perjantai 22. marraskuuta 2019

Terveellinen syöminen voi mennä liian pitkälle
Ravitsemustiede tarjoaa yhä enemmän tietoa terveellisestä ruokavaliosta. Lisäksi media, some ja erilaiset markkinamiehet julistavat omia näkemyksiään siitä. Tarjolla on monia valikoimia ruokaa koskevia ohjeita, käskyjä ja varoituksia.

Terveellinen ruokavalio  voi saada syömishäiriön kaltaisia piirteitä. Tätä kutsutaan ortoreksiaksi. Lääketieteessä ortoreksialla ei ole itsenäistä diagnoosia. Tämän vuoksi sitä kutsutaan epätyypilliseksi syömishäiriöksi.


Ortoreksiaa voidaan kuvailla pakkomielteiseksi suhteeksi ruoan terveellisyyteen ja puhtauteen. Haitalliseen ortoreksiaan - kuten muihinkin syömishäiriöihin - on vaikea puuttua, koska häiriöstä kärsivä ajattelee ruokasuhteensa olevan hyvä ja terveellinen.

Ortoreksian yleisimpiä haittoja on syrjäytyminen ja ahdistus. Pahimmassa tapauksessa ortoreksia johtaa nälkiintymiseen. Ortoreksinen ihminen kasvattaa vähitellen kiellyttyjen ruokien listaansa yhä pidemmäksi.


Tällaiselle käytökselle taipuvaiselle ihmiselle trendiruokavaliot, kuten veganismi ja ketodieetti, voivat olla vaarallisia. Tutkimuksen mukaan pahin dieetti tähän on vegaaninen ruokavalio.

Toinen viime vuosina nousevista ruokavalioista on puhdas syöminen. Sen markkinointi näkyy kaupoissa ja netissä.


Puhtaan syömisen nimissä on helppo pudottaa ruokavaliosta melkein mitä vain. Tätä perustellaan, että vältetään lisäaineita, vaikka Suomessa ei hyväksytä myrkyllisiä lisäaineita.

Ehdoton ruokavalion noudattaminen voi tuoda ihmiselle turvaa loputtomien vaihtoehtojen maailmassa.


Ortoreksiassa syömistä koskevista säännöistä muodostuu helposti pakottavia. Niiden noudattamatta jättäminen aiheuttaa syyllisyyttä ja halun korjata tehty virhe. Tällä tavalla syntyy katumuksen ja kunnostautumisen kierre.

Toisen syömisestä kannattaa huolestua, jos hän alkaa vetäytyä tai jos hänen ulkoinen olemuksensa tai elämäntapansa muuttuu voimakkaasti.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Lähteet: Helsingin Sanomat 3.10.2019, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Kyllä on tavattu näitä ihmisiä jotka temppuilevat ruuan kanssa, joskus on sellainen tullut vierailulle ja emäntä sitten vasta ongelmissa onkin että mitä tarjoaisi. Aikoinaan kun kouluttauduin ravintoneuvojaksi niin sinne oli hakeutunut muutama tämmöinen temppuilija ja huomasin että näillä oli tosi paljon ongelmia esim.lapsuudessa. Joitain asiakkaita on myöskin ollut jotka syövät vain "puhdasta" ruokaa. Hyvä aihe, mukavaa viikonloppua Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Toisaalta on surullisia nuo "temppuilijat". Minkä he taustoilleen voivat. Syömishäiriö voi puhjeta niin monilla tavoilla. Toisaalta se on emännälle todella rasittavaa. Tiedän tämän kokemuksestani. Tuttavapiiriin kuuluu ortorektikko. Eikä hän ymmärrä sitä itse. Niin kuin ei muutkaan syömishäiriöiset. Sinulla on hyvin mielenkiintoinen ja varmasti antoisa työ ravintoneuvojana! Kivaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kivaa viikonloppua sinulle❤Miesystävän tytär on vähän vaativa ruuan suhteen ja siinä on ruuantekijällä miettimistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Näitä terveellisen ruuan vaatijoita riittää nykyisin, mutta kaiketi sitä vaativat ihmiset vain toimivat vilpittömästi oman uskonsa mukaan. Hyvää maanantai iltaa sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!