tiistai 19. marraskuuta 2019

Miksi päivällä väsyttää?Minä tarvitsen vähintään kahdeksan tuntia unta vuorokaudessa. Jos en saa sitä, minulla on täysin veto poissa. Jo vain seitsemän tunnin unet aiheuttaa päiväväsymystä. Minulla on kausittaista unettomuutta. Silloin päivällä pitää ponnistella, ja silti olo on nuutunut. Onneksi nukun yleensä hyvin.                                         Aivosumu
Aivosumu tarkoittaa väsymystä, muistin pätkimistä, keskittymisvaikeuksia. Aivot käyvät hitaalla. Tämä johtuu yleensä valvomisesta.

Jos aivosumu on jatkuvaa, taustalla voi olla sairaus: kilpirauhasen vajaatoiminta, uniapnea, fibromyalgia, hoitamaton diabetes tai krooninen väsymysoireyhtymä.

Väsymys on poikkeavaa, jos ei suoriudu arjesta tai elämä on ilotonta puurtamista.                               Aamutokkura on normaalia
On yleistä, ettää aamulla kestää käynnistyä. Aamutokkuraa sanotaan unikitkaksi. Jotkut saattavat herätä heti pirteinä. Jotkut taas tarvitsevat ainakin puoli tuntia tunnin aikaa herätä kunnolla. Kahvin piristävä vaikutus on suurimmillaan aamulla, kun kofeiinista on ollut yön mittainen tauko. Kohtuullisella kahvinjuonnilla on terveysvaikutuksiakin. Se ehkäisee muun muassa maksasyöpää ja tyypin 2 diabetesta.

Aamutokkura saattaa johtua myös huonosta nukkumisesta tai unenlaadusta. Huolet, murheet, kivut ja stressi voivat valvottaa. Alkoholin käyttö muutamaa tuntia ennen nukkumista voi heikentää unenlaatua.Huonosti nukuttu yö vastaa 0,6 promillen humalaa. Väsymys heikentää kognitiivisia kykyjä, suorituskykyä ja luovuutta. Väsymys voi näkyä myös päänsärkynä.

Aivojen soluihin kertyy aineenvaihduntatuotteita eli kuona-aineita, joista osa on aivoille haitallisia. Aivo-selkäydin neste huuhtelee niitä pois unen aikana.

Univajeessa sympaattinen hermosto toimii tavallista voimakkaammin. Sydämen syke kiihtyy, ja pulssi nousee. Unenpuute aiheuttaa siis stressitilan. Univaje heikentää myös puolustuskykyä ja sokeriaineenvaihduntaa.

Ihminen ei välttämättä tunnista enää väsymystä, siitä tulee normaali olotila. Ihminen on sopeutuvainen.    Verensokerin vaihtelut voivat aiheuttaa "väsymyskooman"
Paras keino pysyä virkeänä on syödä säännöllisesti. Hyvä ateriarytmi ehkäisee verensokeripitoisuuden aaltoilua päivän aikana. Monelle on tuttu raskaan lounaan jälkeinen voimakas väsymys. Etenkin nopeat hiilihydraatit, kuten valkoinen vilja ja sokeri, väsyttävät.

Unettomuutta kannattaa hoitaa, koska pitkäaikainen univaje nostaa  myös ruokahalua stimuloivien hormonien pitoisuutta. Yksi tällainen hormoni on greliini, joka lisää erityisesti iltasyömistä ja makeanhimoa. Tämä kaamosaika voi vaikuttaa myös samalla tavalla.


Lähteet: Kauneus&terveys 14/2019
  

8 kommenttia:

 1. Suloisia eläinkuvia olet löytänyt tähän meille malliksi. Niin antaumuksella nukkuvat. Noin sitä pitäisi meidänkin rennosti suloisesti uinua vaan, aina kun nukuttaa, mutta on se joskus ihmisellä vaikeaa. Minä yritän pitää huolen, ettei illalla nukahtamisaika livahda ohi, mutta joskus niin käy ja saatan olla valveilla vielä aamuyöstä. Tai sitten herään aamuyöstä, jos olen aikaisin nukahtanut. Joskus nukun viisi tuntia, joskus kahdeksan, minulla ei yöuni ole säännöllinen. Aamutokkura sen sijaan on, ja sitä ei ollut nuorempana, vielä kymmenen vuotta sitten ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Eläimet osaavat kyllä rentoutumisen ja nukkumisen taidon.Kadehdin meidän kissoja mietiskelytaitoineen ja antaumuksellisine unineen. Kaikilla yöuni ei ole varmaankaan säännöllistä. Minä olen huomannut iän karttuessa, että yöuni on tullut säännöllisemmäksi. Tosin nyt nukun sen suurin piirtein aamu neljän ja keskipäivän välillä, koska kirjoitan öisin tätä projektiani. Mutta kunhan tulee unta tarpeeksi.Sinulla ei ole uni säännöllistä, mutta jos se ei pahasti vaivaa päivällä, saat varmaankin unta riittävästi. Olen huomannut saman tuon aamutokkuran kanssa.

   Poista
 2. Noilla kuvien otuksilla on ainakin unenlahjat tallella.
  Väsymyksellä on moninaiset seuraukset.
  Autoilevien olisi hyvä muistaa, että huonosti nukuttu yö vastaa 0,6 promillen humalaa.
  Yleensä nukun hyvin. Kun on päivän mittaan ollut paljon erilaisia kohtaamisia, rauhoitan itseni lukemalla illalla vielä sängyssäkin. Tosin liian mielenkiintoista kirjaa ei kannata valita, muuten on pakko lukea aamuyölle. Voi sitä seuraavan päivän aivosumun määrää :D
  Kivaa illan jatkoa Marja!


  VastaaPoista
 3. Kiitos Kirsti kommentistasi. Monelle autoilijalle ei tule ehkä mieleen tuo unenpuutteen vastaavuus lievän humalatilan kanssa. Minulla on tällä hetkellä unirytmi vähän sekaisin, mutta unta saan suurin piirtein riittävästi. Aamupäivällä usein julkaisen postauksen ja nukahdan taas oitis. Joskus en sitten muista, olenko julkaissut postauksen, mutta sehän selviää helposti. Sinulla on varmasti paljon sosiaalisia kohtaamisia päivittäin ja se on ihailtavaa. Minä tapaan ystäviä vain viikonloppuisin. Viikot elän kuin erakko. Minäkään en yleensä osaa rauhoittua unille ilman kirjaa. Tällä hetkellä luen päivällä montakin tuntia kotitöiden ja uunien lämmittämisen lomassa. On tuttua joskus aikaisemmasta elämästä,että hyvä kirja vie mukanaan, mutta se on myös suuri nautinto.

  VastaaPoista
 4. Aamutokkura on tuttua, sen lisäksi nykyään myös jäykät jäsenet aamulla. Pitäisi siinäkin ottaa eläimistä mallia, ne kun venyttelevät aina noustuaan. Aamutokkura on aika koomistakin joskus, kun tokkuroi aamulla jalat pökkelönä, unisena. Aamusumua esiintyy myös, sumu onneksi selkiintyy päivän mittaan, jos takana on vain yksi huonosti yö. Pitemmän päälle unettomat yöt sumentavat koko päiväksi. Uni on niin tärkeää!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Erikoiset Asiantuntijat. Juu, tosiaan pitäisi ottaa elämistä oppia ja herätä raukeasti venytellen. Miten kissat ovatkaan tässä lahjakkaita! Ja eleganssi heti kondiksessa. On kiva katsella omia kissoja ja heidän nautiskeluaan herätessä. Olen huomannut, että jo nyt reilu viisikymppisenä kunnolla herääminen käy hitaammin kuin aikaisemmin, jos herää suoraan syvästä unesta.Kiva lukea että näet koomisuutta aamun "tokkuroinnissa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on parempi ottaa huumori mukaan näin iän ja vaivojen lisääntyessä. Saa sitten itsensä hyvälle tuulelle vaikka kompuroinnista, kunhan ei naura niin, että menee nurin!

   Poista
  2. Todellakin on hienoa, jos osaa katsoa näin vanhempana kompurointia koomisuuden näkökulmasta. Se on hyvä voimavara. Hih! "Kunhan ei naura niin, että menee nurin!"

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!