tiistai 4. joulukuuta 2018

Olenko vakavasti sairas?



Tämä kysymys pyörii ihmisen mielessä, kun hän etsii netistä syitä epämääräisille oireilleen. Hakeutuminen googleen ei ole välttämättä viisasta, koska hakukoneet tuottavat oirehaulla hyvinkin vaihtelevan laatuisia artikkeleita. Joista osa on harhaanjohtavia. Erityisesti lääkeyhtiöiden sponsoroimilla sivustoilla saatetaan jopa yliarvioida sairauden yleisyyttä


                            Terveysahdistus
Tämä on voimakasta huolestumista omasta terveydestä. Ihminen saattaa kulkea lääkäriltä toiselle uskomatta heidän vakuutteluitaan, että olet täysin terve.

Terveysahdistus on naisilla yleisempää kuin miehillä. Se saattaa yleistyä iän karttuessa. Terveysahdistus on kytköksissä luonteeseen. Herkät ihmiset voivat sairastua siihen helpommin. Liiallisesta terveydestä huolestuminen on haitallista silloin, kun se rajoittaa tekemisiä ja kaventaa elämänpiiriä.


Ennen pitkää terveysahdistuja saattaa sairastua ihan oikeasti. Yleiseen ahdistuneisuushäiriöönkin liittyy ruumillinen oireilu. Niin miksipäs sitten ei juuri terveysahdistukseen? Pitkään jatkuva ahdistus on elimistölle stressitila. Se voi altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksille ja masennukselle.

Kaikki tuntee tunteitaan kehollaan. Jännitys voi saada vatsan sekaisin; pelko tihentää hengitystä niin, että pyörryttää. Terveysahdistujan on yleensä vaikea tunnistaa tunteita ja niihin liittyviä reaktioita.

Lopulta terveysahdistuja todellakin kärsii erilaisista todellisista kehon oireista.  Koska psykologiset tekijät vaikuttavat esimerkiksi autonomiseen hermostoon.

Tässä on terveysahdistuksen ero niin sanottuun luulosairauteen eli hypokondriaan. Se on vain ihmisen pelkoa jostakin sairaudesta ilman fyysisiä oireita.


                            Mielen kuormittuminen
Terveysahdistuksen yhtenä syynä voi olla mielen kuormittuminen, joka kanavoituu omaan terveyteen. Kuormituksen taustalla vaikuttavien tekijöiden selville saaminen vie aikaa, ja siinä tarvitaan läheisten ja usein psykoterapian apua.


                            Hoito
Psykoterapiassa tavoitteena on oppia tunnistamaan ja hyväksymään asiat, joihin voi vaikuttaa. Jäljelle jääneille huolille voi esimerkiksi varata noin varttitunnin päivässä ja listata ne silloin ylös. Näin mieli ennen pitkään oppii siirtämään mieleen tulleet murheet huolihetkeen. Useimmilla huolilista vähenee pikku hiljaa ja ehkä jää lopulta kokonaan pois. Hyvinvointi paranee kohisten.


Sen sijaan että tarkkailee jatkuvasti kehoaan, kannattaisi huolehtia yleisestä terveydestään. Nukkumalla hyvin. Liikkumalla. Syömällä monipuolisesti. Lopettamaan tupakan polton. Vähentämällä alkoholin käyttöä.

Onko sinulla taipumusta terveysahdistukseen?

              Mi Kuoppa, Tuuletar





Lähteet: Anna 22.11.2018/47, kuvat omat.

2 kommenttia:

  1. Terveysahdistus on hyvä ottaa vakavasti, jotta taustalla olevat syyt saadaan selville. Siis ne psyykkiset syyt, joita ei usein itsessä edes tunnista.
    Minulla on ollut stressikausia, jolloin olen ollut huolissani terveydestänikin. On ollut ihmellisiä kolotuksia ja pakotuksia, jotka ovat kuitenkin hävinneet, kun henkiset paineet ovat poistuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentista. Treveysahdistus tulisi tosiaan ottaa vakavasti eikä vain yhdistää sitä luulosairauteen. Se voi olla äärimmäistä tuskaa, pelkoa ja ahdistusta.
      Stressikausina ihmisellä voi olla monenlaisia fyysisiäkin oireit, mutta ne laantuu, kun stressi helpottuu. Kuten sinäkin olet huomannut. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!