Minä en erityisemmin pidä makeasta. Syön kyllä suklaata sekä vaaleaa että tummaa silloin tällöin. Salmiakista tykkään. Olen huomannut, että jostakin ihmeen syystä se piristää.
Ensikosketus makeaan tulee jo äidinmaidosta. Johtuneeko tästä, että ihmisillä on luontainen mieltymys makeaan. Se on auttanut selviytymistämme evoluutiossa. Makean maku on saanut tunnistamaan kaloririkkaan ja syömäkelpoisen ravinnon.
Nykyisin tuo luontainen mieltymys makeaan on kuitenkin ongelmallinen, koska sokeria on tarjolla paljon ja muodossa, joka ei ravitse. Sokeria voisi sanoa makeaksi huumeeksi, koska se vapauttaa mielihyvähormoneja.
Sokeri muuttaa suoliston bakteerikantaa
Kun sokerilla suolistossa elävät haitalliset bakteerit ja hiivat lisääntyvät, kasvaa myös makeanhimo. Taustalla vaikuttaa yleensä myös tunnetekijät. Stressi, ahdistus, pettymys, tyytymättömyys. Sokeri voi tuoda nopean helpotuksen. Mutta se kestää vain hetken. Ja sen jälkeen olo voi tuntua entistä kurjemmalta.
Sokeririippuvuus
Sokeririippuvuudesta voidaan puhua, kun ihmisen sietokyky sokeriin on kasvanut, ja hän kokee vieroitusoireita, jos sokeria ei ole saatavilla.
Huolissaan kannattaisi olla, kun käyttöä ei rajoita edes terveyshaitat, jatkuva epäonnistunut olo ja asiasta läheisille valehteleminen. Ajatukset hyrräävät vain herkuttelun ympärillä, ja tuntuu, ettei toiminta ole enää omissa käsissä.
25 prosenttia ihmisistä on geneettisesti sokeriherkkiä, ja heille riippuvuus syntyy helpommin.
Liian sokerin haitat
Usein ajatellaan, että sokerin syöminen on haitallista vain hampaille ja painolle. Mutta tutkimusten mukaan sokeri altistaa monille sairauksille. Tiettyihin syöpiin. Astmaan. Rasvamaksaan. Masennukseen. Keskittymishäiriöihin. Muistisairauksiin. Hormonitoiminnan häiriintymiseen. Monessa tapauksessa taustalla on matala-asteinen tulehdus, jonka nykyisin tiedetään olevan melkein kaikkien kroonisten tautien takana.
Toinen taustavaikuttaja on suoliston hyvinvoinnin heikentyminen. Koko ajan tulee lisätietoa siitä, kuinka tärkeä suolisto on terveyden kannalta. Sanotaan, että suolisto on toiset aivot.
Liika sokeri aiheuttaa myös ärtyneisyyttä, vatsan turvotusta, levottomuutta, ravinnepuutoksia, univaikeuksia.
Sokeri ja iho
Hehkeää ihoa tavoittelevalle runsas sokerin syöminen ei ole hyväksi. Sokeri lisää oksidatiivista stressiä ja tekee kollageenista jäykempää.Eli ihon kimmoisuus heikkenee ja se vanhenee nopeammin. Ihoon voi tulla myös finnejä. Sokeri lisää myös atopian oireita.
Terveellisempää makeaa
Ensiksi on tärkeä ymmärtää, että makeanhimo ei vähene syömällä makeaa. Esimerkiksi vaihtamalla irtokarkit makeisiin taateleihin.
Jos haluaa käyttää sokeria, parasta on kookospalmusokeri. Sen glykeeminen indeksi on matala.
Pastöroimaton kotimainen hunaja on kohtuudella käytettynä terveellistä.
Sokerin voi korvata myös makeutusaineilla, joista parhaita ovat luonnolliset makeutusaineet stevia ja koivusokeri eli ksylitoli.
Pidätkö sinä makeasta?
Tahdotko apua?
Leeni Viio on makeanhimoon perehtynyt ravinto- ja hyvinvointivalmentaja. Hän on omakohtaisesti kokenut sokeririippuvuuden. Leeni pitää blogia ja järjestää maksullisia verkkokursseja.
Blogi:www.leeniviio.com
Verkkokurssi:www.taltutamakeanhimo.fi
Lähteet: Leeni Viion haastattelu Ruohonjuurilehti 4/2018 haastattelija ja artikkelin kirjoittaja Johanna Koskinen
Kyllä näin pimeän vuodenaikaan helposti huomaan, että sokeri himottaa. Olen jonkin verran antanut himolleni periksi, koska makean syöminen helpottaa oloa. Joka päivä napsin jotain makeaa, kakkua tai piparia, karkkiakin, jotta tulee hyvä mieli, ja samalla yritän pitää poissa omantunnon aiheuttaman pahan mielen :). En onnekseni kuulu siihen kaikista sokeririippuvaisimpaan ryhmään, niin kuin ei mikään muukaan aine tai asia saa minua koukkuunsa.
VastaaPoistaKiitos Eeva kommentistasi.Kuten sanoit olet napsija. Et ehta sokerihiiri. Pimeäänä aikana monet himoitsevat hiilihydraatteja tai makeaa. Kuten varmasti tiedät. Minä sorrun Marskin arinalimppuun, joka on täkäläistä kunnon ruisleipää. Olet onnekas, kun et ole addiktio persoonallisuus. Leppoisaa sunnuntai iltaa sinulle.
PoistaTaitaa olla tuo sokeri suurin koukuttaja maailmassa,paljon sitä ainakin on tarjolla. Makeanhimoa tuntuu olevan suvussani,minäkin nuorempana olin aika perso makealle ja kyllä se maistuu joskus vieläkin mutta kun en nykyisin syö leivonnaisia (gluteenin takia) ja teenkin makeutan hunajalla niin ei ihmeemmin ole mielitekojakaan. Huomasin kyllä silloin aiemmin että kun mieli oli alavireinen niin makea auttoi. Noin se taitaa olla että sokeri pitää elimistössä tulehdustilaa yllä ja on ravintoa syöpäsoluille. Taitavat useimpien kehot olla kovilla näin joulun aikoihin. Eihän se olekkaan ainut ongelma se lihominen vaan niin kun olit kirjoittanut että vaikuttaa aika laaja-alaisesti koko kehon toimintaan ja näin sitten myös mieleen, tuo sokeri. Mielenkiintoinen aihe näin joulun jälkeen, hyvää jatkoa sunnuntaille Marja :-)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Pihakeiju.Sinä varmasti luontaishoitajana tiedät enemmän kuin minä kaikenlaisista sokerin vaikutuksista. Itse olin erittäin hämmästynyt siitä, että mitä monia sairauksia se voi aiheuttaa. Tuo matala-asteinen tulehdustila on tullut tutuksi. Kun se on niin monen nykypäivän sairauden takana. Tosiaan taitavat kehot olla kovilla joulun jälkeen, kun ollaan syöty monenmoista makeaa ja rasvaista. Mutta kyllä sitä nyt kerran vuodessa voi mielin määrin herkutella. Muitten juhlapyhien herkut ovat kohtuullisemmat. Juhannuksena uudet perunat ja silli tai joku muu kala. Leppoisaa sunnuntai iltaa!
PoistaJoo ihan liikaa sokeria minunkin elämässä! Tulin piipahtamaan blogiisi näin lomalla on ihana lueskella blogeja. Oikein ihanaa uutta vuotta sinulle!
VastaaPoistaKiitos Kristiina piipahduksesta. Minulla tulee luettua turhan vähän blogeja. Aika ei yksinkertaisesti riitä. Olen täysin riippuvainen kaunokirjallisuudesta. Sitä tulee lomalla tankattua ja arkena iltaisin luettua. Valoisaa ja hyvää uutta vuotta sinullekin!
Poista