torstai 13. joulukuuta 2018

Stressi näkyy myös kasvojen ihossaEikö riitä, että stressi tuntuu mielessä? Miksi sen pitää näkyä kasvoissakin? Harmittaa. Harmittaa paljon tämäkin.

Stressi on kasvoille hormonimyrsky
Stressissä koko keho alkaa erittää stressihormoni kortisolia. Kortisoli kuivattaa ihoa, vähentää sen kimmoisuutta, saa kasvot näyttämään harmailta. 

Stressi lisää myös testosteronin, mieshormonin tuotantoa. Tämä kiihdyttää talin eritystä. Mikä aiheuttaa monelle näppylöitä jopa aknea.

Ihon yhtäkkinen lehahtaminen punaiseksi johtuu stressihormonien kortisolin ja adrenaliinin lisääntymisestä. Iho voi lehahtaa punaiseksi. Eikä pelkästään kasvoilta vaan myös kaulalta ja dekolteesta. Puna yleensä laskeutuu, kun stressaava tilanne on ohi.


Krooninen stressi heikentää vastustuskykyä
Kun immuunipuolustus heikkenee. Se huonontaa kehon luontaisia suojamekanismeja. Iho ei pysty pitämään kunnollista kosteustasapainoa. Sressi voi myös johtaa atooppiseen ihottumaan, psoriaksiksen ja ruusufinnin puhkeamiseen.


Stressi nopeuttaa ihon vanhenemista
Tutkimuksissa on huomattu. Että pitkäaikaisesti stressaantuneilla on lyhentyneet telomerit. Telomerit ovat DNA-rihmaston päässä olevia rakenteita. Niiden lyhenemisen on todettu olevan yhteydessä ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.

Jatkuva huoli kaikesta voi rypistää myös toisella tavalla. Tiedostamaton kasvojen lihasten jännittäminen ja otsan rypisteleminen tuo kasvoille ryppyjä.


Kuormittava tilanne
Raskaassa elämäntilanteessa moni voi syödä huonommin ja nukkua tavallista kehnommin. Runsas makean syönti rapistaa kollageenia, jonka tehtävä on pitää iho kimmoisana. Huono uni saattaa heikentää kasvuhormonin tuotantoa, mikä olisi tärkeää ihon uusiutumiselle.

Naisten iho kärsii miehiä enemmän stressistä. Se tuo mustat silmänaluset, harmaan ihon ja ryppyjä.

Oletko sinä koskaan kärsinyt stressistä niin paljon, että se on näkynyt ihossasi?


Lähteet: Kauneus&terveys 15/2018, kuvat Pixabay


3 kommenttia:

 1. Ainakin yksi omakohtainen kokemus on nuornempana, sain rajunpuoleisen mustasukkaisuuskohtauksen ja kuinka ollakkaan, ihoni tuli hetkessä aivan täyteen pieniä näppyjä. Kun kohtaus tasaantui niin näpyt myös hävisivät samantien, koko tilanne kesti ehkä noin 15 minuuttia. Lapsena ja nuorena kärsin jatkuvista ihottumista, nykyisin en ollenkaan. Hyvää jatkoa päivällesi Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Sinulla oli nopea stressi ja nopeat näppylät.Minullakaan ei ole muuta kuin stressi-ihottuma, joka ilmestyy kaulalle, jos olen hyvin sressaantunut. Viimeksi se tuli, kun toinenkin tyttö jätti pesän. Jos se tulee työrintamalla, se on minulle merkki hidastaa vauhtia. Keho puhuu viisaita. Sinä olet onnekas, jos ei ole lainkaan ihottumia. Kivaa torstain jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Ihon hyvinvointia hienosti selventävä postaus. Kiitos Marja.
  Itselläni on paksu iho, joka on talviaikaan on ruma keltaisen harmaa ilman stressiäkin. Kesällä iho näyttää ruskealta, vaikken ole auringossakaan. Olen saanut allergisia reaktioita nikkelistä ja muutaman kerran jopa pähkinöistä, joita yleensä siedän. Stressikö syynä?
  Kaikkea ihanaa iltaasi!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!