maanantai 4. marraskuuta 2019

Mistä tunnistaa kestävän, ekologisen vaatteen?



Seuraavaksi newyorkilaisen Parsonsin designkoulun professori Timo Rissasen vinkkejä kestävistä vaatteista.

  • Tarkastele kankaan pintaa valoa vasten. Sileästä kankaasta ei saisi törröttää kuituja. Jos törröttää, se ennustaa vaatteen nopeaa nyppääntymistä. Ehjiä vaatteita hylätään eniten sen takia, että kangas nyppääntyy käytössä.
  • Katso pesulapusta materiaalit. Jos vaatteessa on vähintään neljää eri kuitua, vaate on altis nyppääntymiselle.
  • Kiinnitä huomiota nappeihin. Viimeistellyt yksityiskohdat kertovat kestävästä vaatteesta.
  • Tarkista ompeleet. Mitä lyhyempi tikki, sen kestävämpi sauma on. Pitkällä tikillä ommellut saumat ratkeavat helpommin.
  • Tutustu vaatteen hoito-ohjeisiin ja vältä rumpukuivausta. Useimmat vaatteet eivät tarvitse pesua muutamankaan käyttökerran jälkeen.
  • Tarkasta, että esimerkiksi talvitakissa on vuori, tukikankaat, olkatoppaukset, vanut ja tukinauhat, koska ne pitävät takin ryhdissä. Tukikankaiden ja -nauhojen ompeleminen on hidasta ja ne eivät välttämättä näy ostajalle. Siksi ne jätetään usein tekemättä. Mitä paksumpi kangas sen kestävämpi vaate on.
  • Luota omaan makuusi, älä vaateketjujen trendeihin. Muoti on osa kulttuuria ja se muuttuu yhteiskunnan ja ajan myötä, mutta se on eri asia kuin keinotekoiset trendit. Vaateliikkeeseen voi tulla parin viikon välein uusia vaatteita. Sesonkitrendit ovat väkisin luotuja, eivätkä niinkään ajan kuvia. Rissanen ei usko siihen, että muoti muuttuisi edes puolen vuoden välein. Sekin on keinotekoinen aikataulu.

Kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, millaiset pituudet, värit, mallit ja muodot sopivat omalle vartalolle. Oman tyylin voi oppia tuntemaan esimerkiksi niin, että pitää pidemmän tauon vaatteiden ostamisesta. Rissanen oli kaksi vuotta ilman vaatteiden ostamista. Sinä aikana tuli selväksi, mitkä vaatteet näyttävät päällä hyviltä, ja millaisia vaatteita käyttää arjessa mieluiten.

On selvää, että kestäväänkin vaatteeseen tulee ajan myötä kulumaa. Vaatteen patinasta pitäisi oppia nauttimaan. Tämä tarkoittaa koko ajattelun muutosta. Usein ajatellaan, että vaatteen pitäisi olla juuri kaupasta ostetun näköinen, vaikka vaatteessa voisi näkyä elämä.



Olen jo aikaisemmin kirjoittanut tästä: vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne. Vaatteita ostetaan enemmän kuin aiemmin, mutta samalla niiden käyttökerrat ovat vähentyneet. Monikuituisia, etenkin polyesteria sisältäviä vaatteita, on hankala kierrättää.

Nykyisin puhutaan pikamuodista. Nämä vaatteet ovat halpoja, huonolaatuisia ja pahimmillaan käyttökelvottomia parin pesun jälkeen.






Lähteet: Helsingin Sanomat 19.10.2019

8 kommenttia:

  1. Hyvää ja kestävää vaatetta on todella hankala tunnistaa. Ostan ehkä keskihintaista silloin harvoin kun ostan. Eniten ärsyttää kankaan nyppääntyminen, koska silloin vaate ei tunnu enää siistiltä. Vastikään 'jouduin' ostamaan mustan bleiserin hautajaisvaatteeksi. Malli on yksinkertainen / monikäyttöinen ja ao. bleiseri tuntui heti omalta ja istuvalta - trendeistä ei tietoakaan. Saapa nähdä miten kestää. Ensimmäisestä kaupasta ja ensimmäinen, jota sovitin - sutjakasti sujui :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos riitta k kommentistasi. Minullakin on jännää se, että ostan silloin harvoin kun nykyisin ostan usein ensimmäisestä liikkeestä, koska en erityisesti tykkää shoppaamisesta. Toivotaan, että bleiserisi on kestävä. Nyppääntyminen harmittaa. On kokemusta siitä, että laadukas kangas ei helposti nyppäänny, vaikka olisi usein käytössä.

      Poista
  2. Nyppyyntyminen on yksi asia, mikä minua usein vaatteissa harmittaa. Olen luullut, että akryyli nyppyyntyy, mutta suurin ongelma taitaakin olla juuri tuo, että sitä on sekoitettu heikompien kuitujen sekaan, jotka katketessaan aiheuttavat nyppyyntymisen. Vaan kun puhdasta puuvillaa saati villaa ei mistää tavallisista vaatekaupoista enää juuri saa. Sekoitemateriaalit ovat halpoja. Parasta olla vaan ostamatta silti ja olla ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva kommentistasi. Tuo on hyvä ajatus: "Parasta olla vaan ostamatta silti ja olla ilman." Luulen, että meillä vähän vanhemmilla naisilla on kertynyt vaatteita sen verran, että ei ole pakko ostaa uusia kovinkaan usein. Minä perin vielä siskoni suuren vaatevaraston. Kannattaa harkita ja harjoittaa vaikka itsetutkiskelua ennen kuin ostaa uuden vaatteen. Olla ostamatta on hyvä ilmastoteko.

      Poista
  3. Hei. Huonolaatuiset vaatteet ovat aina pettymyksiä. Alesta ostamani nätti villatakki taisi nyppääntyä jo kaapissa. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Niin, alevaatteet voivat olla pettymyksiä. Minä olen aina ihmetellyt sitä, että alkuperäinen hinta alenee esimerkiksi 50 prosenttiin. Mikä on sitten vaatteen oikea arvo? Kuka tietää. Paitsi vaateteollisuus.

      Poista
  4. Hyviä ohjeita. Patina ei minua haittaa, mutta pilling ärsyttää. Hintava vaatekin pampuloituu joskus. Nuorena rättitehtaassa töissä olleena tiedän pillingin syntyvän lyhyistä kuiduista, joiden päät pampuloituvat. Miksi niitä pitää laittaa pitkien kuitujen sekaan laatuvaatteissakin? Tosin harvoin ostan vaatteita, mutta harmittaa silti.
    Illan jatkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi.Hienoa että hyväksyt patinan. Monille se vaatisi uudenlaista ajattelua kuluttamisessa. Nykyisin laatuvaatteetkin ja kalliiden merkkien vaatteet ommellaan yleensä halpatuontimaissa. Se on surullista. Miksi nämä yhtiöt sitten haluavat niin kovan hinnan vaatteesta? Onko se suunnittelu, mikä maksaa? En tiedä, mutta vaatteiden nyppyyntyminen on ikävä asia. Ostin kerran sellaisen nyppyharjan, jonka olisi pitänyt poistaa kaikki nypyt. Mutta eipä poistanut.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!