maanantai 14. tammikuuta 2019

Tuoksut, lämpötila, äänet vaikuttavat meihin.


Tuoksut tuovat usein minulle vahvastikin mieleen muistoja. Ja lämpö laskee minun häslääjän kierroksia ja rentouttaa.Se lisää  myös aistillisuutta. 

En siedä kovia ääniä ympärillä. Ne tekevät minut rauhattomaksi. Olen aistiyliherkkä. 

Tuoksut, lämpö ja äänet kietoutuvat usein ajatteluun. Ilman että edes tiedostamme sitä.Yalen yliopiston tutkimuksessa vuonna 2008 koehenkilöt saivat käsiinsä kupillisen kuumaa kahvia tai jääkahvia. Lämmintä kuppia pidelleet arvioivat tiloihin tulleen uuden henkilön huolehtivaisemmaksi ja anteliaammaksi kuin kylmää kahvia pidelleet.On jännää, että lämmin sisäilma kasvattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta - ihan tuntemattomienkin kanssa.

Eräässä tutkimuksessa pehmeillä tuoleilla istuneet neuvottelijat olivat taipuvaisempia suostumaan kompromissiin kuin kovalla tuolilla istuneet.


Mainosmaailma on tietysti hyvin kiinnostunut käyttämään aistitiedon vaikutusta markkinoinnissa. Muun muassa tuoksut herättelevät tunteita ja valpastuttavat, joten niillä voi lisätä tuotteen vetovoimaa.Liettualaisten tutkijoitten mukaan piparmintun tuoksu lisää ja kiihdyttää ostoshaluja. Ja lisää ostajan riskinottohaluja.  Piparminttua voidaan jopa laittaa vaatteiden sovituskoppeihin. Surullista että kuluttajan ostoshaluja lisätään hänen siitä tietämättä. Mutta markkinat toimii omilla säännöillään.

Herättävätkö tuoksut sinussa muistoja?

Lähteet: Helsingin Sanomat 15.6.2017, kuvat Pexel

12 kommenttia:

 1. Tuoksut herättävät paljon muistoja. Paras esimerkki minulla on aikoinaan Imatralla voimakkaasti ja hyvin pahalta haisseet Kaukopään tehtaiden savut, jotka kuuluivat lapsuuteeni. Ne toivat minulle ihanan lämpimän tunteen lapsuudesta aina kun ohi ajoin, ja harmittaa kun se haju ei ole enää vuosiin ollut sama.
  Paljon arkisempi hyvän olon tuoksu minulle on kahvi, etenkin silloin kun se leijuu keittiössä aamulla, kun muita tuoksuja ei vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuden tuoksumuistot on sinulla kieltämättä vähän erikoiset. Mutta jos tehtaan pahat hajut vain kuuluivat kotoisuuteen. Ikävä että ne hajut on muuttuneet, on varmaan savupiippujen suodattimet ja muut, jotka suojelevat ympäristöä. Minustakin kahvin tuoksu aamulla on arkinen ja hyvä. Kivaa viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Tuoksut nimenomaan herättävät minulla muistoja,olen säästtänyt parfyymipulloja eri aikakausilta ja joskus niitä sitten nuuhkailen haikein mielin. Tuohon kyllä myös uskon että lämmin sisäilma lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, talvella viikonloppuisin laitan heti herättyäni keittiön puuhellaan tulen josta huokuu nopeasti lämpöä aamupalapöytään.Minä ainakin tulen vihaiseksi jos kotona paleltaa,olen sellainen lämpimän ystävä.Lapsuudesta on nimittäin jääneet nuo paleltamismuistot niin hyvin mieleen kun oli iso viileä tupa talvella ja tosi pitkä koulumatka. Olen aivan samaa mieltä että tuoksut lämpötila ja äänet vaikuttavat meihin. Jännä tuo piparmintuntuoksu, itse käytän paljon sitä teenä mutta se ei kai vaikuta mainitsemallasi tavalla kotona. Hyvää viikonalkua ja paranemista Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Olet ollut fiksu, kun olet keräillyt tuoksuja eri aikakausilta ja voit nuuhkia niitä, ja palata menneeseen. Kunpa minäkin olisin keräillyt. No, se on myöhäistä nyt. Minäkään en siedä kotona ollenkaan kylmää. Siksi pellettitakka hurisee ja pönttöuuneissa on tulet.Hei, voihan tuo piparminttu teen tuoksu saada sinut shoppailemaan netistä. Pidä varasi. Hih. Kivaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 3. Herättävät ja erittäin vahvasti. Tässä on myös syy, miksi liitän eri tuoksuja eli hajuvesia vaikka eri reissuihin. Pullon kotona taas avaamalla ja sulkemalla silmät, voin tuoksumaailman kautta palata matkalle takaisin.

  Ääniyliherkkä täälläkin, en kestä meteliä, en kakofoniaa, aistiyliherkkyys löytyy.

  Ihanaa uutta viikkoa Marja <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tiia kommentistasi. Sinäkin olet fiksu. Samaa sanoin Pihakeijulle. Voit tuoksun myötä päästä takaisin matkalle.Minä olen aina vain suhauttanut hajuvettä korvien taa ja kaulalle.En ole älynnyt käyttää tuoksuja matkojen tai elämän vaiheen muisteluun. Minun ensimmäinen hajuvesi oli kielon tuoksu vielä pikku tyttösenä. Sen tuoksu herättää vahvasti muistoja. Murkkuna oli myski - niin kuin siihen aikaan melkein joka tytöllä. Eli lapsuuteeni ja murrosikään pääsen näitä tuoksuja kaupoissa tuoksuttelemalla. Niiden jälkeistä aikaa en, kun hajuvedetkin on vaihtuneet tiuhaan. Kiva tavata toinenkin aistiyliherkkä. Minullakin se liittyy eniten kuuloon. En osaa olla kylässäkään, jos siellä on televisio ja radio pauhaamassa. Pitää mennä välillä ulos hengittelemään. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu ja inhoan mennä autolla mieheni kyydissä, kun sen radion pitää pauhata samaan aikaan kun jutellaan. Kauheaa kakofoniaa. Kielo on yksi lempparituoksuista. <3

   Poista
  2. Huh, mikä yhdistelmä radion pauhu ja keskustelu. Minä muuttuisin itsekin sekavaksi. Tuore kielo tuoksuu ihanaiselle.

   Poista
 5. Mielenkiintoisia tutkimuksia ja nuo tuloksethan eivät olleet mitenkään yllättäviä kuitenkaan eli arvattavia olivat.
  Kyllähän meitä markkinoinnissa jymäytetään, ja houkutellaan esim. värien käytöllä ruokapaikkojen sisustuksessa, tai vaikka esim. miten porkkanat pakataan oransseihin muovipusseihin, tai salaatti vihreisiin. Mukavaltahan tuote siten näyttää, mutta moniko tulee ajatelleeksi miten meitä manipuloidaan.
  Itse olen myös yliherkkä tuoksuille, en tykkää käyttää hajusteita vaan olisin mieluummin hajuton. Deodorantin sijasta olen käyttänyt vuosikymmeniä kainaloissa deodoranttikiveä.
  Jotkut tuoksut ovat ylivertaisia, esim ulkona kuivatun pyykin tuoksu, tai juuri sahatun ja pilkotun puun tuoksu. Entäs vastaleivottu pulla - senkin tuoksu on taivaallinen ja herättää vain positiivisia tunteita, hymy tulee huulille jo pelkästä ajattelemisesta.
  Joka päivä pitää olla itselle rauhallinen hetki, jos ei muuten mahdollista niin ulos ja lenkille.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki kommentistasi. Kyllä meidän ostohalua ojaillaan. Minä käytin raskauksien ja imetyksen aikana hajukiveä. Toimi ihan hyvin. Miksiköhän siirryin dödöihin? Vanha tapa kai. Nykyisin käytän luonnonmukaisia deodorantteja. Niissä ei ole ainakaan alumiinia.Ihania esimerkkejä hyvistä tuoksuista. Lisään vielä vastaleikatun ruohon tuoksu ja uunituoreen leivän tuoksu.Monesti meillä saa rauhallisen hetken vain menemällä ulos lenkille. Mutta menisihän sitä muutenkin. Iloa tammikuun päivään!

   Poista
 6. Hyvin mielenkiintoinen postaus.
  Minulla on hyvä muisti ja muistan lapsuutemme eri kotien tuoksut tai pahat hajut samalla hetkellä, kun ajattelen jotain tiettyä asuntoa. Minun mielestäni eri maissa on myös oma tuoksunsa.
  Meidän lainapoika meni pienenä paniikkiin, kun tuttumme tuli kylään. Myöhemmin hän selitti sen äidin miesystävän, joka hakkasi häntä haisseen samalle kuin tuttumme. (Kun tuttavamme vaihtoi partavettä, poika ei enää pelännyt tätä.)
  Aistimme muistavat asoita ja ohjailevat meitä. Markkinamiehet tietävät sen.
  Mukavaa maanantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi.Sinulla on todella hyvä muisti, kun asuitte niin paljon eri paikoissa. Komppaan tuota eri maiden tuoksua.Voi lainapoikaa. Onneksi uusi partavesi auttoi.silloin Blogi homman alussa kirjoitin tuosta markkinaihmisten suostuttelukeinoista. Ne on aikamoisen ovelia. En rupea nyt tässä niistä kertomaan. Tulisi pitkä kommenttiin vastaus.Iloa päivääsi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!