keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Aineettomat joululahjatMinä lähetän ystävilleni yleensä aineettomia joululahjoja. Elämyksiä. Esimerkiksi konserttilippuja, ravintolalahjakortteja, elokuvalippuja. Lapsille annan kuitenkin joulupaketteja.

Aineettomat joululahjat ovat jo vuosien ajan yleistyneet. Esimerkiksi lahjakortteja voi tilata netistä kätevästi. Aineettomat joululahjat ovat yleensä aikuisten toisilleen antamia ja ekologisia.Nuoret aikuiset eivät ole enää kovasti tavaran perään. He ovat sitä sukupolvea, joka on elänyt elämänsä miltei yltäkylläisyydessä ja saanut lapsena paljon lahjoja.

Sosiologian professori kulutustutkija Terhi-Anna Wilska sanoo: "Heidän on helpompi halveksia tavaraa kuin vanhempien sukupolvien. Vanhemmalle, puutetta kärsineelle sukupolvelle tavara tuo turvaa. Nuoret aikuiset ei liitä tavaraa turvallisuuteen."

Nuoret aikuiset voivat arvostaa kodissaan valkeaa avaruutta, tyhjyyttä, harmoniaa. He saattavat pitää jopa mauttomana sitä, että vanhempien kodissa on paljon tavaraa, esimerkiksi huonekaluja ja sisustustavaraa.Tänä vuonna on erittäin tarpeellisesti puhuttu ilmaston lämpenemisestä, mikä voi ehkä hillitä tavaran ostamista.

Hesarin kyselyssä ihmiset vastasivat, millaisia aineettomia joululahjoja he toivoisivat.

Eräs 41-vuotias nainen kirjoitti todella kattavan listan. Mutta lahjat on vain toiveita ja melko vaatimattomia. Tuskinpa hän näitä kaikkia halusi. Vaan listasta voi poimia itse kukin ystävä ja läheinen haluamansa.

Tässäpä lista: hieronta, päiväretki Hämeenlinnaan, Päiväpatikka Nuuksiossa, Museokortti, ammattijärjestelijän palveluksia, venäjän kielen opetusta, keramiikkakurssi, lasinpuhalluskokeilu, islanninhevosratsastus ja hohtokeilailu kivalla porukalla.

Muita vaatimattomia lahjoja voi olla muun muassa koiranhoito, siivooja, personal trainer, auton lainaus, seuran tarjoaminen kahvilaan, lapsenvahti, seinäkiipeily yhdessä lahjan saajan kanssa, itsetehty laulu, runo tai kirjoitus.

Toivotko sinä aineellisia vai aineettomia joululahjoja?
Lähteet: Helsingin Sanomat 15.12.2018, kuvat Pixabay, Pexel

7 kommenttia:

 1. Meidän lähipiirissä ei aikuisille enää osteta tavaraa koska se on niin nähty että ei välttämättä ole mieleinen ja muutenkin,tavaraa pursuaa kaikkien kaapit. Lastenlapsille olen hommannut lahjakortteja tai annan ihan rahaa,vanhempansa kyllä tietävät mitä lapsi tarvitsee.Tämmöiseen olen päätynyt kun vuosia sitten, kun lahjoja vielä annoin huomasin ettei lahjan saaja jostain syystä käyttänyt antamaani lahjaa. Kerran itsekin sain mieheltäni niin karmealta tuoksuvan hajuveden etten sitä voinut käyttää enkä tietenkää sitä hänelle sanonut.Vähentäähän se joulutressiä huomattavasti kun ei tarvitse kaupoilla poukkoilla. Hyvää torstaita Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentista. Meidän suvussa aikuisten kesken on nyt vasta ensimmäistä kertaa joulu, ettei ostata aineetonta tai aineellista lahjaa. Teillä se on jo perinne. Ja varmasti hyvä. Täälläkin tavaraa pursuaa kaikki kaapit. Osittain myös siksi, että tykkään niin kovasti kirppareista. Oikeasti vanhaa tavaraa riittää. Mutta jokainen niistä on minulle mieleinen. Lastenlapset osaavat arvostaa lahjakortteja tai rahaa. Saavatpa ostaa sitten, mitä mielivät. Leppoisaa keskiviikkoiltaa sinulle.

   Poista
 2. Siis hyvää keskiviikkoa Marja,hyppäsin jo yhden päivän yli :-)

  VastaaPoista
 3. Taas tuli semmoinen postaus mihin ei voi olla kommentoimatta. Me annamme lahjoja ainoastaan omaan perheeseen ja kummilasten pienokaisille. Emme ystäville, tutuille, naapureille. Emme haluaisi vastaanottaa lapsiltamme mitään lahjoja, aineellisia emmekä aineettomia - mutta suomme heille kuitenkin antamisen ilon, jos he välttämättä haluavat meille jotakin antaa. Olkoon lahja aineellinen tai aineeton, se kuvastaa kuitenkin välittämistä. On sovittu että aikuiset eivät anna toisilleen lahjaa, mutta se on ennemminkin veteen piirretty viiva. Vuoden aikana on oltu korva tarkkana mistä mummi ja vaari ilahtuisivat, joten lahja on aina mieluinen muistaminen kuitenkin. Pienille annamme paketit kullekin, ja isommille lahjakortit vaateliikkeeseen niin saavat itse päättää mitä haluavat ja tulee tarpeeseen. En pidä huonona konkreettisen lahjan antamista, kunhan se pysyy kohtuudessa, ja lahja on tarkoin harkittu. Jos ostaa vaikka lahjakortin elokuviin, on tiedettävä että se on varmasti mieluinen, jolloin sinne ei mennä velvollisuudesta eikä pakosta.
  Joulukorttirahat laitoimme lasten syöpäsäätiölle, joten tänä vuonna tervehdykset menevät puhelimitse ja toivotuksissa maininta miksi korttia ei tule.
  Leppoisaa joulun odotusta sinne.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Kyllä minunkin mielestä etenkin lapset tarvitsevat konkreettisen lahjapaketin. Nämä elämyslahjat on enemmän aikuisten juttuja. Kauniisti olette klaaranneet nuo lahjahommat ja korttirahat lasten syöpäsäätiölle. Uskon vaarin ja mummon ilahtuvan lahjasta, koska he ovat sitä ikäluokkaa, jonka elämä saattoi olla aineellisesti niukkaa. Tavara tuo heille turvaa, iloa.Mekin ollaan sukulaisten kesken sovittu lahjattomasta joulusta. Elokuviin voi ostaa avoimen lahjakortin. Eli saaja voi valita mieleisensä elokuvan.Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen kulma juurikin tuo turvallisuudentunne. Toisaalta joskus sitä voi nuorena halveksua vanhempien tyyliä ja hiljalleen saattaa kodista omaksua asioita aikuisempana.

  ELämyksiä kaipaan minäkin tai vaikka juuri villasukat ym. on ihania lahjoja ja toki suklaa, mutta elämyksiä enemmän nykyisin, sillä kaikkea jo on.

  Mukavaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista
 6. Kun lapset ovat aikuisia, aineettomat lahjat ilahduttavat heitäkin. Monta vuotta annoimme Toisillemme kirjoja. Näin kaikilla oli paljon uutuuksia, joita kierrätimme. Nyt kirjatkin ovat vaihtuneet lahjakortteihin. Olemme saaneet lahjojen sijaan myös vuohia, kanoja, kaivoja ym vastaavaa esim. kirkon ulkomaanavun kohteisiin. Niitä nytkin mieluiten ottaisin vastaan tai sitten minulle aiotun lahjan voisi käyttää myös kotimaan kohteeseen.
  Hyvää yötä ja huomista!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!