sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Saunaan!Minä pidän saunomisesta. Tykkään kirpakoista, kovista löylyistä. Niin että olkapäitä polttelee. Mies siirtyy yleensä alemmalle lauteelle tai menee suosiolla jäähylle.

Suomalaisille sauna ja metsä ovat kuin kirkko. Näin kirjoitti joku piispakin joskus. Myös merelle tai järvelle ja tuleen tuijottelu on tärkeä osa suomalaisuutta.Sauna on rentoutumista, nautintoa ja puhdistautumista. Ehkä sekä ruumiin ja sielun. Sanalla "löyly" on varhaiskantaisessa suomalaisessa kulttuurissa tarkoitettu sielua.

Saunominen on terveellistäkin ja pidentää ikää. Se vähentää merkittävästi riskiä sairastua korkean verenpaineen aiheuttamiin sairauksiin. Saunojilla on myös vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia.

Löylyt pitää myös elimistön tulehdusarvot matalampina. Terveysvaikutusten saamiseksi suositellaan 20 minuuttia 70-80 asteisessa saunassa. Mutta minä en luovu kovista löylyistäni.Etenkin lenkin jälkeen saunominen on nautinnollista - tai milloinpa se ei olisi - ja jatkaa verenkiertoelimistön voitelua omalla rauhallisemmalla tavalla. Saunominen poistaa kuona-aineita ja rentouttaa lihakset. Aineenvaihdunta, hapen ja kaloreiden kulutus kiihtyy. Tämä lisää hyvinvointia.

Saunan jälkeen yleensä unenlaatu paranee ja nukahtaminen nopeutuu. Suoraan saunasta ei kuitenkaan kannata mennä sänkyyn vaan kannattaa antaa elimistön rauhoittua tunnin kaksi ennen nukkumaan menoa.Nyt jouluna voi nautiskella tunnelmallisesti kynttilät palaen saunan suoloisesta lämmöstä.

Hyvää ja rauhallista joulua!

Lähteet: Hyväterveys 13/2018, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Kyllä saunominen on parasta rentoutusta meikäläiselle, etenkin tuossa isossa puulämmitteisessä pihasaunassa, siellä tunnelmoidaan kynttilöiden valossa ja saunotaan pitkän kaavan mukaan. Kesällä lapsuuskodin vanha harmaa rantasauna,se vasta luksusta onkin.Sisällä sähkösaunassa en jaksa kauaa olla mutta kyllähän se käy tämmöseen arkisaunomiseen. Rauhallista ja tunnelmallista joulua Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Puusauna on tosiaan kyllä paras sauna. Löylyt on kosteammat kuin sähkösaunassa. Meillä saunotaan kesäisin puusaunassa ja talvisin sisällä sähkösaunassa. Varmasti ihana tuo lapsuudenkodin rantasauna. Hyvää joulua sinulle!

   Poista
 2. Minäkin tykkään saunomisesta, mutta minulla toisin kuin sinulla, on oltava mieto lämpö, sellainen höyrylämpö, jossa löyly viipyy kosteana iholla pitkään. Jouluna saunotaan joka päivä, jos vain ehditään, se on selvä, sauna kuuluu jouluun.
  Hyvää, rauhallista joulunaikaa sinulle, Marja, ja kipakoita joululöylyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Meillä on näköjään vastakkaiset saunatavat. Meilläkin joulunpyhinä saunotaan joka päivä. Lempeitä löylyjä ja rauhallista joulua sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!