tiistai 1. tammikuuta 2019

Tästä ruokaan liittyvästä asiasta suomalaisilla on huono omatuntoAivan aluksi Hyvää uutta vuotta 2019 kaikille!
Näinhän se minulla hajamielisellä ihmisellä menee, että vasta kun olin kirjoittanut postauksen mieleeni tuli, että nythän juhlitaan uutta vuotta. Kun monta päivää on erityisen laiskana päivämäärät ja päivätkin menee sekaisin. Mutta  laiskottelu, pysähtyminen on jalo taito näinä niin mukakiireisinä aikoina. Postaukseni ei voisi olla huonommin ajoitettu. Mutta en tee tähän nyt  suosittua postausta tyyliin: Mitä mennyt vuosi antoi, plussat ja miinukset? Anteeksi, että postaus on taas asiapostaus.

68 prosentilla suomalaisista on huono omatunto siitä, että he heittävät syömäkelpoista ruokaa pois. Ruokahävikin ympäristövaikutuksista ollaan yhä enemmän tietoisia, mutta silti ruokaa päätyy roskiin.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on valtavat 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä merkitsee 20 kiloa henkilöä kohti.


34 prosenttia suomalaisista heittää ruoan pois silloin, jos parasta ennen-päiväys on umpeutunut.

Mutta se on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote on samanlaatuista kuin valmistushetkellä. Parasta ennen päiväyksen jälkeen ruoka voi pysyä hyvänä jopa viikkoja tai kuukausia. Omat aistit kertoo, onko ruoka syötävää.

-Esimerkiksi riisi, oliiviöljy tai mysli ei ole syömäkelvotonta, vaikka parasta ennnen-päiväys olisi umpeutunut, Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andesson kertoo.


Leipä on - ainakin meidän taloudessa - sellainen ruoka, jota tulee helposti ostettua liikaa. Ja se liika homehtuu. Tämän voi estää pakastamalla liiat leivät. Leivän voi vaikkapa paahtaa suoraan jäisenä pakastimesta otettuna.

Ruoka joka olisi muuten päätynyt roskiin muun muassa pakkausten vaihtumisesta, liikatuotannosta tai lähestyvästä parasta ennen-päiväyksestä johtuen pääsee hyötykäyttöön Matsmartin ansiosta. Matsmart myy verkkokaupassaan ruokaa 20-90 prosentin alennuksella.


Joutuuko sinun taloudessa ruokaa biojätteeseen?  Vai onko teillä koira, joka estää ruokahävikin?


Lähteet: MTV uutiset Hanna Kaisa Taskinen, MTV uutiset Laura Matilainen, kuvat. Pixabay

6 kommenttia:

 1. Tärkeällä asialla aloitit uuden vuoden.
  Meillä on koiria ja kissoja, joten ruokahävikkiä ei ole.
  Haluan kiittää sinua Marja viime vuodesta ja
  Toivottaa sinulle erittäin antoisaa tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Meilläkin on kissoja mutta kovin kranttuja. Ei heille ruoatähteet kelpaa, jos eivät ole kalaa. Lihaahan meillä ei ole lainkaan. Ehkä eläkepäivinä otan/saan koiran. He ovat yleensä reipasta ja kaikkiruokaista porukkaa. Minä kiitän sinua kauniista ja mielenkiintoisesta blogistasi.Hyvää ja sydämellistä tätä uutta vuotta!

   Poista
 2. Hyvä postaus nyt joulun jälkeen. Itsekään en aloittanut postausta tyyliin ”tilinpäätös” , jotenkin tuntuu vaan siltä että mennyt vuosi on mennyt niinkuin on, ja nyt mennään eteenpäin.
  Meilläkään ei ruokahävikkiä juurikaan ole - koira, kisu ja tiput pitävät huolen siitä joten joka lajin ruuantähteille on kyllä ottajansa, mutta tähteet eivät ole niille pääasiallinen ravinto, vaan extrahyvä.
  Marja taisinkin toivotella ed. vastauksessa hyvää uutta vuotta, ja kiitos menneestä vuodesta ja blogiystävyydestä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Tuulikki kommentistasi. Teillä on iso eläin poppoo. Ja tähteet ovat heille vielä kuin namia. Samoin kiitos sinulle blogiystävyydestä ja menneestä vuodesta.Kyllä se taas hujahtikin nopeasti.Toistamiseen Hyvää uutta vuotta koko teidän porukalle.

  VastaaPoista
 4. Vaikka ei meidän koiralle ihan kaikkea voi antaa, mutta kyllä auttaa ruokahävikissä, mutta muutenkin olemme tässä tarkkoja. Joskus leipää lentää pikkulinnuille, koska pääsee kuivumaan.

  Oikein sydämellistä uutta vuotta ihana Marja. <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tiia kommentista. Teilläkin on suloinen hävikin vähentäjä. Hienoa jos pystytte ostamaan vain tarvittavan määrän ruokaa. Ihanaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!