tiistai 6. maaliskuuta 2018

PainajainenMinulla on omituinen, silloin tällöin toistuva painajainen: Minun on vain luettava ja luettava tylsää ja sekavaa kirjaa. Luen niin oikeasti kuin unessa voi.


Painajaisissa me käsitellään vaikeita kokemuksiamme ja traumojamme. Mieli työskentelee niiden kanssa. Ja auttaa meitä pääsemään niistä. Joskus painajaisen nähtyään ymmärtää selvästi, mitä se halusi kertoa minun tämänhetkisestä tilanteestani.


Noin puolet aikuisista näkee ainakin yhden painajaisen kuukaudessa. Paljon painajaisia näkee noin 5 prosenttia aikuisista. Unitutkija Nils Sandmanin mukaan ne voivat kertoa psyykkisestä rasituksesta. Naiset näkevät enemmän painajaisia kuin miehet.


Sukupuolten välinen ero häviää siinä kuudenkympin tietämissä. Iäkkäämmät ihmiset näkevät painajaisia enemmän kuin nuoret. Sota näkyy painajaisissa vielä vuosikymmenien jälkeenkin.


Talven synkkyys näkyy painajaisten määrässä. Kaamosmasennuksesta kärsivät ihmiset näkevät enemmän painajaisia. Unettomuuden ja masennuksen vaivaamat ihmiset näkevät hekin enemmän painajaisia. Sandmanin mukaan ne kertovat psyykkisestä kuormituksesta.


Neuropsykologi Antti Revonsuulla on uhkasimulaattori teoria painajaisista. Painajaiset liittyvät evoluutioon. Aivot käyvät yöllä mahdollisia vaaroja ja uhkia läpi. Valveilla ihminen on sitten valmis reagoimaan niihin. Painajaisista on ollut hyötyä selviytymiselle ja on yhä.

Minkälaisia painajaisia sinä näet?

Lähteet: Helsingin sanomat 2.11.2017, kuvat Pexel

8 kommenttia:

 1. Kuulin juuri hiljattain tuosta Revonsuun uhkasimulaattori teoriasta. Se on kyllä mielenkiintoinen.

  Viime yönä minäkin näin painajaista. Harvoin nykyisin näen niitä. Lapsena näin usein putoamisunia.
  Huonon enteen uni minulle on sellainen, jossa esiintyy ulostetta. Jos sitä on paljon tulee suuri huoli, jos vähän pieni.

  Viimeöisessä unessa en nähnyt ulosteen määrää, mutta olin käynyt kakalla vieraassa pihassa ja tein siitä postauksen blogiin. Tulkitsin sen niin, että olen toiminut tietämättäni jotenkin väärin tämän pihan omistajaa kohtaan.

  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Putoamisunet on lapsilla aika yleisiä. Tiedät itse, onko tulkintasi unestasi "oikea".

   Poista
 2. Luin eilen kommenttisi blogissani, voi Marja täältä halirutistus <3 Toivottavasti voit paremmin. <3

  No haluatko kuulla eilisen painajaiseni vähän kevennykseksi. Näen siis joka yö aivan villejä painajaisia ja harvoin herään kevein mielin, vaan useimmiten ahdistuneena ensin. Mutta tämä eilinen oli aika hauska, vaikka kammottava.

  Mies heräsi eilen 6:lta ja ajattelin etten nukahda enää, koska herätys soi klo 7:00, mutta nukahdinpa kuitenkin ja ei olisi pitänyt.

  Näin painostavaa unta, että olimme muuttaneet kerrostaloon ja minulla oli kiire jonnekin Pinkit korkokengät Maijun kanssa. Eric Clapton kuitenkin tupsahti meille ja istahti muuten todella upealle ja valtavalle vihreälle Kelim-matolle. Kysyin Ericiltä maistuisiko aamupala, vaikka oli turkasen kiire. Mistään keittiön laatikoista en löytänyt mitään järkevää, kun oma mies olikin täyttänyt keittiön laatikot asiapapereilla. Tunsin kauhua, että Clapton ei saa aamupalaa, Maiju odottaa jo vimmastuneena ja en ole edes meikannut ja nyt tuon Claptonin yllättävän ilmaantumisen kautta en ehtisikään laittaa itseäni. Noh ajattelin, että leukaluomestani nappaisen kuitenkin siinä kasvavan karvan ja kun sen pinseteille vetäisin, tuntui ettei karva loppuisi koskaan ja sieltä tulikin pulloharja! Hihi kyllä naurattaa tämä uni, enkä koskaan katso pulloharjaa samalla tavoin. Mies vaan totesi naurahdellen ja hieman lakonisesti, olet sä kyllä vähän hullu, ei kukaan näe joka yö vastaavia unia.

  Toivottavasti tämä nauratti sinuakin ja taidanpa kirjoittaa tästä omaan blogiini. Muiskuja ja pikaisia paranemisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia kommentistasi, kyllä nauratti! Ihan Eric Clapton tuli teille istuskelemaan. Pulloharja oli huippu. On erittäin hienoa, että sinulla on rikas unimaailma.Kiitos paranemistoivotuksista.

   Poista
 3. Voimia sinne todelliseen painajaisen Marja! Itse näen painajaisia putoamisesta tai liian jyrkistä portaista ylös tyhjyyteen ilman kaiteita. Myös vessaunia niin ettei vessassa ole seiniä tai avautuu liian iso ikkuna josta kaikki voivat nähdä minut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Kyllä sairaala ja kipu ovat ikäviä. Toivottavasti ohimeneviä.Yleisimpiä uniaiheita on tuo putoaminen (ertyisesti lapsilla ja nuorilla), mutta se voi jatkua läpi elämän. Minulla ainakin.

   Poista
 4. Hei Marja,

  tuo sinun painajaisesi kuulostaa samaan aikaan hupaisalle, mutta varmasti myös kamalalle! En ole koskaan kuullut vastaavasta.

  Olen varma, että omille painajaisilleni on jokin psykologinen termi, en vain muista sitä. Unikauhukohtaus? Painajaisissani siis käy usein niin, etten herättyänikään pääse 'irti' niistä, vaan saatan esim. nähdä painajaisissani olevan hahmon asunnossani vielä heräämisen jälkeenkin. Se nostaa nukahtamisen kynnystä, mikä toisaalta tarkoittaa myös sitä, että olen usein tälläisten öiden jälkeen seuraavan päivän todella väsynyt.

  Toivotavasti et koskaan joudu kokemaan samanlaista.

  Ystävällisin terveisin, Joy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Varmaankin se on unikauhukohtaus, jos sinulla on vielä muutamia sekunteja tunne, ettet pysty liikkumaan. Kirjoitin jutun tuosta unikauhukohtauksesta, mutta se ei ylittänyt julkaisukynnystä. Ehkä joskus sitä parantelen ja postaan. Vaiva ei ole hirveän harvinainen. Todella pelottava kylläkin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!