lauantai 15. joulukuuta 2018

Hyvää oloa joulukiireeseen - hyvinvointia ja hyvää mieltä suklaasta



Joulu on joulun rauhaa ja herkuttelua.  Joulu on myös suklaan ystävien juhlaa. Monilla on omat suklaasuosikit. Ne voivat olla rakkaita muistoja jo lapsuudesta alkaen.

Suklaan terveelliset, hyvää tekevät ja jopa mystisinä pidetyt ominaisuudet ovat kiehtoneet ihmisiä vuosituhansien ajan. Suussa sulavan suklaan ihana maku rentouttaa ja tuo hyvää mieltä.



Tummassa suklaassa on myös hyvinvointia lisääviä ravintoaineita. Esimekiksi magnesiumia, kaakaon flavoneja, kaliumia, joka ovat hyväksi hermostolle, verisuonille.

Moni ei tiedä, että tumma suklaa on myös runsaskuitusta. Kuitu on suolistonmikrobiston ravintoa ja riittävä kuidunsaanti vaikuttaa suoliston toimintaan. Nykyisin tiedetään yleisesti, että suoliston mikrobisto vaikuttaa tunteisiin ja mielenhäiriöihin. Suolisto on toiset aivot.



Tämä on ilosanoma tumman suklaan syöjille: Tummassa suklaassa on saman verran ravintokuitua kuin ruisleivässä. Tumman suklaan sisältämä kuitu sopii myös herkkävatsaiselle.

Kaakaon flavanolien terveyshyödyn saadakseen voi syödä noin kolmanneksen Fazer Pure Dark suklaalevystä tai neljä Karl Fazer Dark suklaakonvehtia. Eli noin 30 g tummaa suklaata päivittäin. Tällaisella annoksella ei ole haitallista vaikutusta painoon tai veren rasva-arvoihin.



Kaikkihan nykyisin tietää, että tumma suklaa on terveellistä. Seuraavaksi tarkemmin näitä  terveyshyötyjä.
  • Kaakaomassassa on noin 20 % kuitua. Kuidun osuus riippuu kaakaopensaiden kasvuolosuhteista.  Länsiafrikkalainen kaakao on kuitupitoisempaa kun Etelä- Amerikkalainen.
  • Suklaan lopullinen kuitupitoisuus riippuu suklaasta. Esimerkiksi Fazer  70 %Pure Dark suklaassa on 12% ravintokuitua, joka on samaa luokkaa kuin ruisleivässä.
  • Tummassa suklaassa on kaliumia, magnesiumia ja flavanoleja. Kalium edistää hermoston normaalia toimintaa ja verenpaineen pysymistä hyvänä. Magnesium vähentää väsymystä ja uupumista. Flavanolit ylläpitävät verisuonien joustavuutta, mikä edistää normaalia verenvirtausta.
Oletko sinä suklaan ystävä? Syötkö tummaa suklaata?



Lähteet: Fazerin tiedote, kuvat Pixabay.

11 kommenttia:

  1. Lukiessani tätä kirjoitusta, odotin että milloinhan ne huonot asiat suklaasta tulevat, mutteivät tulleetkaan, hyvä juttu.
    Olen nimittäin erittäin suuri suklaan ystävä, ja varsinkin juuri tumman suklaan. Minulla ei ole paino-ongelmia joten voin syödä suklaata huolettomasti. Syön sitä sen verran järkevästi että suklaansyönti-session jälkeen kyllä pesen hampaat eli en napostele pitkin päivää. Uskomatonta, että tuossa mainitsemassasi tummassa suklaassa on noin paljon kuitua, sehän on ihan terveysruokaa :)
    Kiitos tästä postauksesta, tämän jälkeen ei enää tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa suklaan mussutuksesta.
    Oikein mukavaa lauantaipäivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Kyllä elämässä saa nautintoja olla. Kuinka surkeaakaan se olisi ilman niitä! Tummassa suklaassa yhdityy taivaallisen ihana maku terveysvaikutuksiin. Mutta ei ne terveysvaikutukset niin tärkeitä ole. Sinä normaalipainoinen ihminen voit tosiaan hurvitella välillä suklaalla. Kaikilla meillä on intohimomme. Kivaa lauantai päivää sinulle!

      Poista
  2. Mielestäni jos suklaata pitää ns."terveystuotteena" niin kannattaisi syödä raakasuklaata missä ei ole valtaisaa sokerimäärää. Ei ainakaan kuidun takia kannata suklaalla mässäillä ja sitten vielä ne kaikenmaailman lisäaineet. Vaikka tuo kuitu nyt hyvää onkin suolelle niin sokeri ei,tavallisen tumman suklaan syöjän kannattaisi tarkistaa se sokerin määrä mikä tekee suolistolle todella pahaa,ja koko elimistölle. Valkoinen sokeri on kyllä mielestäni sellainen pahis että ois saanut jäädä keksimättä. Minäkin nuorempana saatoin syödä ison suklaalevyn siitä vaan ja sitten kauhea olo, voi sitä tietämättömyyden määrää. Kun sitten opiskelin vitamiinit niin huomasin että ihan selvää puutosta oli,se selitti suklaan ahmimisen. Nyt otan vitamiinit muualta kuin suklaasta eikä mielitekoa suklaaseen edes ole. Yleensä nuo ahmintajutut osoittaa sen että kaikki ei ole kunnossa vitamiinipuolella eikä mielessä. Suklaa on yksi laukaiseva tekijä myös migreenissä. Monet hyvää tekevät ruokajutut pilataan sokerilla, esimerkiksi jugurtti on hyvää suolistolle mutta lisätty sokeri siinä pilaa terveysvaikutuksen. Tulipahan tämmöinen sokerisaarna mutta suklaa ei kovin hyvää ole ilman sokeria. Meneekö Tuulikilta muutama pala vai kenties iso levy kerralla? Mukavaa viikonvaihdetta Marja ja suklaan mussuttajat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Minä jatkan edellisen kommentin hehkutusta. Jos on normaalipainoinen minun mielestäni tummaa suklaata voi syödä ja välillä hurvitella. Mitä meidän elämä olisi ilman nautintoja. Sinullakin on varmaan omat ruoka tai herkkunautintosi. Ei kannattaisi olla kauhean oikeaoppinen näissä mielelle hyvää tekevissä ruoka-aineissa. Suklaa on suklaata, ja tekee silloin tällöin nautittuna hyvän olon. Ruumiillinen hyvä olo heijastuu suoraan henkiseen hyvään oloon. Tietty, jos ei syö koko levyä kerralla. Ihminen on kokonaisuus - taidan jankata tätä. Kun keho voi hyvin, niin mielikin voi hyvin. Ja toisin päin. Itse syön raaakasuklaata, jonka maku ei juuri eroa tavallisesta tummasta suklaasta. Muutaman palan kerrallaan. Oi, se ihana tunne, kun suklaa sulaa suussa! Valkoisessa suklaassa ei ole oikeastaan suklaata ollenkaan. Ja huh, kuinka äitelän imelää se onkaan.Syön luomu raakasuklaata, eikä siinä ole lisäaineita ja sokeria älyttömästi. Jos syö maitosuklaata kerralla koko levyn, on todennäköisesti lohtusyöjä. Hienoa, että sinä olet päässyt irti lohtusyönnistä. Ja ymmärrät tosi hyvin tuon sokerin vaikutuksen suolistolle. Mutta eikö sinullakin ole joku oma - ei niin terveellinen - herkku? Maustamaton jugurtti on hyvää suolistolle. Ja ihmettelen, että kukaan enää ostaa noita maustettuja sokerijugurtteja.Ahmintahäiriö on sairaus, jossa - kuten sanoit - taustalla voi vaikuttaa ihan arkisesti vitamiinien puutos. Olet todellakin ajatellut tuota sokeria monesta näkökulmasta. Se kai liittynee sinun työhösi luontaishoitajana. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Vastaan tähän Pihakeijulle..
    No ei todellakaan pysty koko levyä syömään, enkä tosiaan ajattele että tämä olisi korvike jollekin elämässä, vaan ihan puhdas nautinto jota sitäkin pitää monella tavalla elämässä olla eikö vaan, onhan se ainut paheeni kun viiniäkään en lipitä. Ikävää kun suklaan syönti analysoidaan ja tehdään siitäkin tiedettä. Siis minulla tunneihmisenä se on puhdas nautinto silloin tällöin.

    VastaaPoista
  4. Voi että jos sain pilattua tuon suklaan hehkutuksen teiltä,olen pahoillani.Kyllä itsekkin syön joskus suklaata ja olen samaa mieltä että elämässä täytyy olla nautintoja enkä mielestäni ole mikään tiukkapipo enkä suinkaan ole mikään viinin lipittäjä jos joskus saatan lasillisen ottaakin.Jokainen ottakoon nautintonsa mistä haluaa mutta sen ainakin tiedän että jos on vatsan alueen ongelmia niin niillä on kyllä yhteys ravintoon ja sanotaankin että suolisto on toiset aivot. Lähteenä mainitsit Fazerin, sekin kertoo jotain, herkutellaan vaan onhan joulukin tulossa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että toit esille sokerin haitallisuuden, Pihakeiju. Se koukuttaa syömään mitä vaan lisää. Jos minä ryhdyn syömään suklaata, tuntuu että mikään ei riitä. Tumma suklaa tosin ei samalla tavoin synnytä himoa kuin vaalea, mutta tumma on hapanta, eikä maha siitä tykkää. Astma taas ei tykkää vaaleasta: suklaa saa aikaan liman eritystä. Hankala herkku minulle siis.

      Poista
    2. Kiitos, Eeva, selventävästä kommentistasi. Me ihmiset ollaan niin erilaisia. Jos minä alan syödä suklaata, en syö koko levyä. Vaan muutaman palan tummaa suklaata. Kun syö hitaasti ja antaa suklaan suloisen maun levittyä suuhun, ei montaa palaa edes tee mieli syödä. Elämä olisi ankaraa ja vaativaa, jos ei joskus heittäytyisi nautinnon suloisuuteen.
      Leppoisaa sunnuntai päivää sinulle.

      Poista
  5. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Et sinä ole mitään hehkutusta pilannut.Kirjoitit vain monipuolisen mielipiteesi ja asiatietoja. Olen pahoillani, että koit tämän keskustelun jotenkin loukkaavana. Niin ei ollut todellakaan tarkoitus. Hyvää lauantai iltaa sinulle!

    VastaaPoista
  6. Tätä lukiessa tuli haikea olo. Suu tykkäisi suklaasta, kroppa ei. Suklaa ja maito aiheuttavat minulle limaisuutta, onneksi en pidä maidosta. Suklaasta kieltäytyminen ottaa joskus koville.
    Hyvää illan jatkoa Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Harmi tuo ettet voi syödä suklaata, koska se aiheuttaa sinulle limaisuutta. Ehkä myös kaiketi sinullakin on silti jokin syömiseen liittyvä nautinto. Lenseää sunnuntaita sinulle.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!