keskiviikko 23. tammikuuta 2019

AlaselkäkivutMinulla oli 16-vuotiaana kova kipu alaselässä. Se hoidettiin paikallisella itseoppineella "niksauttajalla". Selkäkipu parani. En tiedä, mitä tämän päivän fysioterapeutit  olisivat asiasta mieltä.  Myös toista lasta odottaessani ja synnytyksen jälkeen tuli alaselkäkipuja. Myöhemmin aina silloin tällöin.

Yhden kerran koko selkäni oli tosi kipeä selkeästä psyykkisestä syystä. Minulla oli niin paljon kannettavaa psyykkisesti, että ruumis ohjeisti lepäämään. En jaksanut enää kantaa raskasta taakkaani.


Alaselän kivuissa on oikeastaan kaksi erilaista tyyppiä. Toisessa kipu paranee melko nopeasti särkylääkkeiden avulla. Toisessa kipu vain pysyy. Luuperäiset ongelmat voivat olla kulumia, välilevyn tai nivelten rappeutumia. Joskus puristuksiin jäänyt hermo saa kivun tuntumaan myös jalassa. Syynä on usein välilevyn pullistuma.

Helppo kipu hellittää liikkeessä. Siksi ei kannattaisi jäädä makoilemaan sängyn pohjalle. Viikon tai parin kestävä selkäkipu, johon ei liity jatkuvaa jomotusta, ei tarvitse lääkärin hoitoa.Selkävaivojen hoitokeinoja on yhtä montaa kuin parantajaa. Selkää voi hautoa kuumalla tai kylmällä. Voi sivellä tiikeribalsamia ja Mobilatia. Venäläiset sivelee selkään vodkaa. Miksipäs ei?

Hieronnoista ei ole tutkimusten mukaan hyötyä alaselkäkipuihin. Onkohan varmasti näin?
Leikkaushoitoa tarvitaan harvoin. Yleisin leikkauksen syy on hermosärky, johon mikään muu ei auta. Se voi aiheuttaa selkäydin kanavan ahtautumisen. Joskus välilevyn pullistuma vaatii leikkausta.

Monet yllättyvät siitä, miten paljon tupakointi vaikuttaa selkään. Häkä heikentää verenkiertoa syvällä välilevyissä ja rappeuttaa niitä.

Onko sinulla ollut alaselkäkipuja?
Lähteet: Hyvä Terveys 13/2017, kuvat Pexel, Pixabay

8 kommenttia:

 1. Selkäkipu on ollut minulle liiankin tuttua aikoinaan. Välilevy murtui rättitehtaassa, kun otin pakkaa koneesta. Seurasi puolen vuoden sairausloma ja leikkauksella pelottelu. Onneksi pääsin sairaalan selkäryhmään, jossa meidän selkiä hoidettiin ryhmänä mm. vesijumpalla. Siinä ryhmässä opin, että paras selkäkipujen ennaltaehkäisijä ovat tiukat vatsalihakset. Niiden jumppaamiseen saimme hyvät kotiohjeet fysioterapeutilta. Vesijumppaa käytin kivunhoitoon ja kuntoutukseen myös munuais-, virtsanjohdin-, munasarja- ja kohtuleikkauksesta kuntoutumiseen, jolloin kivut olivat myös alaselän alueella. Tietenkin vasta leukkausarpien parannuttua. Kiitos mielenkiintoisista postauksista Marja.
  Kepeyttä keskiviikkooosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Sinullapa on olluut monenlaista alaselkäkipua. Vakavampaa kuin se parissa viikossa ohimenevä. Raskas on ollut varmasti se pakka jonka otit koneesta tai olet ottanut sen huonossa asennossa. Kun välilevy murtuu, kivut on varmasti kamalat. Hienoa että sait kuntoutettua selkäsi ryhmässä ja kotiohjein. Vesi hoitaa ihmistä. Ei ihme, että olet saanut leikkausten jälkeen parhaan kivunhoidon vesijumpasta.
   Iloa keskiviikko iltaasi!

   Poista
 2. Minulla oli nuorena alaselkäkipuja. Lääkäri sanoi, että on lievähkö skolioosi (mutta totesi, että kaikilla pitkillä naisilla on jonkinasteinen). Lääkkeksi voimistelua. Ja voimistelua. Ja voimistelua. Niinpä minä sitten voimistelin hyvinkin täsmällisen jatkuvasti joka päivä - ja särky loppui. Aika ajoin se palasi, mutta loppui aina voimistelulla. Ja kuntosaliharjoittelun keski-iässä aloittamisen jälkeen ei ole (ainakaan vielä) tullut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentistasi. En tiennytkään, että skolioosia on jossakin muodossa kaikilla pitkillä naisilla.Minä olen vain 170cm. En selkeästi pitkä. Olet sinä kyllä silloin nuorena tunnollisesti voimistellut. Itsekin käyn kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Ei ole mitään lihas, nivel yms. kremppaa. Tuskin sinulle tulee enää kipuja. Kuntosaliharjoittelu on sen verran intensiivistä ja laaja-alaista hommaa. Iloa keskiviikko iltaasi.

   Poista
 3. Minä olen siinä onnellisessa asemassa ettei vissiin koskaan selkä ole ollut kipeä, no muuta kyllä sitten on ollut sitäkin enemmän. Kyllähän se taitaa niin olla että selkäkipuiset kantavat henkistä taakkaa selällä.Eräs ystäväni oireilee iskiasta aina silloin kun parisuhteessa on ongelmia. Alaselkä ja lantionseutu liittyvät kyllä parisuhteeseen.Juunri näin näin että lihaskunto pidettävä hyvänä,etenkin vatsalihakset.Hyvää viikon jatkoa Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Olet todellakin onnekas, kun olet säästynyt selkäkivuilta. Ne selkäkivut, joihin ei löydetä selkeää syytä, ovat usein psykosomaattisia. Niin kuin minullakin silloin yhden kerran. Tiedostin sen kyllä selkeästi.Selkä on kovasti symbolinen. Muun muassa tuossa esimerkissäsi että kannetaan henkistä taakkaa.Iloa keskiviikko iltaasi!

   Poista
 4. Minulla on selkävaivoja. Olisi myös tarkoitus mennä fysioterapiaan sitä hoitamaan. Minun ongelmani ovat aivan alaselässä, ilmeisesti välilevy temppuilee samalla painaen hermoa. Se on kyllä ikävä tunne. Kovasti tsemppiä sinullekin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Asta. Ikävää lukea, että sinun alaselässä välilevy painaa hermoa. Hyvä että menet fysioterapiaan sitä hoitamaan. Mukavaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!