keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Vietänkö tipatonta tammikuuta?Minä jahkasin ja jahkasin. Viettäisikö sitä tipattoman tammikuun? Syynä tähän olisi ollut laihtuminen. Turhamaista. Myönnän. Mutta en vietä tipatonta tammikuuta. Vietän tammikuuta kuten kuvista näkyy.

Olen edelleen kehopositiivinen. Minusta ihminen voi painaa niin paljon kuin painaa, jos hän viihtyy kehossaan. Kenelläkään ei ole oikeus arvostella toisen ihmisen painoa. Se on täysin yksityisasia. Minulla ei ole nyt hyvä olo olla kehossani. Siksi pitäisi  laihduttaa. Pitäisi ja pitäisi.En juo viikossa montakaan annosta valkoviiniä. Ehkä 2-4. Joinakin viikkoina en ollenkaan. En juo humalahakuisesti vaan juon vähän rentoutuakseni. Yleensä perjantaisin. Vain yhtenä päivänä viikossa.

Mutta jo yhden alkoholiannoksen jälkeen tulen hemputin nälkäiseksi. Harmittaa. Syön ruisleipää ja syön ruisleipää. Ja niin edelleen. Alkoholi laukaisee minulle yhdeksi  illaksi leipäahmintahäiriön.


                            Mitä näet tässä kuvassa?

Minun kilpirauhaseni vajaatoiminta on pahentunut. Viitearvon alaraja on 0.3 mU/I. Minulla se on tällä hetkellä alle 0.01 mU/I. Toiminta on siis melkein olematon. Mutta aivolisäke yrittää buustata sitä arvolla 17.2. Viitearvo on 11-22 pmoI/1 (tästä näyttää tulevan sairaskertomus). Mutta tämä kilpirauhas homma on lihomisen syy. Kilpirauhasen vajaatoiminta saa myös palelemaan, väsyttämään ja hiuksia irtoilemaan. Ja juman keikka painoa on tullut lisää kuusi kiloa. Enkä ole edes herkutellut. Kuinka epäoikeudenmukaista! Teen tästä vielä valituksen. Minneköhän? Kilpirauhaselleni.Olen huomannut, että nykyisin lenkillä hengästyn paljon helpommin. Kun on kertynyt tätä ylimääräistä kannettavaa.Välillä lenkkareiden nauhat on työlästä solmia. Ähisen ja puhisen. Voi itku.Miten pudotan tuon kuusi kiloa? Välttelen rankkoja pikadieettejä. Kun niiden jälkeen kilot tulevat yleensä takaisin ja vielä korkojen kanssa. En siis aio jojoilla (tästä näyttää tulevan laihduttamiskertomus).Olen sitkeästi päättänyt pienentää ruoka-annoksia. Syön  aina lautasmallin mukaan. Toinen puoli lautasesta tuoreita kasviksia. Toisella puolella yleensä tattarisuurimoita ja jotakin proteiinia.  Minulla kala-kasvissyöjällä muun muassa tofua thaityyppisessä kastikkeessa, soijarouhekastiketta, papuja tai kalaa. Olen jostakin syystä ihastunut tattarisuurimoihin.Ne on niin maukkaita verrattuna riisiin, pastaan tai perunaan.Pohdinnan jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että alan käymään kuntosalilla neljä kertaa kolmen sijasta. Lenkillä päivittäin ainakin tunnin. Pystynköhän pitämään tämän touhun? Jää nähtäväksi (seuraavaksi itse asiaan).

A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki jotenkin ampuu alas tipattoman tammikuun motiivit. Hän väittää, että tipaton tammikuu on usein ymmärretty väärin.Tipaton tammikuu suoritetaan ylväästi läpi, mutta sen keskeisin tarkoitus unohtuu helposti. Keskeinen tarkoitus on pohtia omia juomatapojaan. Moni ajattelee, että tipatonta tammikuuta pitävät vain ongelmajuojat. Huvittava on Simojoen ajatus siitä, että tipatonta tammikuuta käytetään vain tekosyynä siihen, että vuoden loput 11 kuukautta voi juoda huoletta ja reippain mielin (?).Juomatapojen pohtiminen on pysähtymistä miettimään omaa alkoholin käyttöään. Voi pohtia esimerkiksi sitä, mitä haluaa tipattomalla tammikuulla saavuttaa? Haluaako paremman kunnon ja painonpudotuksen? Miten juominen vaikuttaa perheeseen, lapsiin, työhön?Asiantuntijoiden mukaan jo yksi päivittäinen alkoholiannos heikentää työstä palautumista. Tissuttelu joka toinen päivä lisää painoa, vaikka juomisesta ei tulisikaan humalaan.

Anteeksi asian vierestä kirjoittelu. Mutta kun jotenkin vain huvitti.

Vietätkö sinä tipatonta tammikuuta?Lähteet: Helsingin Sanomat 5.1.2019, kuvat omat
12 kommenttia:

 1. Tipatonta tammikuuta en ole eläissäni viettänyt eikä siihen olekaan tarvetta.Käytän alkoholia mielestäni niin vähän, pari-kolme siideriä viikonloppuisin, juhla-aikaan punaviiniä lasillinen pari hyvän ruuan kanssa. Meikäläiseen tuo alkoholi ei kummemmin vaikuta osaan tanssia ja päästä juhlatunnelmaan ilman sitä. Muistan kun nuorempana tuli otettua olutta saunan jälkeen niin tuli se hillitön nälkä,liekö se olut ollut siihen syyllinen tiedä häntä. Vanhempana sitten huomasinkin etteivät viljapohjaiset juomat sopineet ollenkaan jo maunkin takia. Olen aina ollut sellainen keskitien kulkija että ei ole tarvetta tipattomalle eikä ruveta absolutiksi. Tuo sinun kilpirauhasjuttusi tuntuu kyllä ongelmalliselta, näistä luontaispuolen opeista sen verran että kilpirauhasen kohtaa hierotaan kevyesti kurkun kohdalta että jalkapohjasta siitä mihin kilpirauhanen heijastuu. Mukavaa keskiviikkoa Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Luulisin, että vain vähän alkoholia käyttävät ei vietä tipatonta tammikuuta. Sitä runsaanpuoleisesti käyttävät saattavat tuntea tarvetta siihen. Tai mistä minä tiedän. Voivathan jotkut kohtuukäyttäjätkin tuntea halua viettää tipaton tammikuu. Sinä juot hyvin vähän alkoholia. Minunkin käyttö on nykyisin vähäistä. Mutta opiskeluaikana viiniä tuli juotua paljonkin. Sitten minulla on ollut vuosia kokonaan ilmanan alkoholia. Se oli silloin, kun lapset olivat pieniä. Ja senkin jälkeen on ollut alkoholittomia vuosia.Hienoa että osaat ottaa ilon irti ja juhlia ilman alkoholia. Moni suomalainen ei osaa. Keskitie on hyvä tie monessa asiassa elämässä. Varmaankin olut oli syy hillittömään nälkääsi. Kilpirauhas asia vie minut jälleen kerran sairaalaan. Yritän tuota kilpirauhasen hieromista. Jalkapohjaa en osaa hieroa, vaikka tiedän, että siellä on akupisteet ja vastaavat alueet, joiden hieronta auttaisi.Olen syönyt nyt seleeniä, koska sekin voi herätellä kilpirauhasta.Leppoisaa keskiviikkoa sinulle.

   Poista
 2. En vietä tipatonta, sillä nykyisin saattaa mennä montakin kuukautta tipatta. Elän uusperheessä nyt kolmatta vuotta ja sitä ennen kalenteri täyttyi jokatoisviikonloppuisesta sinkkubailaamisesta aika tehokkaasti. Juominen oli kieltämättä humalahakuista, siihen vielä päälle ne perjantaiviinit. Silloinkaan en ollut huolissani alkoholinkäytöstä, enkä ikinä koskaan ole ottanut krapularyyppyä.

  Tipaton on siinä mielessä täysin turha keksintö, että se ei laita tarkastelemaan aidosti omia juomatottumuksia. Sillä ikäänkuin ostetaan lupa juoda sitten loppuvuosi, todistellaan itselle ja lähipiirille, että pystyy olemaan juomatta. Kärvistellen ehkä, mutta sinnikkäästi kuitenkin. Lisäksi tipaton tammikuu juontanee juurensa melko tehokkaaseen tinttaamiseen sitä edeltävästi. Pikkujoulut, ehkä se joulukin, uudenvuoden aatto. Ja siinä välissä muutama muuten vaan rairai. Pakkohan se nenä on kerta vuoteen valkaista? Mutta jos vaihtoehtona on juoda 12 kk vuodesta, niin onhan se hyvä että maksa saa lepäillä sen yhden kuukauden edes.

  Itse en nykyisin juo enää ollenkaan, ellei ole joku "meno". Punaviinilasillisesta viikonloppuisin olen luopunut siitäkin, koska jo yksi lasillinen heikentää minulla unta. Kyllähän sitä rentoutta on välillä ikävä, mutta minkäs teet. Asenteeni alkoholiin ja sen juomiseen ei ole kuitenkaan mitenkään tiukka tai tekopyhä. Ilman tuota unihommaa viiniä kuluisi ihan varmasti se lasillinen illassa. Ehkä arkenakin.

  Kilpirauhanen on siitä viheliäinen, että hitaalle vaihtaessaan eivät mitkään kuurit tai liikunat auta! Porkkanaraastekin tuntuu muuttuvan läskiksi, jota ei kuuden tunnin jumppakaan hikoile pois. Toivottavasti saat siihen apua.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Nelina.Hyvä taito sinulla olla kuukausia ilman alkoholia. Monilla on ollut nuorempana kosteaa aikaa. Myös minulla opiskeluaikoina. Se on jotenkin huvittavaa, että enemmän alkoholia käyttävät kuten sanoit ostavat loppuvuoden 11 kuukautta alkoholin käyttöön. Ja monille se tosiaan on aikamoista kärvistelyä. Taustalla on varmasti vahva halu näyttää läheisille, että pystyy olemaan ilman alkoholia, mutta kuukausi on aika lyhyt aika. Ei siinä esimerkiksi rasvamaksa, maksakirroosin esivaihe, parane. Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa unen laatuun. Kuten sinulla. Kunnon uni on yhtä viinilasillista arvokkaampaa.Kilpirauhaseni on miltei kokonaan lopettanut toimintansa. Sairaala odottaa. Sinä onneksi tiedät tuon, että lihomiseen ei auta oikein mikään. Yleensä ihmiset vihjaavat, että on tainnut viime aikoina ruoka maistua. Kehopositiivisena en pidä siitä ollenkaan. Paino on yksityisasia. Hyvää keskiviikko päivää sinulle.

  VastaaPoista
 4. Niin kurja tuo kilpirauhashommeli. Aloin taas miettimään voisiko minullakin olla, samoja oireita löytyy tai kaikki.

  Olen niin tipaton, ettei tarvitse viettää tipatonta tammikuuta. Aina jos tarjotaan skumppaa, saatan lasin, jopa ehkä kaksi nauttia, mutta jos skumppaa on saatavilla alkoholittomana valitsen mieluiten alkoholitton vaihtoehdon. En tykkää alkoholin mausta, kuohusta ja siidereistä satunnaisesti kyllä, mutta alkoholi väsyttää, en pidä siitäkään tunteesta. Joskus bileti paljon ja join nuorempana, mutta enää ei nappaa.

  Joten vietän kaiketi tipatonta elämää, mutta joskus kun tarjotaan voin nauttia lasillisen. <3

  Ihanaa viikon jatkoa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Muistinkin, että olet melkein tipaton ja että alkoholi saa sykkeesi nousemaan, eikä siitä tule siis hyvä olo. Tunnen yhden ihmisen, jolla on tämä sama vaiva, sydän hakkaa ja pulssi nousee. Kukapa nainen kieltäytyisi kuohuviinistä tai ihan oikeasta shampanjasta. Sama minullakin tuo nuoruusaika. Mutta lasten syntymän jälkeen se jäi. Joten miehen kanssa voidaan juoda perjantaina vähän viiniä.

   Poista
 5. Ensinnäkin aivan ihanat kuvat.
  Harmillinen juttu tuo kilpirauhanen. Sinussa eivät kilot näy. Jojoiluhan on kaikkein pahinta. Hyvä, ettet pikakuureja edes harkitse.
  Nuorena en juonut koskaan. Vasta n. 55-vuotiaana katsoin, ettei kukaan kärsi, vaikka kilistelisin maljoja tai ottaisin lasillisen viiniä joskus ruuan kanssa. Edelleen minulla ovat kaikki muut kuut tipattomia, paitsi matkakuukaudet, joita viime aikoina on mahtunut vuoteen useampikin. Tämä sopii meille, koska molemmat olemme samoilla linjoilla.
  Nautitaan hyvästä ruuasta ja juomasta - silloin, kun sen aika on - hyvällä omallatunnolla.
  Kaikkea suloista iltaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentista ja kehuista. Yhteen kuvaan noista olin itse vähän tyytyväinen.Huomisen postauksessa näet, että kilot näkyy minussa, vaikka osa häviää pituuteeni.Todellla erikoista ettet juonut ja juhlinut nuoruusvuosina. Niin tekee aika moni ja minäkin. Kun lapset oli pieniä alkoholi ei kertakaikkiaan sopinut siihen kuvioon. Olet siis tipaton ilman tammikuun tipatontakin. Matkathan ovat eräänlaista juhlaa ja pieni määrä alkoholia sopii juhlatunnelmaan. Hyvää torstai päivää sinulle!

   Poista
 6. Täällä on kaikki kuukaudet tipattomia, alkoholi on jäänyt meidän huushollista pois aikoja sitten eikä sitä osata edes kaivatakaan. Saunajuomana kylmä jaffa tai puolukkamehu on vertaansa vailla. Kumma kyllä että nykyään etenkin juhlissa oletetaan että kaikki käyttävät alkoholia, jopa ristiäisissä alkumaljana. Uskon kyllä että alkoholi auttaa rentoutumaan, mutta onhan niitä muitakin keinoja tietysti ja vaihtoehtoja juomissa löytyy jokaiseen makuun ja tilanteeseen.
  Mukavaa myöhäisiltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki kommentistasi. Sinäkin olet tipaton, miltei kaikki kommentoijatkin ovat.Hyvä että olette miehen kanssa tipattomuudesta samoilla linjoilla. Minä juon saunajuomaksi vichyä, koska en tykkää oluesta tai siideristä Vähäiset juomiseni on aina kuivaa valkoviiniä ja talvella joskus punaviiniä.Olen huomannut saman kuin sinä, että jopa ristiäisissä kilistellään ensiksi kuohuviinit. Muihinkin perhejuhliin on tullut alkoholi mukaan. Ainoastaan hautajaiset on alkottomat.Nykyisin oletetaan kaikkien juovan ainakin sen alku kuohuviinin. Mukavaa torstai päivää sinulle!

   Poista
 7. Hei taas,

  Tiedän sen tunteen kun ei ole hyvä olla omassa kehossa, mutta sanottakoon että hyvältä sinä näytät, ja on muuten päheet saappaat! Voi kun mun selkä kestäisi edes tollaista korkoa...mutta ei kestä.
  Itsellä tuli se olo kun muutimme Englannista takaisin Suomeen, ja painoin 8kg enemmän kuin nyt. En laihduttanut, jätin vain Englantilaiset aamiaiset pois. Hirvee ajatuskin että väänsin niitä töissä 5 kertaa viikossa. Kolesterikin nousi melkein kasiin.
  Tartuin tuohon kilpirauhasjuttuun; sinullahan on siis liikatoiminta, ei vajaatoiminta. Jos tuo mainitsemasi 0,01-arvo on tsh. Vajaatoiminnassa tuo tsh-arvo nousee, liikatoiminnassa laskee. Molemmissa tosin vaarana että pysähtyy hoitamattomana kokonaan, ja oireet voivat olla samankaltaisia. Itselläni siis vajaatoiminta, mutta lääkkeillä saanut arvot aika hyviksi, ja ruokavaliomuutoksen jälkeen vielä paremmiksi. Tällä hetkellä 2,8. -lähtölukema oli noin 5.
  Me ei myöskään luvattu mitään tipatonta tammikuuta, mutta tällä hetkellä ollaan ukkelin kanssa terveysmoodissa, joten kaapissa makaavat viinit ja liköörit koskemattomana. Taidamme nauttia viinin ystävänpäivänä, jos silloinkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista HannaV. Voin hyvin kuvitella, että englantilaiiset aamiaiset lihottavat. Mutta kun se on aamuruokaa, luulisi, että se sulaisi päivän mittaan.Sinäkin siis tiedät, että miltä tuntuu olla omassa kehossaan. Kun ei viihdy siinä. Silloin pitää tehdä ratkaisu laihduttaako vai ei. Minulle lääkäri sanoi noista arvoista, että on vajaatoiminta ja kirjoitti lähetteen sairaalaan. Täällä nyt ollaan olisi se kulpirauhasen vajaatoiminta tai ylitoiminta. Tutkia tarkemmin halutaan. Hyvää oloa terveysmoodiin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!