästä, metsänomistajan luvalla. Kuulostaa ihanteelliselta tuo, että poimit paljon mustikkaa ja puolukkaa itse ja syöt niitä ilman makeutusta. Minä en osaa syödä puolukkaa ilman hunajaa. Liian kirpsakka minun suuhuni. Puolukka on herkkua kasviskaalikääryleiden ja -kaalilaatikon kanssa.

  VastaaPoista
 6. Puolukka on terveellistä. Se mikä tutkimuksessa oli huonoa oli epämääräisyys. Eli rasva dieetistä sanottiin, että nostaa glukoosi-ja insiliinitasoja. Tämähän ei ole mahdollista. Hiilarit ne nostivat. Rasva dieetin kalorit olivat luultavasti suurimmat. Vähärasvaisen taas pienimmät. Toki puolukka auttoi, mutta rasva tehtiin tässä pahikseksu, vaikka tosiasiassa se oli liika hiilihydraatti kulutukseen nähden.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Nimetön. Minulla menee vähän yli hilseen nuo rasvat, glukoosit, insuliinit ja hiilarit. Se tässä kokeessa noin maalaisjärjellä tökki, että se oli tehty vain hiirillä. Ehkäpä sitten tulevaisuudessa ihmisilläkin.

  Kaunista kesää sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!