maanantai 31. joulukuuta 2018

Kestääkö ystävyyssuhde suoraa puhetta?



Sanotaanpa vaikka, että sinulla olisi ystävä Leena. Hän valittaisi sinulle taas avioliittonsa vaikeuksista. Kenelle tahansa ulkopuoliselle olisi selvää, että suhde on vinoutunut ja Leena alistuu täysin miehensä oikkuihin. Entäs se että miehen auto on nähty usein  yhden naisen talon edessä? Tekisi mieli sanoa Leenalle asiat suoraan niin kuin ne ovat. Kuinka suoraan ystävälle voi puhua?

Tämä riippuu ystävyyssuhteesta, sillä jokainen ystävyyssuhde on omanlaisensa. Joissakin suhteissa voidaan sanoa suoraan, toisissa ei.

Jokainen ihmissuhde sisältää hiljaista tietoa. Ystävyyssuhteeseen alkaa alusta asti rakentua tapa olla yhdessä.

Hiljaista tietoa kannattaa käyttää hyväkseen, kun miettii tapaa, miten kertoa ystävälle ikävästä asiasta. Paras tapa tehdä se on pyytää lupa.



Voi kysyä, haluatko kuulla mitä tuo kertomasi minussa herättää? Jos vastaus on kyllä, voit puhua suoraan asiasta.

Mitäs sitten jos on tottunut olemaan aina ystävän olkapää? Kuuntelija, tukija, lohduttaja. Ystävyyssuhteessa tarjotaan monesti rooleja, mutta esimerkiksi kuuntelijan ja lohduttajan roolia ei ole pakko ottaa jatkuvasti vastaan.

Sympatia on sitä, että kuuntelet ja lohdutat. Empatia taasen vaatii ystävyyssuhteessa molemmilta enemmän. Jos haluat olla empaattinen ystävä, et aina myötäile ystävääsi vaan saatat kommentoida uudesta näkökulmasta.

Juuri empatiasta ystävyyssuhde voi hyötyä enemmän, sillä empatia synnyttää uutta.

Suoraan puhumisessa - vaikka luvan kanssa - on riski, että ystävä suuttuu.



Ajattelemme helposti, että jos toiselle tulee mielipahaa, se on melkein kuin maailmanloppu tai ainakin ystävyyssuhteen loppu. Mutta mielipaha ei ole vaarallista vaan se on avain kaikkeen kehittymiseen.

Pitkässä ystävyyssuhteessa on hyvin todennäköisesti jossakin vaiheessa aiheutettu ystävälle mielipahaa ja siitä on seurannut katkos suhteeseen. Mutta katkokset ovat merkittäviä etappeja. Katkos voi rikkoa aina samanlaisena pysyneen käyttäytymiskaavan pois suhteesta.



Pahimmassa tapauksessa ystävyyssuhde voi päättyäkin. Mutta aivan yhtä hyvin suhde voi kasvaa ja kehittyä, kun yhteydenkatkos pystytään selvittämään yhdessä. Suhde vahvistuu ja siihen tulee uudenlainen luottamus. "Me pystyttiin selvittämään tämä asia."

"Älä ajattele, mitä itse tarvitset tai mitä ystävä tarvitsee. Kumpikaan teistä ei ole se tärkein. Kysy mieluummin: Mitä tämä suhde kaipaa. Suhde on se kolmas, jossa ovat sekä sinun ja minun tarpeeni."

Sukulaisuussuhde on "pakollinen", mutta ystävyyssuhde on vapaaehtoinen. Siksi sitä pitää rakentaa ja huoltaa.

Uuteen ystävyyssuhteeseen ei kannata lähteä uhrautuvalla mielellä. Kaikkea ei ole pakko kestää ja kuunnella. On merkityksellistä, että on myös oman itsensä ystävä. Se auttaa myös huoltamaan ystävyysssuhdetta.

Ovatko sinun ystävyyssuhteet olleet aina helppoja vai onko ollut joskus ongelmia?










Lähteet: Anna 6.12.2018/49 Psykologi Hanne-Leona Lumijoen haastatteluartikkeli





8 kommenttia:

  1. Jos ajattelen omia ystäviäni joilla on samanlaiset arvot likipitäen kuin minulla niin voisin joitakin asioita puhua hyvinkin suoraan. Jos vaikka tietäisin vuorenvarmasti että puolisonsa pettää niin voisin hienovaraisesti ottaa sen puheeksi, eikös ystävät sitä varten ole? Eilen juuri olikin puhetta yhden naisihmisen kanssa joka puhui miehensä edesottamuksista, sanoin kyllä mielipiteeni että miehensä käyttäytyminen on sairaalloista ja miettiköön jatkoa. Täytyy kai hieman mietiskellä jos on oikein paha juttu kyseessä miten sen ilmaisee, vai ilmaiseeko ollenkaan. Hyvää Uutta Vuotta 2019 Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Samanlainen arvomaailma on melkoinen pohja ystävyydelle. Silloin tosiaan voi varmasti sanoa melko suoraan, mitä mielessä liikkuu. Minulla on oikeastaan vain kolme todellista ystävää. Kavereita riittää. Kun nyt mietin asiaa, niin kertoisin heille suoraan, jos he antaisivat luvan. Tuosta luvasta kirjoitinkin. Vaikka tuntee toisen pitkältä ajalta miltei läpikotaisin, ei häntä haluaisi aivan yllättäen järkyttää. Pettäminen on niin kauhean iso juttu. Tarkoitan tällä tuota pettämisesimerkkiä. Minä en haluaisi, että minulle kerrottaisiin tuollaisessa tapauksessa suoraan ilman lupaa ja asian pehmentämistä. Sinä kirjoitit, että hienovaraisesti. Juuri niin toimisin ja toivon että minullekin kerrottaisiin niin. Kaunista ja valoista Uutta Vuotta sinulle Pihakeiju!

      Poista
  2. Kestää, jos ystävillä on ymmärrys ja puhuvat samaa kieltä, eli toinen ymmärtää, vaikka toinen sanoo suoraan, niin ilman omia vaikuttimia tai pahoja aikeita. Naisten kesken on paljon korkkiruuvin kieroa piikittelyä ja salaisia pidätettyjä tunteita, sellaisia ystävyyssuhteita jaksan koko ajan vähemmän vaan suoraan puhuminen niiden harvojen hyvien ystävien kesken puolin ja toisin on arvokkaampaa, kuin kohteliaat teatterinäytelmät pinnallisimpien ystävyyssuhteiden kanssa.

    Sydämellistä uutta vuotta Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia kommentistasi.Olet suoraan puhumisen kannalla. Se on hienoa, kun sinulla löytyy rohkeutta ja hyväntahtoisuutta siihen. Sinä varmasti tapaat paljon ihmisiä ja sinulla on monenlaisia ystäviä. Mutta kyllä se intuitio varmasti kertoo, kuka on oikeasti ystävä. Omasta puolestakin tiedän miten tyhjältä tuntuu viettää yhteistä aikaa pinnallisempien kavereiden kanssa. En edes sano heitä edes ystäviksi vaan kavereiksi. Hyvää uutta vuotta sinulle!

      Poista
  3. Tuossa esimerkkitapauksessasi, minä voisin olla niin helläluonteinen (?) että en haluaisi pahoittaa toisen mieltä kertomalla tai vihjaamalla hienovaraisesti. Jossain vaiheessa se tietysti tulisi hänelle tietoon ”kyliltä” ja silloin voisin olla olkapäänä. Eri asia sitten voisinko kertoa että olen tiennyt koko ajan, olisiko se valehtelua. Erittäin vaikeita, hankalia asioita tämöiset, olen joskus ollut kuuntelijana, ja siitä olikin vaikea päästä irti. Tuommoinen ”lupa” muuten voisi olla myös hyvä keino.
    Oikein hyvää ja onnekasta uutta vuotta sinulle, Marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki kommentistasi.Ymmärrän sinunkin ajattelutapasi. Helläluontoisena tai hyvin herkkänä ihmisenä olisi varmasti vaikeaa kertoa noin mahdottoman suuresta pahasta asiasta ystävälle. Ystävän maailma murenee ainakin joksikin aikaa. Ja kertojan on myös jaksettava kantaa ja tukea häntä. Tuo ensiksi luvan kysyminen on sitten taas minun kantaani. Kyllähän asia jossakin vaiheessa - jo juoruksi muuttuneena - tulisi ystävän tietoon. Kaunista ja valoisaa uutta vuotta sinulle! Eihän tässä kauan aikaa mene, kun alkaa jo taimikasvatus ja saat sormesi multaan. Ja siihenkin tarvitaan valoa.

      Poista
  4. Ystävyys on ystävän hyväksymistä sellaisenaan, se ei välttämättä ole suoraa puhetta, eikä lainkaan neuvomista. Ehkä ainoa asia, josta minä toivon ystäviltäni suoraa puhetta olisi se, jos mieheni olisi nähty toisen naisen seurassa väärin motiivein.
    Ja niin tosiaan vaikuttaa olevan, että ystävyyssuhteisiin kehittyy jokaiseen oma tapansa olla yhdessä, niin kuin sekin, että ilman vaivannäköä suhdetta ei rakennu ollenkaan.
    Kiitos kivoista postauksista, Marja, ja hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Eeva kommentistasi.Sinä lisäsit tähän pettämisvyyhteen sanan "nähty". Tuossahan esimerkkitapauksessa kukaan ei ollut nähnyt miestä toisen naisen kanssa väärin motiivein.Oliko mies sittenkään pettänyt naista? Tästähän voisi kirjoittaa ryhmäsalapoliisiromaanin...
    Kiitos itsellesi ihanista, rutirehellisistä, viehättävistä postauksistasi.Kaunista ja valoisaa uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!