torstai 14. marraskuuta 2019

Muistini pätkii - pitääkö huolestua?Minä olen ensiksikin ollut koko ikäni hajamielinen. Minulla on sellaisia muistihäiriöitä, että makuuhuoneessa ajattelen meneväni hakemaan tiettyä esinettä keittiöstä. Mutta kun pääsen keittiöön, en enää muista, mitä olin hakemassa. Ja kun pääsen takaisin makuuhuoneeseen, muistan asian. Ei kun takaisin keittiöön. Siis melkoiseksi ravaamiseksi on tullut tämä elämä.

Ja silmälasit ja kännykkä. Yhtenään kadoksissa. Meidän perheen yhteinen harrastus on etsiä minun silmälasejani. Ne saattaa löytyä vaatekaapista liinavaatteiden päältä (Mitä ihmettä olen ollut siellä tekemässä?). Eteisestä pakastimen päältä (Tämä on ymmärrettävissä. Tulin lenkiltä, oli kuuma, silmälasit huurussa, äkkiä pois jonnekin). Viime kesänä silmälasit löytyivät kerran kasvimaan laidalta. Oli varmaan tullut kuuma ja silmälasit vaan äkkiä pois jonnekin. Palataanpa takaisin varsinaiseen aiheeseen.

Jos kyseessä on yksittäiset kiireisiin tilanteisiin liittyvät unohdukset, ei ole syytä epäillä mitään vakavaa. Mutta jos unohdukset toistuvat ja muut joutuvat huomauttamaan asiasta, kannattaa muisti tutkituttaa.Kiire saa muistin pätkimään
Yleensä lyhytkestoisen muistin eli työmuistin ongelmat johtuvat kiireestä ja multitaskaamisesta. Pää ei pysy mukana arjen pyörityksessä ja vauhdissa.

Myös huolet, kivut ja kehnosti nukutut yöt voivat vaikuttaa muistin toimintaan. Valtaosalla työntekijöistä muistiongelmat ovat lieviä ja tilapäisiä.Työn aiheuttama  aivojen kuormitus on lisääntynyt. Koko aika tulee uusia tietokoneohjelmia ja muuta digiä. Jos työn vaatimukset ylittävät työntekijän tiedonkäsittelyn normaalit rajat, muistin ja tarkkaavaisuuden virheitä tulee helposti.Masennus heikentää muistia
Joskus muistiongelmien  taustalla voi olla masennusta ja ahdistuneisuutta. Tämä johtuu aivoista. Masennus pienentää muistin toiminnalle tärkeää hippokampusta. Myös otsalohkojen toiminta heikkenee ja muistaminen vaikeutuu. Nämä muistiongelmat on melko lieviä.Työuupumus lisää riskiä saada masennus. Aivojen jaksamisesta pitäisi pitää huolta jo silloin, kun ongelmia ei vielä  ole. Lisäksi masennus nostaa hieman riskiä sairastua muistisairauksiin.Vakavat vitamiinien puutostilat ja kilpirauhasen vajaatoiminta voi saada muistin pätkimään.Muutokset ja stressi
Alkava Alzheimerin tauti voi oireilla muun muassa oppimisen vaikeuksina, unohteluna ja siinä, ettei muista, vaikka muistutetaan.

Pitkäkestoinen stressi pienentää muistialueen kokoa, ja riski sairastua Alzheimerin  tautiin voi jonkun verran kasvaa.

Pelkäätkö, että sairastut muistisairaukseen? Onko lähipiirissäsi muistisairauteen sairastunutta?

Lähteet:Kauneus&terveys 2/201912 kommenttia:

 1. Moi. Täällä toinen tonttu. Menin aamulla suoraan suihkusta vessaan laittaakseni hiuksiin öljyä. Se kiva hoitoaine, jota kandee suosia varsinkin talvella. Sit lähdin vessasta hoitoainetta laittamatta ja mietin, että mitähän minun pitikään tehdä. Ai niin, se hoitoaine... Eikun takas vessaan. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kommentistasi. Niin tuttua tuo seikkailu kotona huoneesta toiseen ja miettiminen, mitä pitikään tehdä siellä yhdessä huoneessa. Oli mielenkiintoista lukea, että sinä käytät öljyä hoitoaineena. Minä käytän sitä näin talvisaikaan tehohoitona ennen hiusten pesua. Voisin kokeilla tuota sinun tapaasi.

   Poista
 2. Kyllä tuntuu olevan täälläkin tuota muistamattomuutta ja hajamielisyyttä huh huh sentään.Hoitohuoneeni on talomme toisessa päädyssä ja siinä välissä on huone jossa on kaikenmaailman huonekasvit,usein näin tapahtuu että että kun asiakasta odottelen ja ramppaan hoitolassa katsomassa että kaikki on kunnossa ,kuinka ollakkaan huomaan nyppiväni kasvejani enkä muista että mitä siellä hoitolassa pitikään tehdä. Päässäni risteilee asioita ja paha vikani on että teen monta asiaa samanaikaisesti,pitääkö olla huolissaan? Ehkä kaikkein eniten ärsyttää kun en muista ihmisten nimiä,näkömuistini on hyvä mutta nää nimet. Kalenteri on kyllä hyvä keksintö ja siinä sitten riittää merkintöjä. Torstai on toivoa täynnä Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Monen asian yhtä aikaa tekeminen eli multitaskaus voi heikentää tarkkaavaisuutta ja muistia. Minäkin välillä sähellän liian montaa asiaa yhtä aikaa. Voithan aina nojata siihen, että kukkien nyppiminen on terapeuttista...Vautsi, sinulla on oma hoitola. Olet sen myötä varmasti hyvä ihmistuntija. Minullakin on erittäin huono nimimuisti, mikä on paha vika opettajalla.

   Poista
 3. Minä olen jo huomannut, että ikä näkyy minulla muistanattomuudessa selvästi. Pyykki voi jäädä koneeseen ihan huoletta niin kauaksi aikaa, kun joskus vahingossa huomaan, että oho, miksi koneen vesihana on auki. Ja ilman päivittäistä kalenterin tutkimista en olisi varma aina päivästäkään saati siitä, mitä pitää tehdä ja minne mennä. Vakavasti tarkkailen muistiani, että jos pahemmaksi menee ...

  VastaaPoista
 4. Kiitos Eeva kommentistasi.Minulla on välillä aivan sama tuon pyykkikoneen kanssa. Yleensä mies huomaa siellä lojuvat pyykit, onneksi eivät sen takia aivan homehdu. Sinä osaat kalenterin käytön. Minä en osaa. Yritän luottaa reistailevaan muistiini.

  VastaaPoista
 5. Silmälasit ovat hukassa usein minullakin. Etsimistä haittaa se, että ilman niitä näen huonosti. Muuten muistan hyvin, nimet tosin haihtuvat muutamaksi hetkeksi. Selitän väsymyksen syyksi. Yritän eri kielillä ja lukemisella harjoituttaa aivojani, plus ulkoilen myös aina kun sää sallii. Äiti ja isä säilyivät skarppeina 85-vuotiaiksi, jospa minäkin :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos riitta k kommentistasi. Juuri tuo ettei näe kunnolla etsiä silmälasejaan! Välillä raivostuttavaa. Olet rautaista sukua. Varmasti vieraat kielet, lukeminen, kirjoittaminen ja ulkoilu pitää muistin terävänä.

  VastaaPoista
 7. Tutulta kuulostaa! Perheessämme on yleisenä vitsinä se, kun minulla on puhelin hukassa. Tämä puhelimen hukkuminen tapahtuu päivittäin. Ja ainahan se on omilla jäljillä, kuinkas muutenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Erikoiset Asiantuntijat. Huh, sinulla on puhelin hukassa päivittäin! Sen etsiminen on rasittavaa. Ja täälläkin se on aina omilla jäljillä. Mutta kun lisäksi silmälasit on hukassa...Niin tilanne on surkuhupaisa.

   Poista
 8. Minulla myös muisti tekee tepposet.
  Usein se ilmenee niin, että kutsun lapsiani eri nimellä. Aivoni kyllä tietävät minun puhuvan vaikkapa Emmalle, mutta suuni kutsuu häntä Juuliaksi. Pitää kai olla huolissaan. Tai selittää asia kiireellä. Olen niin innostunut kaikesta, minkä tekemisestä pidän, että joskus pitää kiirettä :D
  Hyvää viikonloppua Marja!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentistasi Kirsti.Ihana lukea sinun innostuneisuudesta, joka joskus aiheuttaa jopa kiirettä. Tuo että kutsut lapsiasi väärillä nimillä, on varmasti ihan inhimillistä. Minulla on vain kaksi lasta, ja välillä menee kuitenkin nimet sekaisin. Hyvää viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!