lauantai 5. tammikuuta 2019

Arvioimme itseämme helposti pieleenSuurin osa ihmisistä pitää itseään keskivertoa älykkäämpänä ja moraalisempana. Tätä ilmiötä on selitetty sillä. Että ihminen haluaa nähdä itsensä myönteisessä valossa.


Vaikka ihmiset tuntisivat luonteensa. Omia mielentiloja ei kuitenkaan voi aina tietyissä tilanteissa hahmottaa. Ihminen saattaa  tuntea olevansa tilanteessa hyvin sovinnollinen, vaikka hän toisten mielestä vaikuttaa riitaiselta ja tylyltä.

Hyvän ihmisen harhassa eläminen voi tehdä tyytyväisemmäksi ja onnellisemmaksi. Hyvän ihmisen harha on psykologiassa käytetty käsite.


Monet ihmiset elää itsepetoksessa myös kuluttajina. Turhaa tavaraa kerätään enemmän kuin uskoisikaan. Kun asiaa tutkittiin esimerkki perheissä tarkemmin. Jopa 62 prosenttia uusista vaatteista oli jäänyt vaatekaappiin.

Ruoasta ihmiset arvelivat haaskaavansa 5 prosenttia. Kun todellinen luku oli 11 prosenttia. Itsepetoksessa eläminen on yllättävän yleistä.

Oletko  koskaan  tunnistanut eläväsi  joskus jonkinlaisessa hyvän ihmisen harhassa?
Lähteet: Helsingin Sanomat 25.10.2018, kuvat Pixabay


12 kommenttia:

 1. Aivan mainiot aiheeseen sopivat kuvat jälleen.
  En ehkä ajattele että olisin ns. hyvä ihminen vaan niin, että olen hyvä jossain. Kaikkihan me ollaan samanarvoisia ihmisinä, riippumatta siitä mitä ollaan elämämme aikana tehneet. Hyvikset ja pahikset erotellaan juuri tekemisten perusteella. Kristillinen näkökulma nousee tässä asiassa minulle ensiksi mieleen.
  Täälläkin siivotaan huushollia ja pistetään joutavaa tavaraa kiertoon, se puhdistaa kotia ja mieltä kummasti.
  Kiitos taas mielenkiintoisesta aiheesta ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki kommentistasi. Hienosti ajateltu tuo, että on hyvä jossakin. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Hyvikset ja pahikset arvostellaan tekojen perusteella, mutta kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo. Luterilaisessa opissa sanotaan jotenkin näin: Ihminen pelastuu yksin armosta ja uskosta. Opetan mm. uskontoa. siksi suurin piirteiin muistan tuon luterilaisen pelastuskäsityksen. Hyvää lauantai iltaa sinulle!

   Poista
 2. Minä en ainakaan ole elänyt hyvän ihmisen harhassa,ehkä päinvastoin ison osan elämääni.Vasta vanhemmalla iällä on tullut tuo oman arvon tunto tutummaksi.Kaikki ihmiset on luotu saman arvoisiksi ja näinhän sen pitäisikin olla,mutta onko? Esimerkiksi uskonnon varjolla tehdään tosi paljon pahaa, aina on tehty ja tehdään yhäkin. Onhan tuota tavaraa kertynyt mutta tässä sadan metrin päässä on tosi hyvä kierrätyspiste, jos hyväkuntoisia vaatteita ei jaksa ruveta myymään niin voi viedä tuohon ja on hyvä mieli jos ne joillekuille sitten kelpaavat.Oma kotini on melkein läpikotaisin sisustettu kierrätysperiaatteella paitsi sänky, se on hyvä jenkki johon on hommattu vanha pääty. Ruokaa tulee joskus hommailtua enemmän mitä tarvii,mutta mulla on hyvä kompostori periaatteella annan takaisin maalle sen minkä olen siltä ottanut. Kaikki eloperäinen jää tähän tontille,otin jopa tuon viereisen kerrostalalon koivun lehdet itselleni. Rupesi taas rönsyilemään tuohonkierrätykseen, mutta oikein hyvää viikonvaihdetta Marja ja myöskin muille lukijoille ja kommentoijille :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Hienoa että et ole elänyt hyvän ihmisen harhassa ja tunnistat tämän itsessäsi selkeästi. Hyvin monet elävät siinä. Nimenomaan ettei itselle voi tapahtua mitään pahaa. Minulla on tuo sama juttu vanhojen ja vielä hyväkuntoisten vaatteiden kanssa. Tähän asti en ole jaksanut kirpparimyyntiin. Pöytä ja rekki maksavat niin paljon, ettei sitä välttämättä kirppari tuloilla kateta. Meidän kunnassa on kädestä käteen nettikirppari. Ainoa ehto on, että on paikkakuntalainen. Huomasin tämän ryhmän vasta äskettäin. Ehkä joskus laitan siihen myytävää, kun vaatekoko on muuttunut kilpirauhasen vajaatoiminnan tai itse asiassa se ei toimi ollenkaan.Kiva että olet osannut sisustaa kierrätysmateriaaleilla. Meillä on aivan sama myös tuo kunnon sänky juttu.Kompostori on hyödyllinen, kasvimaa kukoistaa kunnon kompotimullalla.Minä ymmärrän hyvin sen, että innostuksissaan haluaisi tehdä enemmän ja enemmän. Hyvää lauantai iltaa sinulle! Viikonpäiviä ei sentään voi kierrättää.

   Poista
 3. Minä olen elänyt ja elän edelleen siinä harhassa, että olen muita fiksumpi :D. Eli elän älykkään ihmisen harhaa, mutta muutoin hyvän ihmisen harhani on tullut rikotuksi niin monta kertaa, että siihen ei ole enää paluuta. Kuluttajana ei minulla ole harhoja enkä millään muulla tavoin esim. ruoallakaan itseäni petä - en ainakaan itse sitä huomaa. Mutta ehkä tämäkin käsitykseni on harha?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistai. On hyvin yleistä eää harhassa, että on älykkäämpi kuin muut. Se on ihan perusharha. Eikä sille tarvitse tehdä mitään psykologista, se on vain yleinen harha. Monen ihmisen elämässä. Hyvää lauantai iltaa sinulle!

   Poista
 4. Aika hassua, että kirjoitat tästä juuri nyt, kun viime päivinä olen ihmetellyt ihmisten taipumusta vähätellä itseään ja taitojaan.
  Aluksi teki mieli väittää, ettei tuollaista "hyvän ihmisen harhaa" ole olemassakaan, mutta antamasi esimerkit kertovat muuta. Ja löysin muitakin esimerkkejä. Moni esim. kokee olevansa keskimääräistä parempi kuljettaja.
  Itse kuvittelen olevani keskimääräistä parempi organisoija - tai en enää, mutta silloin kun pyöritin isoa huushollia.
  Kivaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentista. Kyllä suomalaiset vähättelevätin itseään. Minun mielestä se on myös asuipaikasta kiinni. Savolaiset eivät vähättele itseään. Paremmin kehuvatkin. Olen huomannut sen täällä Etelä-Savossa asuessani. Pohjois-Savossa tämä piirre on vielä korostuneempi. Hämäläiset, varsinaisuomalaiset ja kainuulaiset vähättelevät itseään. Pohjalaiset tekevät paljon, mutta eivät erityisemmin kehu itseään.Keksit hyviä esimerkkejä hyvän ihmisen harhasta.Hyvää akanutta viikkoa sinulle.

   Poista
 5. Tämä on niin mielenkiintoinen aihe, josta miehenkin kanssa usein jutellaan. Itsepetoksellisuutta on niin paljon. Luulen, että olen aika raadollisen rehellinen itselleni, siis luulen haha, eli tiedän paremmin puutteeni, kuin hyville puolille olen sokea. Että voisin jopa ehkä hieman harjoittaa yleisen onnellisuuden vuoksi tuota itsepetoksellisuutta.

  Ihanaa sunnuntaita Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika yleistä elää tuossa hyvän ihmisen harhassa. Sinä taidat elää huonon ihmisen harhassa, vaikka tämmöistä käsitettä ei ole psykologiassa. Vaikka sinä näet puutteesi, ihmisten mielestä sinä olet muun muassa fiksu, kaunis...

   Poista
 6. Olen joskus todella ällistynyt, kun käy ilmi, mitä ihminen itse ajattelee itsestään. Esimerkiksi työpaikalla oli henkilö, joka kaikkien mielestä (niin, on myönnettävä, että puhuimme joskus hänestä takanapäin) oli erityisen negatiivinen, mikään ei koskaan ollut hyvin, kaikkea uudistusta hän vastusti ja kieltäytyi tekemästä. Tiedäthän tyypin: todellinen vastavirrankiiski. Sitten kerran hän tuli innokkaana töihin ja selitti, miten oli nyt tajunnut, mikä hänen elämässään oli vialla. Hänen olisi opeteltava sanomaan 'ei'. Täydellinen, erittäin hämmentynyt hiljaisuus laskeutui tämän repliikin jälkeen. Meidän mielestämme hänen yleisin sanansa oli aina ollut juuri 'ei'. En tiedä, miten hänen opettelunsa sujui ja kuinka negatiiviseksi oikein päätyikään, koska hän irtisanoutui pian tämän jälkeen.

  VastaaPoista
 7. Hauska juttu - ja ikävä kyllä tosi - tuo työpaikkasi vastarannankiisken päätös oppia sanomaan ei. Siinä varmasti nousi uskomattomaan sfääreihin kielteisyys. Juoruilussa ei ole mitään pahaa. Se on psyykkinen hallintakeino ja tuo koheesiota. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!