keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Voiko ihon syödä hyvinvoivaksi?Noin nelikymppisenä kollageenin tuotanto vähenee ja lopulta lakkaa. Kollageenin tuotanto vaikuttaa merkittävästi ihon täyteläisyyteen ja kimmoisuuteen, niinpä sen hupeneminen saa ihon veltostumaan ja rypistymään.

Ihoa kiinteyttävää kollageenia kaupataan nyt kapseleina, jauheina ja juomina. Mitä tämä ravintolisä tekee? Kannattaako sitä syödä?Kollageenitutkija Taina Pihlajaniemi sanoo, että jos kollageeniproteiinia syödään sellaisenaan, hyöty on olematon. Vatsahapot pilkkovat kollageenin vatsassa pieniksi palasiksi: aminohapoiksi ja niiden ketjuiksi eli peptideiksi.

Onneksi valmistajat käyttävät ravintolisänä kollageenia, joka on hydrolysoitu eli valmiiksi pilkottu. Suurin osa lisäkollageenista on peräisin kalasta.Tutkimuksissa on huomattu, että peptidit vilkastavat ihon kollageenituotantoa. Ne myös vähentävät kollageenisäikeiden haurastumista, joka johtuu siitä, etteivät säikeet saa riittävästi kollageenia. Säikeiden haurastuminen aiheuttaa iholle ryppyjä.

Elimistön on helppo hyödyntää peptidit, jotka ovat aminohappokoostumukseltaan oikeassa muodossa. Asiantuntijat ovat varovaisen myönteisiä peptidien hyödyistä.Osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että ainoa varma keino lisätä kollageenin määrää ihossa on pistoshoito, jossa kollageenia ruiskutetaan verinahkaan. Se kestää ihossa oman aikansa, ja sitten tarvitaan uusi ruiske.

Mutta pelkistä ravintolisistä ei ole kuitenkaan apua. Tarvitaan myös C-vitamiinia, jota ilman kollageenia ei synny. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota pitää saada lisää joka päivä. Puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja on hyvä ohjenuora myös silloin, kun haluaa lisää kollageenia.Yksi tupakka tuhoaa 50-60 milligrammaa C-vitamiinia. Tupakanpoltto voi mitätöidä koko päivän C-vitamiiniannoksen. Myös urinko ja sokeri  hidastavat kollageenin muodostumista.

Hyvä ruokia ihon hyvinvointiin on muun muassa hedelmät, marjat, kaali, pavut, porkkana, rasvainen kala, soija ja avokado.

Lähteet: Hyvä terveys 12/2019, kuvat Pixabay


4 kommenttia:

 1. Ompa sinulla tänään herkullisia ruokakuvia, kaikki niin lemppareita. Kyllähän ravinto ilman muuta vaikuttaa ihon kuntoon, mutta myös moni muukin asia esim.stressi,suoliston toiminta,aurinko,nautintoaineet ja kaikki mitä laitamme iholle. Kyllä iho kertoo yleensä että kuinka voimme. Iholla onkin tärkeä tehtävä kuonan poistajana ja myös ihon kautta imeyy verenkiertoon niin hyvät kun huonotkin aineet. Tuo tupakka on kyllä pahis,kumpa nuoret naiset sen ymmärtäisivät ettei sitten joskus tarvitsisi tehdä mitään kalliita operaatioita. Minä olen sitä lajia että suosin ihon hoidossa hyvin yksinkertaisia,laadukkaita ja luonnonmukaisia tuotteita, samoin ravinnossa. Minulle on iskostunut vahvasti takaraivoon se että laita vain ihollesi sitä mitä voisit laittaa myös suuhusi. Nämä terveysasiat ovat meikäläisen mieliaiheita sattuneesta syystä. Kivaa keskiviikkoa Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Olen kuullut kauan sitten tuon ajatuksen, että laita iholle sitä, mitä voisit laittaa myös suuhusi. Iho on suurin elimemme ja sen kunto kertoo terveydentilasta. On tosiaan jännä, että stressi ja suoliston kuntokin vaikuttavat ihoon.Minäkin käytän vain luonnonkosmetiikkaa, olen käyttänyt reilun vuoden. Se sopii hyvin minun iholleni. Sinulla on upeat periaatteet ihonhoidossa! Jotkut unohtavat tuon ravinnon merkityksen.

  VastaaPoista
 3. Tulipas heti nälkä näistä ihanista ruokakuvista. Kiitos informoivasta tekstistä liittyen siihen miten tuo kollageeni oikein kehossa vaikuttaa. Omassakin tuttavapiirissäni on ollut kyseisestä ravintolisästä paljon puhetta. Tuo, että tupakka tuhoaa c-vitamiinia olikin itselleni uusi tieto!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sari kommentistasi. Nykyisin kollageenilisää on saatavilla ravintolisinä. Mutta niistä ei ole ikävä kyllä hyötyä, jos niitä ei yhdistetä C-vitamiiniin. Ehkäpä siis C-vitamiinitabletti ja kollageeniravintolisä yhtä aikaa? Enpä ole tästäkään niin varma. Mutta useampi tuttavani on kertonut kollageenilisän vähentäneen ryppyjä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!