lauantai 22. joulukuuta 2018

Suomalaisten suosituimmat ravintolisätUseampi kuin joka toinen suomalainen nainen syö ravintolisiä. Minä kuulun näihin naisiin. Syön D-vitamiinia, Piimax C+kalkkia, seleeniä ja maitohappobakteereita.

Vaikka perusterve ihminen ei ravintolisiä tarvitsisi, niin minä syön ikään kuin varmuuden vuoksi. Tai vain petkutan itseäni.

Elimistö saa - D-vitamiinia lukuunottamatta - tarvitsemansa ravintoaineet monipuolisesta ruoasta.

Mutta kiireessä monipuolinen ruokavalio voi unohtua. Laihduttaja voi syödä niin niukasti, ettei ruoka kata ravintoaineiden tarvetta. Stressi, lääkkeet, jotkut sairaudet voivat heikentää ravintoaineiden imeytymistä.Seuraavaksi Suomen suosituimmat ravintolisät ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.

Maitohappobakteerit
Maitohappobakteerit huolehtivat suoliston mikrobitasapainosta, joka on yhdistetty infektioihin, autoimmuunisairauksiin ja masennukseen.

Luonnollisia maitohappobakteerien lähteitä ovat esimerkiksi hapanmaitotuotteet, hapatetut vihannekset.Terveyshyötyjen saamiseksi tarvitaan todella paljon maitohappobakteereja. Probioottiravintolisässä voi yhdessä kapselissa olla miljardeja maitohappobakteereja.

Biotiini
Biotiinia eli B7-vitamiinia tarvitaan hoitamaan ihoa ja hiusten kuntoa.

Sen luonnollisia lähteitä ovat esimerkiksi maitotuotteet, lohi, pähkinät, kananmunat.Yksipuolinen ruokavalio, suoliston ongelmat, aineenvaihduntahäiriöt voivat madaltaa biotiinitasoja.

D-vitamiini
D-vitamiini ylläpitää yleisterveyttä. Sen puute vaikuttaa luustoon ja hampaisiin. Ja se yhdistetään myös huonoon vastustuskykyyn, autoimmuunisairauksiin, joihinkin syöpiin.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat aurinko, vitaminoidut maitotaloustuotteet, kasvismargariini ja kala.Pimeän aikaan suositeltava annos on 10 mikrogrammaa, mutta tarve on yksilöllistä.

Ubikinoni
Ubikinoni on koentsyymi Q10 kaltainen yhdiste, joka toimii antioksidanttina. Eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta.

Luonnollisia lähteitä ovat muun muassa liha ja maapähkinät.Sitä suositellaan kolesterolilääke satiinin käyttäjille.

B12-vitamiini
B12-vitamiini suojaa etenkin hermosoluja. Puute voi aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta ja muistihäiriöitä.

Luonnollisina lähteinä on eläinkunnan tuotteet.B-12 vitamiinin lähteet puuttuvat vegaaniruokavaliosta. Joten niitä olisi otettava purkista.

C-vitamiini
C-vitamiini on antioksidantti ja tehostaa raudan imeytymistä. Sen puute lisää infektioherkkyyttä.

Luonnollisia lähteitä ovat vihannekset, marja ja hedelmät.Voimakas rasitus tai stressi, raudan huonosta imeytymisestä johtuva anemia, e-pillerit voivat lisätä C-vitamiinin tarvetta.

Sinkki
Sinkki osallistuu muun muassa monien hormonien tuotantoon, ja vastustuskykyä ylläpitävien valkosolujen muodostukseen.

Luonnollisia lähteitä ovat viljat ja liha.Sinkkiä myydään nykyisin suihkeina ja imeskelytabletteina. Usein flunssan torjuntaan tai sen lyhenemiseen.

Kalaöljy
Kalaöljyt sisältävät soluille tärkeitä omega-3 rasvahappoja.

Luonnollisia lähteitä ovat rasvainen kala, rypsiöljy ja saksanpähkinät.Kalaöljy tukee muun muassa sydämen toimintaa.

Magnesium
Magnesiun osallistuu erityisesti lihasten ja hermojen toimintaan. Puute voi aiheuttaa lihaskramppeja ja levottomia jalkoja.

Luonnollisia lähteitä on vihreät vihannekset, täysjyvävilja, maito, pähkinät.Eräät lääkkeet ja voimakas hikoilu voivat aiheuttaa magnesiumin puutetta.

Syötkö sinä jotakin ravintolisää? Jos et, mitä mieltä olet niiden käyttämisestä?


Lähteet:Anna 15.11 2018/42, Kuvat: Pixabay, Pexel

4 kommenttia:

 1. Ruuastahan ne vitamiinit pitäisi saada, mutta taitaa olla niin että ruokamme on köyhtynyt ajansaatossa ja purkkiin on turvauduttava, niin minäkin. Tällä hetkellä otan vahvaa D ja B vitamiinia, mangneusimia otan kuureina sillointällöin. Oletko ajatellut sitä että saatko tarpeeksi B12 vitamiinia kun olet kasvissyöjä.? Minulla on käytössä jollekulle hieman oudompia juttuja esim. Pakuritee,havupuu-uutejuoma ja luuliemi, nämä eivät ole pillereiksi puristettuja vaan suoraan luonnosta, hieman kyllä keitettynä. Hyvää juolunaluslauantaita Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Uskon samoin kuin sinä, että ruoka on köyhtynyt aikojen saatossa. Siitä on muun muassa väkilannoitteet pitänyt huolen. Syön kasvisten lisäksi maitotuotteita, joten B12 vitamiinia pitäisi saada tarpeeksi. Pakuritee on minulle tuttu juoma. Join sitä pari vuotta sitten säännöllisesti. Sitten se vain jäi. Hyvää lauantai päivää sinulle!

  VastaaPoista
 3. Aika hurjalta tuntuu se euromäärä, jonka suomalaiset käyttävät lisäravinteisiin.
  Jotenkin luotan ruuasta saatujen vitamiini- ja hivenaineiden melkein riittävän.
  Toisaalta, kysymys voi olla myös nuukuudestani.
  Matkoilla syön maitohappobakteereita ja d-vitamiineja syön Suomessa pimeinä vuodenaikoina.
  Hyvää illanjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Sinä syöt niin monipuolisesti, että varmaan ruoasta saadut vitamiini- ja hivenaineet riittävät. Kokeneena matkailijana tiedät tuon maitohappobakteerin tarpeen. Hyvää aaton aattoa sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!