tiistai 15. tammikuuta 2019

Onnellinen elämä?


Minä ajattelen onnesta niin, että se on tunne kuten muutkin tunteet ja ne tulevat ja menevät. Kestävät aikansa.  Sammuvat. Mutta taas tulevat ja menevät. Onnellisuus ei ole aina samanlainen tai pysyvä tunne.

Nuorena elämä on täynnä päämääriä, uusia tavoitteita, mutta kun  viimein saavuttaa ne, iskee helposti tyhjyys. Se, että toistuvia ja toistuvia asioita tulee enemmän elämään, on aikuistumisen ja keski-iän haaste.Antti Kauppinen on filosofian professori. Hän on keskittynyt tutkimaan elämän mielekkyyttä, merkityksellisyyttä ja onnellisuutta.

Nykyisin ihmiset tavoittelevat onnea enemmän kuin koskaan. Ei ole enää yhtä paljon yhteisiä arvoja kuin ennen oli. Mutta onnellisuus on yhä sellainen asia, josta kaikki ovat yhtä mieltä, että se on tavoittelemisen arvoista.
Kirjakaupoissa on valtavat määrät self help-oppaita: Viisi askelmaa jolla saavutat onnen, Kasva henkisesti - saavutat onnen...

Paineita onnen tavoitteluun luo myös some. Somessa ihmiset antavat usein elämästään kiiltokuvamaisen kuvan. Ollaan ulkomailla, juhlissa tai esitellään ensiluokkaista kotia, joka muistuttaa sisustuslehtien kuvaa kodista, jossa ei näy elämää ja elämisen jälkiä.Antti Kauppisen mukaan onnellisuus muodostuu karkeasti kahdenlaisista vakaista mielialoista ja tunteista.

Ensimmäiseksi on kokonaisvaltaisia mielialoja kuten turvallisuus, huolettomuus ja omanarvon tunto. Näiden valossa maailma näyttää meistä kodilta ja meillä on paikka siellä.

Toiseksi on yksittäisiä tunteita  esimerkiksi mahdollisuuksiin kohdistuvat kiinnostus ja luottamus. Tähän liittyy terve ylpeys ja vapaa mielen virta, flow, ja onnistuneista ihmissuhteista kumpuavat täyttymyksen, ilon tunteet ja hyvinvointi.

Jotta elämässä olisi mieltä ja merkitystä, täytyy tavoitella ja toteuttaa asioita, jotka ovat muulla tavoin arvokkaita kuin onnellisuus. Esimerkiksi voi edistää oikeudenmukaisuutta, luoda jotakin kaunista, keksiä jotakin hyödyllistä.Nuorten aikuisten elämä on nykyisin päämäärätietoista - oman jutun löytämistä - niin opiskelussa ja töissä. 

Keski-iässä nämä asiat on jota kuinkin ratkaistu.

Jos on vielä pieniä lapsia, joka arkiaamu pitää kaivaa vaatteet esiin ja viedä heidät tarhaan. Sama kuvio toistuu. Ja toistuu.

Joku saattaa kutsua tällaista elämäntilannetta prismaperheen elämänvaiheeksi. Mutta se on Antti Kauppisen mukaan palvelutarina. Siinä palvellaan päämäärää, joka ei ole kaukana tulevaisuudessa vaan läsnä päivittäin.

Keski-ikäisillä on haaste löytää mielekkyys  tällaisesta palvelutarinasta. Siinäkin on kuitenkin mahdollisuus kasvuun ja kehittymiseen. Se, että toistoa ja toistoa tulee enemmän, on aikuistumisen haaste.Suomi oli viime vuonna YK:n Onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisin maa. Pohjoismaat on usein Onnellisuusraportin kärkisijoilla. Pohjoismaissa on vahva sosiaaliturva ja alhainen rikollisuus, jotka edistävät turvallisuudentunnetta ja huolettomuutta.Mutta tasa-arvoisuus ei ikävä kyllä toteudu nykyään. Vähäosaisia ja työttömiä kyykytetään. Työttömien aktiivimalli on nöyryyttävä, jos pitää sakon uhalla mennä töihin tai koulutukseen, jotka eivät mitenkään vastaa työttömän mielenkiintoa ja osaamista.

Minkälaista sinusta on onnellinen elämä?

Lähteet: Helsingin Sanomat 3.1.2009, kuvat omat

8 kommenttia:

 1. Tuo viimeinen kuva näyttää niin onnelliselta, onnen tunne otettu hetkestä. Luin juuri haastattelun maahamuuttajataustaisesta naisesta joka selvitti näitä kulttuurieroja liittyen näihin seksuaalirikoksiin mitkä ovat nyt ajankohtaisia. Juuri tällä hetkellä olen onnellinen että olen syntynyt Suomeen, saan nauttia tasa-arvosta ja naisena olemisesta. Minullahan on niin paljon asioita mistä voin olla onnellinen, tajuaisimpa kaiken sen hyvän mitä minulla on, no iän myötä ehkä tuota ymmärrystä tulee lisää. Minulla on niin ihana elämänkumppani että jos narisen jostain pikku asiasta niin hän näyttää heti sen mitä kaikkea minulla on ja ne narinat ja huolet tuntuvat heti toisarvoisilta. Olen onnellinen myös siitä jos olen pystynyt tekemään jonkun toisen ihmisen onnelliseksi.Tiedän että nyt aamupäivällä teen kaksi ihmistä onnellisiksi, täytyykin mennä valmistelemaan tästä noita juttuja. Hyvää tiistaipäivää sinne Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pihakeiju kommentista. Viimeisessä kuvassa nautitaan kevään auringosta Kille-kissan kanssa. Ihminen nyt vain on sellainen, ettei välillä osaa ajatella, miten paljon hyviä asioita elämässä on. Hyvä että sinulla on hyvänä muistuttajana elämänkumppanisi.Se on upeaa onnellisuutta, jos on saanut toisen ihmisen onnelliseksi. Varmaan teet tätä luontaishoitajanakin. Iloa tiistai päivään!

   Poista
 2. En kestä yhtään näitä oppaita onneen ym. Mielestäni ihmisen tulee käyttää omia aivoja pureskeluun, eikä näitä opaskirjoja jotka ajattelevat kaiken valmiiksi. Onni on vaikka siinä, kun perheen isä oli la kamun mökillä ja 12-vuotias pyysikin yllättäen päästä minun viereen nukkumaan. Siinä aamun pikkutunneilla vain ihastelin toista ja onni läikähteli sydämessä. Onni on uusi kirja hyppysissä, ensimmäinen sivu ja mikä seikkailu odottaakaan, kissan kehräys, kahvin ensisiemaus, vastaleikatun ruohon tuoksu, lintujen laulu. Voisin jatkaa listaa onnesta loputtomiin ja kyllä näen edelleen pilvissä hahmoja, onni on myös sitä, ettei menetä lapsenmielisyyttään. Ööh pitäisiköhän kirjoittaa aiheesta oma postaus.

  pusuja päivään Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Minäkään en kestä noita positiivisesta psykologiasta alkunsa saaneita menestysoppaita. Ihan kun ihminen voisi tuosta vain kirjaa lukemalla tulla onnelliseksi menestyjäksi. Pohjimmiltaan niissä kumisee tyhjyys. Ja lapsellinen höpsöys ihmisen valtaviin henkisiin voimavaroihin. Eiköhän ne ole kuitenkin rajalliset.Onni on tosiaan se, ettei kadota lapsenmielisyyttään. Vastaleikatun ruohon tuoksu, lintujen laulu kevään koittaessa. Tuntuu että he eivät laula talvella ollenkaan. Onni lapsista ja hyvästä elämänkumppanista. Kyllä niitä onnen aiheita riittää, kun rupeaa kunnolla pohtimaan. Mutta minun mielestä onni on tunne, joka tulee ja menee. Mutta tulee taas. Hei, kirjoita postaus, olisi kiva lukea, kun olet noin kaikkiaan valoisa ihminen. Onnea, iloa päivääsi.

   Poista
 3. Lueskelen usein mietelauseita, ja kyllähän useimmissa vinha perä on. Pitäisi kuitenkin osata ajatella itse, eli elämällä oppii elämään. En usko että ihminen joka asuu esim. hulppeassa kartanossa, on yhtään sen onnellisempi kuin ihminen joka asuu pienessä mökissä metsän keskellä. Ei ne kulissit tee ihmistä onnellisemmaksi, päinvastoin. Edes lottovoitto ei tuo onnea, sehän tiedetään kyllä.
  Minulle onnenhetkiä on pienet asiat, esimerkiksi lauantai-illan sauna ukkelin kanssa työviikon päätteeksi. Onnea on myös, kun saa tehdä mieleisiään asioita rauhassa kenenkään häiritsemättä. Ja nuo pikkuiset - kolme viikaria ja prinsessa - kuuluvat onnellisuuslistan kärkeen. Heidän vuokseen voisin tehdä vaikka mitä, ja hemmotellaankin heidät aina piloille kun ovat käymässä ❤️
  Mukavaa päivää sinulle - oletkohan vielä sairaalassa, jos olet niin pikaista paranemista.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tuulikki kommentistasi.Niin, ehkä pitäisi ajatella itse. Elää elämää aistit auki ja avoimena.Kyllä oman ukkelin kanssa on kiva mennä saunaan. Meillä tosin sunnuntaisin ja keskiviikkoisin.Itselleen mieluisten asioiden tekeminen tulee minulla toisena ilona lenkin ja kuntosalin jälkeen. Ja metsä keväällä, kesällä ja syksyllä. Lapsenlapset olisivat ihania. Mutta meidän tytöt on vasta 18- ja 20-vuotiaat. Vannovat että eivät ikinä tee lapsia. Sehän nähdään.

  VastaaPoista
 5. Hyviä kuvia kaikki, mutta alimmainen on yliveto. Kissan kehräys tekee onnelliseksi, kun on kissaihminen.
  Minulle onni on omaan elämääni ja sen käänteisiin heittäytymistä avoimin mielin. Onneeni kuuluu myös elämän arki - työ ja ponnistelu. Olen onnellinen kuin lapsi touhutessani omia vaatimattomia juttujani. Minua on siunattu myös hyvillä ihmissuhteilla. Mitään muuta en kaipaa.
  Onnellista tiistai-iltaa ja tätä viikkoa Marja!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kirsti kommentista. Alimmaisessa kuvissa Kille ja minä olimme onnellisia keväästä.On hienoa, että uskallat heittäytyä elämässäsi avoimin mielin. Niin moni on katkera. Kunpa ihmiset osaisivat nauttia arjesta, tästä hetkestä, eikä kiireäaivoisina keräisi rahaa muuttoon lämpimään asumaan. Sitten kun.Luin tämän kommenttisi myöhässä. Hyvää torstaita sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!