maanantai 11. marraskuuta 2019

Rakastumisen kemiaa
Rakastuin  aviomieheeni vähitellen melko pitkän ajanjakson jälkeen. Mutta sitten olinkin umpirakastunut. Ruokahalu meni. Levottomuus vaivasi. Unettomuutta. Äärimmäistä onnellisuutta.

Rakkauden puhkeaminen on jännittävää. Ensin on kiinnostus. Kiinnostutaan yhä enemmän. Autonominen hermosto kiihdyttää sykettä ja nostaa verenpainetta. Jos rakkauden kohde osoittaa myös kiinnostusta, vetovoima lisääntyy pakahduksiin. Keho lisää stressihormoni kortisolin eritystä. Aivolisäkkeestä vapautuu oksitosiinia, joka liittyy mielihyvään. Endorfiinejakin vapautuu aivoissa tavallista enemmän, mikä tuottaa voimakasta mielihyvää.Rakastuneen aivoissa tapahtuu muutoksia välittäjäaineissa. Serotoniinin määrä lisääntyy nopeasti.

Väitetään, että valitsemme kumppanin tuoksun perusteella. Tätä on tutkittu vasta vähän.  Ihmiset kuten muutkin eläimet erittävät feromoneja, mikä voi lisätä seksuaalista vetovoimaa.

Kun rakastumme aivolisäkkeestä vapautuu siis paljon oksitosiinia, tutkimuksissa on huomattu, että oksitosiini saa meidät luottamaan helposti muihin ihmisiin.  Emme kyseenalaista toisen tunteita tai tarkoitusperiä. Ehkä juuri siksi rakkautta vannovat auervaarat ovat onnistuneet hujaamaan monia naisia.Keväinen auringonpaiste lisää terveillä ihmisillä huomattavasti serotoniinin tuotantoa. Olemmekin keväällä helposti alttiimpia rakastumaan.

Rakastuminen on voimakas tunne, joka voi pitää ihmisiä yhdessä vuosikymmeniä. Puolitoista vuotta rakastumisen jälkeen kehon hormonitoiminta palautuu normaaliksi, kävi parisuhteessa miten tahansa. Toisaalta kun 10-40 vuotta yhdessä olleille pareille näytettiin rakastetun kumppanin valokuvaa, se herätti aivoissa samanlaisia muutoksia kuin vastarakastuneille.

Lähteet: Hyvä terveys 6/2019, kuvat omat  

8 kommenttia:

 1. Tulipa mieleen oma ihana hullaantumisaika yli kahdenkymmenen vuoden takaa. Onneksi on tuo sama rakastumisen kohde edelleen matkassa, niin on kiva muistella alkuajan huumaa, joka vieläkin kestää. Tosin vaihtelevasti ylös alas heilahdellen, mutta kuitenkin sillä varmuudella, että hajut ovat osuneet kohdalleen :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. On mukava lukea, että teillä on yhä rakastumisen tunnetta. Kaipa se kaikilla menee ainakin vähän ylös ja alas. Mutta tärkeintä on se, että on yhä huumaavia tunteita.

   Poista
 2. Hullaantuminen on ihana tunne.
  Melkein 50 avioliittovuoden jälkeen yhteys on lähes maagista. Kun ajattelen, että olisi mukavaa lähteä vaikkapa ongelle, mies jo ehdottaa samaa ääneen.
  Meidän herkkänokkaiset tyttäret (haistoivat pieninä, kuka naapureista haisi joulupukille jne.) ovat tunnustaneet valinneensa kumppaninsa, koska he tuoksuivat iskälle.
  Ihanaa tätä päivää Marja !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Se on jännä tuo keskinäinen sanaton yhteys. Meillä on miehen kanssa samaa. Kun suunnittelen, että laitan jotakin tiettyä ruokaa, mies ehdottaa samaa ruokaa. Eipä tule riitaa siitä, mitä kaupasta ostetaan. Kauniin liikuttavaa tuo tyttäriesi kumppanin valinta isän tuoksun perusteella. Minäkin olen yhä vain hullaantunut mieheni tuoksuun.

   Poista
 3. Minäkin liityn tähän pitkän liiton porukkaan. Meillä on kyllä vakka kantensa valinnut, ja viimeksi tänä aamuna hän yritti töihin lähtiessä antaa pusun suoraan suulle mutta lippahatun lippa oli edessä. Nauruksihan se meni ja piti ottaa uusiksi sivukautta. Kyllä lähes 38 vuodessa oppii toisen tuntemaan, eikähän tarvitse toiselle todistella mitään muuta kuin on. Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki kommentistasi. Miten romanttista teillä onkaan. Aamulla suukko suoraan suulle. Ja lippahatun lippa edessä. Tehän olette aitoja kyyhkyläisiä. Kunniotettavat 38 vuotta yhdessä!

   Poista
 4. Rakastuminen onkin sitten pitkälti kemiaa! Ilmankos on sanonta, että "Kemiat kohtaavat".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Erikoiset Asiantuntijat. Sanonta "Kemiat kohtaavat" on todella hyvä rakastumisen kuvaajana. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!