torstai 17. tammikuuta 2019

Virta vähissä - palautumisvaje on uusi kansantauti



Palautumisvaje tarkoittaa sitä, että ihminen ei malta levätä tarpeeksi vaan elää suorittamisen hullunmyllyssä 24/7. 

Minulla ei ilmeisesti ole palautumisvajetta. Menen nukkumaan yhdeksän ja kymmenen välillä. Unta saan kahdeksan tai yhdeksän tuntia, kun herään aamuvirkkuna kuudelta. Enkä minä halua suorittaa elämää. Olla pätevä, kiireinen, elää kiiltokuvaelämää. Palaudun myös kotona laittamalla rauhallisesti ruokaa, lenkkeilemällä, lukemalla ja kirjoittamalla tätä blogia. Itse asiassa koko iltani on rauhallista palautumista.


Kiireen oravanpyörään kuuluu täyteen ladattu kalenteri ja aikataulut, loputtomat tehtävälistat, teräksenkovat treenitavoitteet.

Keho ei kuitenkaan pysty sopeutumaan tähän. Vaan sen olisi saatava jokapäiväinen leponsa.

Ihminen tarvitsee palautumista päivittäin. Sitä ei voi säästää vain viikonloppujen ja lomien varaan.


Epäilys palautumisvajeesta pitäisi huomata muun muassa siitä, että huomaa suorituskyvyn laskun töissä ja harrastuksissa.

Nykyään ihmisillä on paljon kehon toiminnasta kertovia mittareita. Ne voivat havahduttaa ihmisiä, kun syketasot ovat välillä liikunnan ja levonkin aikana todella korkeita.


                                        Häiriötila
Yksi hälytysmerkki on uniongelmat. Päässä saattaa pyöriä tuhat ja sata työasiaa ja huolta.

Kivut ja jännitystilat lisääntyvät. Samoin ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistiongelmat ja keskittymiskyvyttömyys.

Yleinen tunne on, että en selviä tästä päivästä.


Kun stressihormoni kortisoli on pitkään korkeana, riski tulehdustauteihin lisääntyy.

Kun stressi on edennyt uupumiseksi, aivolisäkkeestä erittyvien hormonien määrä laskee. Siksi esimerkiksi kilpirauhasen, sukupuolirauhasten ja lisämunuaisen hormonien eritys voi olla alhainen.


                                   Suorittajan suolisto
Kun stressi kalvaa, suolisto alkaa oireilla. Huonot bakteerit lisääntyvät ja hyvät vähenevät. Ruokahalua hillitsevien hormonien eritys pienenee. Siitä seuraa se, että ihmiselle tulee näläntunne ja himo hiilihydraatteihin. Tästä voi seurata painonnousua.


                          Käy kehityskeskustelu itsesi kanssa
Koska hermojärjestelmä ei toimi enää hyvin, se voi johtaa uupumukseen. Se on  kehon terve reaktio, joka käskee lepäämään. Tila kehittyy niin vähitellen, että sitä on vaikea havaita.

Itsensä kanssa voi käydä säännöllistä kehityskeskustelua. Voi esittää kysymyksiä: Mikä on hyvinvointini tällä hetkellä? Tarvitsenko muutosta, että hyvinvointini paranisi?


Unen jälkeen toiseksi parasta palautumista on rauhallinen liikunta, esimerkiksi kävelylenkit.

Uupuminen johtuu usein alunperin vinoon ja liian suuriksi asetetuista tavoitteista ja toiveista.

                                   Nuku tarpeeksi
Palautumisessa tärkein voimanlähde on uni. Jopa 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana.

On hyvin tärkeä tuntea itsensä toimintakykyiseksi ja virkeäksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yleensä 7-8 tuntia unta.

Onko sinulla ollut palautumisvajetta?










Lähteet:Hyväterveys 1/2019, kuvat omat

8 kommenttia:

  1. Täyttä asiaa on taas.Nyt kun kelaan asioita taaksepäin niin aika-ajoin olen suorittanut liikaa 2000 luvun alussa ainakin kun aloin tämän oman hommani ja olin palkkatyössäkin samalla,suoritin puutarhaa vapaa-ajalla,kaikista asioista kyllä nautin suunnattomasti mutta siihen aikaan myös sairastelin paljon, syövän lisäksi tulehdustauteja,pakteeriperäinen ruusu toistui kädessä lukuisia kertoja vaatien sairaalahoitoa ja viikkokausien antibioottikuurit. Viitenä päivänä viikossa tein iltahommaa kaupassa silloin,olin selvästi uupunut. Silloinen mieheni sanoi viimein että jätä tuo iltahomma pois,kyllä me pärjätään, ja niin sitten tein. Ruusu ei ole vaivannut enää vuosiin ja muitakaan tulehdustauteja ei ole pahemmin ollut, minkä jokunen räkätauti.Ennen joulua tuli enemmän hössötettyä niin sitten pyhinä puhkesi kahden päivän räkätauti,en jaksanut joulukirkkoonkaan jossa yleensä käyn. Nyt en ole pariin vuoteen ollut palkkatyössä kun kesällä muutaman kuukauden ja en ole vuosiin ollut näin terve vaikka ikää tulee.Jos ei elämässä muuta opi niin ainakin hiljaa kävelemään sanoi edesmennyt anoppini joka oli joutunut tekemään julmetun työmäärän elämässään ja jalattomana,molemmat jalat amputoituna meni hautaan sitten. Rauhallista torstai päivää sinulle Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pihakeiju. Olet tehnyt julmetusti töitä silloin 2000 luvun alussa, eikä mikään ihme, että olet sairastellut. Syöpä pahimpina kaikista. Ei ihminen jaksa tehdä kahta päivätyötä ja yhtä iltatyötä. Pitää olla nimenomaan palautumisaikaa. Ihme ettet saanut työuupumusta. Mutta nämä fyysiset sairaudet ilmaisi uupumuksesi. Niillä oli viesti sinulle. Ihanaa että voit elää nyt rennompaa elämää. Niin kurja ja surullinen oli anoppisi taival täällä maan päällä. Iloa torstai iltaan sinulle!

      Poista
  2. Ihanat kuvat.
    Kirjoitat tärkeästä aiheesta tälläkin kertaa.
    Jotenkin en tunnista tuota palautumisvajetta omassa elämässäni, vaikka todennäköisesti joskus sitä on saattanut olla.
    Hienoa torstaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Sinä olet saanut tehdä jo pikku tytöstä unelmoimaasi työtä. Mutta ehkä ihanneammatissakin voi tehdä liikaa töitä ja lopulta uupua. Mutta sinä et ole uupunut. Olet osannut myös levätä ja on ollut hienoa, että sait tehdä sitä miehesi kanssa.
      Iloa torstai iltaan!

      Poista
  3. Asiasta kirjoitit, lepo on tärkeää kaikille - kukaan ei jaksa määräänsä enempää varmastikaan. Tässä iässä on työhistoriaa jo sen verran takana, että kyllähän sitä pitää jo tietää rajansa. Minusta lepo ei tarkoita vain sohvalle heittäytymistä vaan se voi olla myös jotain itselle mieluista tekemistä. Pääasia että ajatukset ovat muualla kuin työssä.
    Minulle riittää suht lyhyet yöunet, yleensä 5-6 tuntia ja ne nukunkin sitten ihan täysillä. Kesäisin herään virkeänä, mutta talvisaikaan joutuu joskus laittamaan itsensä automaattiasentoon neljän herätyksessä. Aamukahvin jälkeen sitä on sitten taas oma itsensä. Tunnen kyllä eläväni jälleen kerran elämäni parasta aikaa - aina on jotain mukavaa tekeillä tai ainakin suunnitteilla, uskon sen näkyvän uloskin päin.
    Ihanaa viikkoa myös sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki kommentistasi.Kirjoitat totta, että lepo ei ole vain sohvalla köllöttelyä. Vaan nimenomaan itselle mieluisten asioiden tekemistä, olipa ne mitä vain, pitsin virkkaamisesta puutöihin. Minä saan työasiat pois mielestä rauhallisella kokkaamisella tai leipomisella.Kuntosalilla ja lenkillä. Sen jälkeen rakkain harrastukseni lukeminen kaksi tuntia illassa. Ja sitten tämä blogi. Miltei kadehdittavaa että tunnet eläväsi taas elämäsi parasta aikaa. Sinä vaikutat hyvin tasapainoiselta ja valoisalta ihmiseltä. Iloa iltaasi!

      Poista
  4. Tuo on hieno termi, tuo palautumisvaje. Sitä se minunkin viime puolivuotisen työurakkani aikainen mahdoton väsymys varmasti oli. En jaksanut mitään muuta kuin käydä töissä, kaikki kotityöt ja harrastukset jäivät. Joululoman aikaan sain jo lisää virtaa, ja nyt kun töitä ei ole, alkaa koko keho tuntua rauhoittuneelta. Tosi hyvä, että tästä aiheesta on nykyisin paljon puhetta myös mediassa. Jospa me vähän viisastuisimme työvaatimustemme suhteen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Eeva kommentista. Palautumisvaje on minusta täyttä totta. Mutta kai sinä töiden jälkeen sait levättyä, jos ei tarvinnut tehdä kotitöitä. Mutta et ehkä jaksanut sitä mieluisinta tekemistä. Kyllä jo uusi työpaikka itsessään vähän varttunemmalla iällä aiheuttaa melkoisesti stressiä. Voisin kuvitella käyvän niin itsellänikin. Eikä vain työ vaan siihen liittyvät ihmisssuhdeverkostot. Se on melkoinen paketti. Mutta hei, nyt tuli mieleen, että kirjoitithan sinä blogiasi. Se oli kai se mieluinen tekeminen. Iloa torstai iltaasi ja onnittelut uudenlaisen kehorauhan saavuttamisesta. Usein mieli tulee perässä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!