perjantai 1. marraskuuta 2019

Tästä tulin tosi vihaiseksi!
Luin Hesarista tämän jutun ja melkeinpä raivostuin. Jutun ydinsisältö on, että terveistä tehdään sairaita, jotta lääkeyhtiöt rikastuisivat. Lääkeyhtiöt ohjailevat lääkäreitä. Laajat taudinmääritykset kasvattava lääkeyhtiöiden tuloja. Niin se vain on.

Tutkijat kuvaavat tätä ilmiötä käsitteellä Disease mongering, sairauksien kaupustelu. Se tarkoittaa sitä, että sairauksiksi määritellään normaaleja tai ikääntymiseen liittyviä vaivoja. Puhutaan myös medikalisaatiosta eli lääketieteellistämisestä.

Seuraavaksi normaaleja olotiloja, joihin kaupataan lääkkeitä:


Suru  
Pitkittyneen surun häiriö tulee Suomessa muutaman vuoden päästä käyttöön otettavaan tautiluokitukseen. Häiriö voidaan todeta, jos läheisen kuoleman menetyksestä on kulunut kuusi kuukautta.

Mutta jos läheinen on kuollut, eikö ole normaalia surra pitkään?

Eri asia on tietysti se, jos pitkä suru vie toimintakyvyn ja muuttuu syväksi masennukseksi.

Myös lievän masennuksen diagnosoiminen sairautena on pulmallista. Eikö alakuloinen mieliala kuulu välillä elämään?


Adhd
Yhdysvalloissa jo yli yhdeksällä prosentilla alle 18-vuotiaista lapsista diagnosoidaan adhd. Luku on suuri, ja herättää epäilyjä. Suomessa luku on 3,6-7,2 prosenttia.

Adhd saattaa sekoittua käytöshäiriöihin, kielelliseen erityisvaikeuteen, mielialahäiriöihin ja traumaperäiseen stressireaktioon.

Melko usein adhd-diagnoosi halutaan vain siksi, että levoton lapsi pääsee tuettuun opetukseen, jossa ryhmäkoot ovat pieniä.


Naisten haluttomuus
Naisten seksuaalinen haluttomuus esitetään säännöllisesti sairautena, kun siihen myydään uutta lääkettä. Usein viitataan tutkimukseen, jonka mukaan yli 40 prosentilla naisista on tämä "sairaus". Käsittämätöntä ja absurdia!

Voihan haluttomuuden taustalla olla monta syytä, minkä varmaankin kaikki naiset tietävät. Väsymys. Ongelmia parisuhteessa. Henkilön normaali tila.


Yliaktiivinen rakko
Lääketeollisuus on professorien ja muiden mielipidevaikuttajien avulla markkinoinut yliaktiivisen rakon yksittäiseksi sairaudeksi, vaikkei se sitä ole.

Vaiva hoituu ajoittamalla juomiset ja pidentämällä tietoisesti virtasausväliä. Ei siihen mitään lääkettä tarvitse.


Lähteet: Helsingin Sanomat 7.10.2019, kuvat omat


12 kommenttia:

 1. Tätähän on ollut jo kauan että luonnollisista asioista tehdään sairauksia, siten lääkeyhtiöt rikastuvat ja raha on valtaa. Rokotukset myös mietityttävät aikalailla. Vaikka olen kouluttautunut luontaishoitajaksi silti en ole fanaatikko luontaishoitojen puolesta puhuja, mielestäni molempia tarvitaan niin koululääketiedettä kuin luontaishoitoja. Itsekkin käytän jatkuvasti kahta lääkettä, molempia käyttänyt 20v, toinen lääke jää todennäköisesti pois kohta ja tunnen hieman turvattomuutta siitä mutta luotan kyllä lääkäreihin silti. Aikoinani kun opiskelin luonnonlääketiedettä niin eräs sukulaismies oli sitä mieltä että luontaislääkkeet ovat suurta bisnestä, kyllähän siitäkin on tullut nykyisin aika suurta bisnestä täytyy myöntää kun puhelinmyyjät tyrkyttävä jos jonkinmoisia ravintolisiä. Vielä suurempaa bisnestä kyllä lääkeyhtiöillä on. Olen kuullut tämmöisenkin järkyttävän asian että syöpiinkin olisi parannuskeinoja mutta lääkeyhtiöillä on valta tähänkin,syöpähoidot ovat kalliita ja ne ovatkin hyvä rahasampo syöpien hoitoon. Minäkin tulen näistä asioista hyvin hyvin vihaiseksi mutta kaikesta huolimatta oikein hyvää pyhäinpäivää Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Se on raivostuttavaa, että luonnollisista asioista tehdään sairauksia. Esimerkiksi ujoille markkinoidaan autonomisen hermoston bloggi-leikkauksia. Ei sitten enää ole vapinaa, hikoilua ja pulssin nousemista. Ujous on kaunis ja normaali persoonallisuuden piirre. Miksi se olisi nykyisin sitten sairaus? Kiva lukea, että olet luontaishoitaja ja saanut siihen koulutuksen. Minusta on hyvä olla koululääketieteen lisäksi vaihtoehtoisia hoitoja. Kunhan niitä ei markkinoida ainoina ja parhaimpina. Sinä olet ymmärtänyt tämän toimimisen koululääketieteen rinnalla.Koululääketiedekin onneksi tarjoaa nykyisin syöpään uusia lääkkeitä. Tämä tuli tutuksi, kun sisko sairasti reilu kolme vuotta syöpää. Hän sai uudet lääkkeet, jotka olivat yhteensä kymmenien tuhansien eurojen hintaisia. Ne lisäsivät hänen elinaikaansa. Lopulta hän kuitenkin menehtyi. Luontaistuotteiden puhelinkauppa on kovaa erityisesti verkostomarkkinoinnin osalta. Se on ikävää, ja mustamaalaa luontaistuotteita. Missään ei pitäisi olla liian ehdoton. Ei arjessa eikä elämässäkään. Hyvää pyhäinpäivää myös sinulle. Muistellaan rakkaudella edesmenneitä läheisiä.

  VastaaPoista
 3. Luin mielenkiinnolla ja karvat nousi pystyyn! Hyvää pyhäinpäivää sinulle Marja❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Minulla nousi myös karvat pystyyn miltei raivosta. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 4. Kaikki on bisnestä, ja jos ei ole, siitä tehdään bisnestä. Järki kädessä on elettävä, jottei jokaiseen huuhaajuttuun haksahda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva. Kaikki on tosiaan bisnestä. Kohta julkinen sairaanhoitokin, vaikka sillä pitäisi olla aina eettinen pohja ja kansalaisten hyvinvointi.

   Poista
 5. Jeps ennemmin määrätään vaikka masennuslääkkeitä ja täysin kielletään esim. alhaisen ferritiinin aiheuttamat vastaavat masennusoireet. Lääketeollisuus on kyllä oikea mafia.

  Sydämellistä sunnuntaita Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia.Tuo alhainen ferritiiniarvo on tuttu. Minulla se oli muistaakseni 9 ja sen pitäisi olla 100. Eräs hoitaja oli sitä mieltä, että paniikkioireeni johtuisivat siitä, kun niihin liittyy myös pään puutumista ja päänsärkyä.Ja monesti masennus voi olla itse asiassa kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuva väsymys.

   Poista
 6. Onpa erikoisia diagnooseja.
  On vääryys, että normaaleista ikääntymiseen liittyvistä asioista tai surusta tehdään sairauksia.
  Lainalapseni koulussa oltiin sitä mieltä, että lapsi tarvitsee lääkityksen ylivilkkauteensa. Ellemme sitä hankkisi, he eivät voisi opettaa toisen kunnan lasta. Lapsi tutkittiin osastojaksolla ja sairaalassa tultiin siihen tulokseen, että hän saattaisi hyötyä Ritalin-lääkityksestä. Aloitettiin kokeilu. Lapsi todella keskittyi paremmin tunnilla ja koulun aikuiset rauhoittuivat. Myöhemmin selvisi, että kokeilussa oli käytetty placeboa. Usko tekee ihmeitä. Lapsikin uskoi pärjäävänsä paremmin, koska hänellä oli lääkitys.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa Marja!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Kirsti. On todella ikävää, että ikääntymisestä ja surusta tehdään sairaus. Mielenkiintoinen tuo lainalapsesi tarina. Placebolla voi olla suurikin vaikutus ja itsesuggestion kautta oireiden paraneminen. Sitä on tutkittu paljon. Kalkkitabletit monesti auttavat. Mutta tärkeintä oli se, että lapsi sai helpotusta oireisiinsa.

  VastaaPoista
 8. Tuttua on, valitettavasti. O
  makohtainen kokemus verenpainelääkkeen kanssa. Kun ei sopivaa tahtonut löytyä, lääkäri avasi vastaanottohuoneessaan kaapin oven ja kaivoi laatikosta lääkepakkausten joukosta yhden ja sanoi: "Kokeiles nyt tätä." Lääkefirman mainospakkaus! Loppujen lopuksi kävi vielä niin, että mitään tarvetta ei edes ollut koko verenpainelääkkeelle. Kun selvisi, että alunperin oli kyse pitkittyneestä kivusta, joka olisi ollut hoidon tarpeessa. Pelkkää lääkehoitoa lääkefirmojen kannustamana! Lääkekokeilujen takia elimistöni meni sekaisin ja siitä toipuminen vei pitkän ajan. Nykyään osaan pitää paremmin puoliani.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentistasi Erikoiset Asiantuntijat. Onneksi sinulla ei ollut loppujen lopuksi tarvetta verenpainelääkitykseen. Lääkefirmat ja lääkärit pelaavat likaista peliä, josta kummatkin hyötyy. Se on raivostuttavaa!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!