perjantai 15. marraskuuta 2019

Joka päivä käyttämäni terveelliset ruoka-aineet


Vaikka kirjoitan aika paljon terveydestä, en ole terveysintoilija. Terveysuskovainen. Sallin itselleni myös herkuttelun melko usein. Juustot ovat lempiherkkujani.

Nämä päivittäin syömäni terveelliset ruoka-aineet ovat muokkaantuneet ja valikoituneet vuosien saatossa.

Granaattiomenamehu
Juon joka aamiaisella lasin kylmäpuristettua granaattiomenamehua.  Pidän mehun kirpakkuudesta.


Olen kirjoittanut jo aikaisemmin granaattiomenamehusta.Kun luin kirjallisuutta, minulle oli yllätys se, että granaattiomena sisältää kasviestrogeenia enemmän kuin mikään muu kasvi. Jopa puolikas hedelmää sisältää estrogeenisen vastineen vaihdevuosioireissa käytetyn hormonikorvaushoidon päiväannokselle. Saan siis mehusta paljon estrogeeneja. Ehkä siksi vaihdevuodet eivät ole vielä alkaneet.

Granaattiomena alentaa myös kolesterolia, vahvistaa verisuonistoa ja ehkäisee sydänsairauksia.


                               Saksanpähkinä
Syön muutaman saksanpähkinän päivässä. Ne ovat herkkua!

Saksanpähkinästä saa hyviä rasvoja, muun muassa omega-3:sta, joka ehkäisee sydäntauteja ja hillitsee tulehdusta.

Saksanpähkinä voi auttaa masennuksessa. Siinä on paljon serotoniinin esiastetta. Serotoniinin vähyys aiheutta osan masennuksista. Tämäkin oli minulle yllättävä tieto.

                        Kurkuma
Otan aamuisin teelusikallisen tavallista kurkuma maustetta. Maultaan aika neutraali.


Kurkuma estää tulehduksia. Estämällä aivojen välittäjäaine asetyylikoliinin hajoamista se pitää aivot vireinä. Se estää henkistä rappeutumista ja voi ehkäistä myös paksusuolen syöpää.

                           Mustikka
Juon mustikka-vadelma smoothieta tai syön jugurttia ja mustikoita aamiaiseksi.


Toissa keväänä tuli tutkimuksissa todellinen löytö: mustikka ehkäisee muistisairauksia ja voi jopa parantaa jo olemassa olevaa muistisairautta.

Mustikkaa on käytetty iät ja ajat kansanlääkinnässä muun muassa ripulin hoidossa.

Se on voimakas antioksidantti ja voi suojata sydän- ja verisuonistosairauksilta. Se ehkäisee ja hoitaa myös diabetesta. Mustikka voi olla hyväksi ärtyvän suolen oireyhtymässä.


                                    Hunaja
Makeutan smoothieni ja jugurtin ja marjat hunajalla.

Hunaja on vanha luonnonlääkintäaine. Haavaan siveltynä se voi estää tulehduksen.

Hunaja suojaa flunssalta ja tulehduksilta. Jo puhjennutta flunssaa voi hoitaa hunaja-inkivääri teellä.

Onko sinulla jotakin tiettyä ruoka-ainetta tai -aineita, joita käytät terveyden edistämiseen?

Hyvää viikonloppua kaikille!

Lähteet: James A. Duke Parantavien ruokien opas, kuvat Pexel

8 kommenttia:

 1. Minäkin käytän mainitsemisia ruoka-aineita päivittäin ja hyviä ovatkin, paitsi tuo granaattiomenamehu,sitä en uskalla käyttää kun on ollut rintasyöpä. Välttelen myöskin kasviestrogeenejä kun tutkimustulokset hieman mietityttävät. Itse pidän vaihdevuosia luonnollisena naiselle kun ei enää tarvitse lisääntyä. Osteoporoosi mielestäni hoituu aika hyvin liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla,kalsiumia riittävästi ja sen imeytymiseen D vitamiinia. Minä olen ainakin 10 v vanhempi sinua ja vaihdevuodet alkoivat 45 vuotiaana antiestrogeeni lääkityksellä,tuon rintasyövän takia,enkä mielestäni ole vielä kovinkaan rupsahtanut,ei luusto-ongelmia ja ihokin on aika hyvä eikä limakalvoissakaan ole hirveästi valittamista. Mukavaa viikonvaihdetta Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Upeaa lukea, että olet selvinnyt rintasyövästä! Tuo estrogeeni on aika monisäikeinen juttu. Toisaalta vaihdevuosien estrogeenihoito aiheuttaa rintasyöpää ja toisaalta se suojelee sydän- ja verisuonisairauksilta. Minä toivon, että käyttämäni kasviestrogeenit ovat riittävä hoito joka tapauksessa häämöttäviin vaihdevuosioireisiin. Niin, onhan vaihdevuodet aivan luonnollinen juttu, koska ei tarvitse enää lisääntyä. Mutta kyllä ne voivat koetella naista.Olet mielestäni onnekas, koska limakalvosi, luustosi ja ulkonäkösi ovat kunnossa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Samankaltaisella ruokavaliolla täälläkin mennään.
  Minulta loppuivat 57-vuotiaana, kun munasarjat ja kohtu leikattiin pois syövän vuoksi. Odotin ankaria vaihdevuosia, koska en voinut käyttää hormonikorvaushoitoa. Yllätyksekseni ei tullut mitään oireita. Keskustelin lääkäreiden kanssa ruokavaliosta saamastani estrogeenista. Heidän mukaansa sitä ei ollut mitään syytä rajoittaa ruokavaliota.
  Hyvää lauantai-illan jatkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Huh, sinulla on alkanut vaihdevuodet todella myöhään. On hyvin lohdullista lukea, ettei sinulla ollut lainkaan vaihdevuosioireita ja etenkin, että olet selviytynyt syövästä.Ehkäpä kasvispainotteinen ruokavaliosi vaikutti siihen, ettei sinulla ollut varsinaisia vaihdevuosioireita.

   Poista
 4. Mustikan nimeen vannon minäkin! Mökiltä tuleekin kerrättyä mustikoita paljon. Rentouttavaa sunnuntaita Marja🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Mustikka on todellakin superfood. Minä olen liian kärsimätön poimimaan marjoja, paitsi puutarhavadelmia ja -karhunvattuja, onneksi mies tykkää poimia niitä ja meillä on pakastimessa marjoja talveksi.

   Poista
 5. Ihan mahtavaa. Noista saa paljon hyvää energiaa ja terveyttä. <3 Sydämellistä sunnuntaita Marja. <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Tiia. Saa terveyttä tosiaan. Minulla ei ole ollut flunssaa tai vatsatautia vuosiin. Toki on ollut muuta häikkää terveydessä. Mutta selvitty on.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!