perjantai 25. tammikuuta 2019

Lapsuuteni kahvihetket ja terveyttä kahvistaMinä olen täysin kahvikatti. Juon sitä niin lukemattomia kupillisia päivässä, etten tietenkään pysy laskuissa. Jo pienenä tyttönä join liikaa kahvia. Sain juoda sitä kotona aika reilusti, koska maalla arvostettiin kahvinjuontia. 

Mutta kun tuli sen päiväinen isän asettama kahvinjuontistoppi, minulla oli jo mielessä kaksi kyläpaikkaa, joissa tarjottiin aina  takuu varmasti kahvia. Joten tasapuolisesti kyläilin molemmissa vanhojen leskinaisten kodeissa. He olivat aina iloisia, kun sentään joku tuli kylään, vaikka se olikin näsäviisas pikkutytön heitukka. 
Molemmat leskirouvat olivat hyvin puheliaita. Sain mielin määrin kahvia, kunhan kuuntelin heidän tarinointiaan. Muistan, että molemmilla leskirouvilla oli tarve puhua omasta lapsuudestaan. Minä jaksoin ihmetellä sen erilaisuutta omaan aikaani verrattuna.

Välillä he tosin puhuivat outoja esimerkiksi kodin- ja saunanhaltijoista. Joita pitää muistaa ruoka- tai viinalahjalla. Silloin elämä sujuisi hyvin. Välillä - näin jälkeen päin ajateltuna - leskirouvien puheet olivat ehtaa fantasiaa ja nopeita käänteitä. Mutta  myös aitoa suomalaista kansanuskoa.Nyt kun muistelen noita ihania kahvihetkiä leskirouvien luona, tuntuu, että silloin olisi ollut aina kesä. Mutta niinhän se taitaa olla lapsuuden hyvien muistojen kanssa. Päivänkakkarat, harakankellot, niittyleinikkien kiiltävä keltaisuus. Vehreä nurmi. Porottava aurinko. Maleksiminen ruohonkortta pureskellen. Ei kiire minnekään. Paitsi kahvinjuontiin.

Niin, kahviin siis. Tutkimukset todistavat, että noin neljä kuppia päivässä edistää terveyttä.Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mielestä  kahvin juomisesta on hyötyä maksa- ja kohtusyöpien ehkäisyssä. Se voi vähentää myös rinta- ja paksusuolensyöpää.

Tämän lisäksi kahvittelu näyttää myös vähentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, rasvamaksaan ja sappikiviin. Suomalaisessa tutkimuksessa on todettu, että kahvi  suojaa muistihäiriöiltä.

Sitä ei varmuudella tiedetä, mikä on kahvinjuonnin yläraja. Vaikka Suomessa juodaan kahvia eniten maailmassa, koko suodatinkeitinpannullisia juovia on harvassa. Suurten kahvimäärien pitkän aikavälin haittoja ei siis tunneta.


Liika on liikaa

Joillekin hyvin reilu kahvinjuonti voi aiheuttaa ripulia, pahaa oloa ja närästystä. Se voi myös häiritä unta, aiheuttaa levottomuutta. Jotkut saattavat alkaa käydä ylikierroksilla.

Kahvi voi myös pahentaa refluksitaudin oireita. Kofeiini saa tuokatorven alaosan sulkijalihakset löysemmiksi, mikä edistää sitten mahalaukun happaman sisällön nousua ruokatorveen. Polttava tunne rinnassa voi alkaa.Suodatin poistaa rasvat

Tavallisin kahvin haitta on kolesteroliarvojen nousu. Eniten kolesterolia nostavia aineita on pannukahvissa.

Kolesterolin kannalta terveellisintä on juoda paperisuodattimen läpi suodatettua kahvia.Yksilölliset vaikutukset

Kahvin piristävä vaikutus voi olla yksilöllinen. Jopa geeneistä johtuva.

Osalla kahvi piristää nopeasti. Osalla hitaasti. Toisilla piristävä vaikutus voi myös jatkua pidempään.

Minä voin juoda - ehkä jonkun ihme geenimutaation seurauksena - kahvia ennen nukkumaan menoakin jo sängyssä pötkölläni kirjaa lukien.

Reijo Laatikaisen mukaan ehkä suurin haaste kahviin liittyen on se, että onko tapana syödä kahvipullaa tai käydä kahvitupakalla.Kaksi myyttiä kahvista

Kahvi kuivattaa elimistöä.
Väärin. Yleensä ajatellaan, että koska kahvi pissattaa, se myös kuivattaa. Suurissa vertailevissa tutkimuksissa osanottajille juotettiin kofeiinittomia juomia tai kahvia. Lopputulos: Virtsan määrään vaikutti ainoastaan juoman määrä ei laatu.

Lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä
Väärin: Kahvi saattaa hetken ajan nostaa verenpainetta, jos ei ole siihen tottunut. Kahvin ei kuitenkaan tutkimuksien mukaan ole osoitettu nostavan tai laskevan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.


Nautitko kahvista? Vai oletko enemmän teeihmisiä?

Lähteet: Hyväterveys 14/2018, kuvat Pexel
12 kommenttia:

 1. Sattuipa sopivasti tämä postaus silmiini juuri kun olin kaatanut itselleni jo kolmannen ison mukillisen kahvia tänä aamuna. Juon heti aamusta kaksi mukillista aamukahvia ja parin tunnin päästä siitä yhden mukillisen väliaikakahvia. Ja poden tästä määrästä huonoa omaatuntoa. Liika on liikaa mitä tahansa, ja uskon että kahviakin voi juoda liikaa. Mutta sehän on tutkittu juttu, miksei tee sitä voi kaikille korvata: kitkerän maun aistiminen on voimakkaampi kahvinjuojilla. Niin muistan äsken jostain lukeneeni, ja se selittää minunkin kahvin mielitekoni, jota ei tee korvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Juuri niin sitä pitää jos on aikaa aamulla kahvitella monta kuppia kaikessa rauhassa.Minä todennäköisesti juon enemmän kahvia kuin sinä. Miksi potea huonoa omatuntoa? Oma kehohan se kertoo jos juo liikaa. Tulee esimerkiksi närästys ja sydämentykyttelyt. En pode mitään oireita liiallisesta kahvinjuonnista. Enkä kanna huonoa omatuntoa. Iloa perjantai päivääsi. Onko suklaapäivä? Niin olen ymmärtänyt.

   Poista
 2. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen jutuissa kahvista on parasta se, että ne vahvistavat kofeiinin vaikutusten olevan yksilöllisiä ja kahvin terveysvaikutusten olevan moninaiset.
  Ennen kun piti saada päivässä paljon aikaiseksi, join enemmän kahvia kuin nykyisin. Kuulun niihin, joita kofeiini piristää. Nykyisin juon vain mukillisen aamuisin ja toisen lounaan jälkeen.
  Nautinnollisia kahvihetkiä ja mahtavaa perjantaita sinulle Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommmentistasi. Minusta tuo Reijo Laatikainen ja samoin Patrik Borg ovat valtakunnan oikean syömisen viralliset asiantuntijat. Vähän liian usein heidän lausuntojaan kysellään. Mutta ihan viisaita juttuja syömisestä ajattelevat. Ja siitä laihduttamisesta...mitä minunkin pitäisi alkaa harrastella. Pohja on nyt hyvä: ei strssiä ja hyvät yöunet. Hih. Tämäkin taisi olla jokin Patrik Borgin ajatus. Nyt näköjään juttuni karkaa päästäni. Niin, kysymys oli kahvista. Jos kahvi piristää sinua paljon, on ehkä parempi olla juomatta sitä liian myöhään. Minua se ei erityisesti piristä. Pidän vain kovasti sen mausta.Iloa viikonloppuusi!

   Poista
 3. Täältäkin ilmoittautuu yksi kaffikissa. No en sentään juo sitä neljää kuppia enempää päivässä, tai no mukista juon ja sekin on puolillaan. Voihan tätäkin kutsua riippuvaisuudeksi, ihan kuinka vaan mutta se on minulle mieluinen riippuvaisuus.
  Lapsuuden kahvihetket olivat mukavia kun kokoonnuttiin aina yhtä aikaa - kesällä heinäpellon laitaan ja jos heinänteko oli kauempana, silloin oli nuotiokahvit. Tunnen vieläkin nenässäni sen kahvin ja savun tuoksun. Ja viipale pullapitkosta tietenkin oli kahviseurana.
  Nykyisin keittelen kahvia milloin sattuu, eikä kahvihetki enää ole mikään traditio. Kesällä kahvimukini tuppaa unohtumaan usein jonnekin pihalle tai en viitsi sitä lähteä sisälle erikseen viemään.
  Olipas kiva postaus!
  Mukavaa viikonloppua Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tuulikki.Kiva tavata toinen kahvikatti. Olen sinua isompi katti, koska juon ehkä noin kymmenen kupillista päivässä. En pidä tarkkaa lukua. Tuo sinun neljähän on ihan Laatikaisen suosittelema määrä.Eikä riippuvuudet ole aina huonoja, voi olla hyviäkin riippuvaisuuksia. Minäkin elin maalla lapsuuteni ja nuoruuteni. Muistan heinäpellon kahvihetket, pullapitkon ja kotikaljan janojuomana.Oli lämmin päivä. Sirkkojen siritys. Minä pelastin hiiriä heinämiesten edellä. Minulle se aamukahvi on traditio. Muuten juon kahviia - vain maun vuoksi - pitkin päivää ja iltaa. En saa isosta määrästä mitään oireita paitsi nautintoa. Iloa viikonloppuusi.

   Poista
 4. Minä en ole ollut koskaan kahvista riippuvainen, enkä pidä sitä mitenkään erityisenä mutta pari kupposta voi mennä päivässä tai jos on oikein hyvä paakelssi mukana. Teen lipittäjä olen, suomen luonnosta saa niin upeita teeaineksia ja puutarhassa kasvaa lisää.Aikoinaan mieheni sai jo nuorena pahan pohjukkaissuolihaavan ja kahvittelu loppui siihen. Minulla ei ole oikeastaan milloinkaan vatsavaivoja mutta eipä se mitään niin hyvää ole että sitä himoitsisin. Minä olen varmaan sellainen olio etten oikeastaan ole ollut koukussa mihinkään. Mukavaa perjantaita sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Olet onneekas, kun et ole ollut koukussa mihinkään. Et ole siis addiktiopersoonallisuus. Tiedän nuo luonnon teeainekset. Esimekiksi horsmaa hiostamalla, se muuttuu tummaksi ja maistuu samanlaiselta kuin tavallinen tee.Kanervasta sa hyvän unilääketeen. Toimii. Luonnossa on lukemattomia teeaineksia.Iloa viikonloppuusi!

   Poista
 5. Aamukahvi on ehdoton! mutta harmikseni iltakahvi vie yöunet.Luinkin ihan kateellisena että voit juoda kahvia jopa sängyssä ennen nukkumaanmenoa😊Mukavaa viikkoa❄❄☀️

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista Kristiina. Juu, aamukahvi tuntuu upeimmalta...Miten hyvälle ja tutulle se maistuukaan. Sen makuun voi aivan jäädä keskittymään. Minä juon kahvia joka käänteessä. Iloa uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
 7. Minä juon todella paljon kahvia. Siis todella paljon. Aamulla, aamupäivällä ja päivällä ainakin kaksi suurta mukillista kerralla. Illalla sitten kaksi isoa mukillista teetä. Ei närästä eikä piristä. Mutta on hyvää! Ihmettelen, miten minulla ei ole ollenkaan kofeiiniaddiktiota, vaan voin - jos tilanne niin vaatii - ihan hyvin olla ilmankin kahvia eikä tule päänsärkyä tai muita vieroitusoireita, joista monet kertovat.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista Anonyymi. Kiva tavata toinen kahvikatti. Minuakaan kahvi ei piristä eikä närästä. Enhän minä muuten joisikaan sitä aamusta iltaan kaikissa käänteissä. Minä olen selkeästi kofeiiniaddikti, koska saan mojovan päänsäryn aamuksi, jos en ole juonut illalla kahvia. Mukavaa viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!