Olen käynyt nyt kuntosalilla seitsemisen vuotta. Minulla ei ole mikään fitness-vartalo hakusessa. Haluan vain huolehtia lihaksistani. Naisilla lihasmassa alkaa hävitä jo noin 40-vuotiaana.
Anteeksi että tässä postauksessa ei ole minun harjoittelukuvia.Ja kuvat ovat erittäin huonolaatuisia. Keksin aiheen lennosta. En ehtinyt soittaa kuntosalikaverilleni.
Otin valokuvan ennen treeniä. Minulla on aina samat kauhtuneet salivaatteet päällä. Vaikka olisi aika paljon kuntosalitamineita kotona kaapissa. Se on vähän niin kuin yövaatteiden kanssa, että tiettyihin kiintyy, eikä ole väliä sillä, kuinka kuluneita ne on.
Kävin juuri viime viikolla ilmaisessa kehonkoostumusmittauksessa salilla. Viimeksi kävin vuosi sitten. Mittauksessa näkyi, että vuoden aikana on tullut kaksi kiloa lihasta lisää. Mutta sitä rasvaakin riittää pönäkässä vartalossani. Olkoon rasva. Hui, hai läskit!
Treenin jälkeen on aina hyvä olo, kun endorfiinit - kehon omat mielihyvähuumeet - vaikuttavat. Jos olen yksin enkä kaverin kanssa salilla, liikkeiden tekeminen ja laskeminen on minulle meditaatiota.
Liikuntatieteen tohtori Juha Hulmi tutkii voimaharjoittelua ja lihasten sekä lihaskadon vaikutusta terveyteen. Hän käy itse salilla 4-5 kertaa viikossa. On siis innokas harrastaja.
Hänen mielestään jokaiselle on hyötyä lihasmassan kasvattamisesta. Silloin elää todennäköisesti pidempään. Vanhetessa tulee usein painoa lisää ja samalla lihasmassa pienenee.
Kovinkaan moni ei tiedä, että maltillinen lihasmassan kasvattaminen estää Alzheimerin tautia. Lihaskato puolestaan heikentää selviytymistä keuhkoahtauma- ja munuaistaudeissa ,sydämen vajaatoiminnassa ja syövässä.
Jos pienillä lihaksilla varustettu ihminen joutuu vaikka auto-onnettomuuteen, hän selviää siitä huonommin kuin lihaksikas. Juha Hulmi on tutkinut, että muun muassa syövästä toipuminen on todennäköisempää niillä, joilla on lihakset turvanaan. Tämä tuntuu jotenkin uskomattomalta.
Yksi minun lempilaitteistani.
Ei haittaa vaikka olisi jo keski-ikäinen tai vanhempi, kun aloittaa kuntosaliharjoittelun. Jos keskiverto 60-70-vuotias alkaa käydä salilla, puolen vuoden jälkeen hänen voimansa on noin 50-vuotiaan tasolla.
Treenaaminen ei tietenkään estä vanhenemista, mutta vaikutukset näkyvät toimintakyvyssä ja sitä myötä terveydessä.
Kuntosalin vempain, johon voi yhdistää vaikka kännykän soittolistan. Kaunis.
Vain terveyssyistä ei ole helppo motivoida ihmisiä liikkumaan. Motivaatioon vaikuttaa liikunnan ilo ja sen jälkeinen hyvä olo.
Hulmi korostaa myös sallivuutta syömisen suhteen. Hän ei vältä rasvoja, hiilihydraatteja ja välillä hän herkuttelee jäätelöllä, suklaalla ja grilliruualla. Ei elämä saa olla liian tiukkaa ja perfektionistista.
Onko jokin liikuntalaji sinulle harrastus?
Päivän vaatteet.
Lähteet: Hyvä terveys 13/2017, kuvat omat
Kiva asu sinulla jälleen. En voi olla ihmettelemättä ehtymätöntä vaatevarastoasi.
VastaaPoistaNostan hattua sinulle, että kuntosalista on tullut sinulle elämäntapa. Tunnen valitettavasti monia, jotka ovat alkaneet innostuneina ja sitten jättäneet pian kesken.
Seuraava pätkä tekstissäsi laittoi miettimään:
"Lihaskato puolestaan heikentää selviytymistä keuhkoahtauma- ja munuaistaudeissa, sydämen vajaatoiminnassa ja syövässä.
Itse en ole huolehtinut lihaksistani, ellei hyötyliikuntaa lasketa. Mutta meidän nuoret, jotka ovat harrastaja- ja/tai kilpatason jalkapalloilijoita, sählyn pelaajia, jääkiekkoilijoita ja pyöräilijöitä käyvät säännöllisesti parkourissa + kuntosalilla. Toivottavasti monipuolinen liikkuminen ja lihasmassan olemassaolo hidastaa heillä sairauden etenemistä ja auttaa heitä toipumaan tulevista leikkauksista.
Upeaa perjantaita sinulle Marja!
Kiitos kommentistasi Kirsti. Iso osa vaatteistani on siskolta perittyjä. Hänellä oli valtava vaatevarasto. Ostan paljon kirpparilta ja nettikirppareilta. Tänä vuonna olen ostanut kaksi uutta vaatetta. Kyllä tykkään vaatteista. Mieluiten värikkäistä. Jos ostan uusia vaatteita, niiden pitää olla ekologisia. Varmaankin lihasmassa on hyvä sairauden etenemistä ja leikkauksia ajatellen. Juha Hulmi on kuitenkin liikuntatieteen tohtori. Tuskin hän mitään humppaa puhuu.Mukavaa perjantai iltaa!
PoistaSinulla on varmaan lihaksisto kunnossa,ainakin näytät siltä noissa treenitrikoissa. Itse en ole koskaan salilla käynyt koska mielestäni saan liikuntaa muuten,kesällä ainakin. Iso puulämmitteinen talo tarvitsee puunkantoa ja kahtena päivänä hurjasti lumitöitä tehty,oli muuten aikamoinen jumppa. Muutama vuosi sitten työterveyshoitaja mittasi tuon kehon koostumuksen,en muista enää tuloksia mutta lihasmassan osuus oli erinomainen. Kesällä teen puutarhahommaa niin paljon itselle ja työkseni että eipä jaksa illalla paljon juoksennella lenkillä, 4-5 kuukautta sitä riuhtomista ja nää omat hierontahommat päälle. Talvikuukausina on sitten juoksenneltu maita ja mantuja enemmän. Hieno homma tuo salilla käynti sinulla. Päivänjatkoja vaan sinne :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju kommentistasi. Juu, lihaksisto on kunnossa. Mutta rasvaakin riittää. Hyötyliikunta on parasta liikuntaa. Saa samalla jotakin aikaiseksi ja saa samalla liikuntaa. Lumitöitä on varmasti riittänyt. Tiedän, mitä ison talon lämmittäminen puilla on. Meillä on yksi pellettitakka ja uuneja lämmitykseen. Puita kannetaan täälläkin ja kesäisin tehdään halkoja. Kesäsi on varmasti liikunnallinen ja raskas, kun teet kahta työtä. Mutta on se kesä vain niin ihana. Hyvää perjantai iltaa sinulle.
VastaaPoistaItsekin olen yrittänyt käydä säännöllisesti kuntosalilla, varsinkin nyt kun kotitoimiston myötä liikkuminen on huomattavasti vähentynyt. Taloyhtiömme sali oli koronan takia jonkun aikaa suljettuna, mutta nyt taas toimii rajoitetusti. Kiva, että olet saanut treenillä muutoksia aikaan. Olisi itsekin mielenkiintoista käydä tuollaisessa kehonmittauksessa.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Tuula. Minä olen tämän koronan aikaan harjoitellut kehonpainovastuksella, aivan yhtä hyvää tekee kuin kuntosalin laitteet, mutta onhan kuntosalilla mukavampaa, kun on muitakin ihmisiä. Kehonkoostumusmittaus antaa jonkinlaista suuntaa harjoitteluun. Olin itse todella tyytyväinen viime kerran lukemiin.
VastaaPoista