perjantai 8. marraskuuta 2019

Huippujohtajillakin voi olla mielenterveysongelmia

Sairastuneita johtajia:Adolf Hitler
Messiaskompleksi ja seksuaalisia perversioita. Hitler söi sodan aikana 90:ää valmistetta, joista päivittäin jopa 28 erilaista pilleriä, joukossa stimulantteja.
Josef Stalin
Epäluuloinen, paranoidinen persoonallisuus.Winston Churchill
Kaksisuuntainen mielialahäiriö. Muita tähän sairastuneita huippupoliitikoita: Aleksanteri Suuri, Oliver Cromwell, Napoleon, lordi Nelson, Mussolini, Theodore Roosevelt.


Huippujohtajiksi ja -poliitikoiksi valikoituu vahvoja, lahjakkaita ja karaistuneita ihmisiä. Mutta vahvoinkin ihminen murtuu, kun oma määrätty raja ylittyy.

Johtajuus ja korkea asema voivat olla psyykkisesti niin kuormittavaa, että aktiivinen, vauhdista ja aikaansaamisesta nauttiva ihminen altistuu mielenterveyshäiriöille, joiden toteaminen ja hoito saattavat viivästyä.


Ihmisillä on tapana purra hammasta ja sinnitellä, vaikka väsymys ja ahdistus laukaisisi mielenterveysongelman. Vaikeuksia saatetaan salailla, yritetään ryhdistäytyä ja pärjätä omillaan.

Vuonna 2006 julkaistiin yksityiskohtainen tutkimus USA:n presidenteistä vuosina 1776-1974. Yli puolella oli elinaikanaan psyykkinen häiriö. Ja joka neljännellä oli sellainen virkakautenaan, esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriö, alkoholiriippuvuus.Suomessa Kekkosen jälkeen presidentit  ovat raportoineet terveydentilastaan säännöllisesti. Seuranta - sekä virallinen että median - on nykyisin tiivistä.

Nykyajan politiikassa on oltava ympärivuorokautisessa valmiudessa . Politiikka on tiivistahtista ja armotonta. Kun lahjakas ihminen putoaa korkealta, se tekee erityisen kipeää. 


  

Lähteet: Helsingin Sanomat 28.7.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Mitä luultavammin juuri maailman karismaattisimmat, paitsi super Obama, ja etenkin diktaattorit ym. Isä aurinkoiset ovat kaikki kärsineet mielenterveysongelmista. Onhan ammatti vielä sellainen ja paine, että matkan varrella voi sairastua.

  Ihanaa viikonloppua Marja💖😘💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Obama oli ihana presidentti. Ja mikä karisma hänellä olikaan. Luulen, että Hitler ja Stalin olivat jo sairaita ennen kuin heidät valittiin johtajiksi. Samoin politiikassa on mukana narsisteja, koska valta ruokkii heitä.

   Poista
 2. Pari vuotta sitten ilmestyi suomeksi Diane Ducretin Diktaattorien naiset. Jäätävää luettavaa, löydät sen tuolla haulla. Mukana mm. Hitler, Stalin, Mussolini, Mao etc.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k kommentistasi.Ja kiitos kirjavinkkauksesta. Kirja on varmasti mielenkiintoinen. Kaikki nämä hullut johtajat varmasti kohtelivat naisiakin huonosti.

   Poista
 3. Varmasti mielenterveyden järkkymisestä, kuten kaikkia muitakin sairauksia esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa.
  Hyvä, että asioista nykyisin voi puhua ja puhutaan.
  Hyvää viikonloppua Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Varmasti mielenterveysongelmia on kaikissa yhteiskuntaluokissa. On tosiaan hyvä, että näistä puhutaan avoimemmin nykyään. Etenkin loppuunpalamisesta ja masennuksesta puhutaan oikeastaan melko paljon nykyisin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!