maanantai 5. maaliskuuta 2018

Seksuaalisen väkivallan ja häirinnän vaikutukset ovat pitkäaikaisia


Minä olen kokenut seksuaalista häirintää nuoruudessani ja vielä nyt keski-iässä. Muutama vuosi sitten sattui kaksi samantapaista kokemusta. Mies alkoi seurata minua ruokakaupassa. Tuuppi itsensä hyvin lähelle taakseni kassajonossa. Seurasi parkkipaikalle ja alkoi ehdotella. Tuli tosi ahdistunut olo. Olen kirjoittanut tästä ja #metoo kampanjasta lokakuussa postauksen.https://vimma50.blogspot.fi/2017/10/seksuaalista-hairintaa-metoo.html


Seksuaalisen väkivallan seuraukset on vaikeat ja pitkäaikaiset. Siis väkivallan ei häirinnän. Väkivallasta jää trauma, jos uhri ei käsittele ja hoida kokemustaan asiantuntijan kanssa. Hoitamattomat traumat voi siirtyä seuraavalle sukupolvelle kuten sotatraumat. Suomalaiset miehet saattoivat saada tosi pahoja traumoja talvi- ja jatkosodassa. Kaikkien mieli ei niitä kestänytkään.


Siirtymisestä seuraavalle sukupolvelle voivat kertoa seuraavat asiat.Seksuaalista väkivaltaa kokenut äiti voi olla äärimmäisen ylihuolehtivainen lapsestaan. Ja pelkää koko ajan, että lapselle tapahtuu jotakin pahaa. Kun lapsi tulee saman ikäiseksi, kun äidille tehtiin väkivaltaa, äidin trauma aktivoituu. Se voi aiheuttaa voimakasta ahdistusta.


Jos kokemukset ovat käsittelemättä. Pahaan oloon voidaan hakea apua päihteistä. Päihde- ja mielenterveysongelmien taustalla saattaa olla - hyvin useinkin - seksuaalisen väkivallan kokemuksia.

#Metoo-kampanja sai onneksi Suomessakin runsaan keskustelun aikaiseksi eri medioissa. Seksuaalisesta häirinnästä ei olla enää hiljaa. Olin lokakuussa todella innostunut tästä kampanjasta. Ja olen edelleen.


Seksuaalista väkivaltaa kokeneet nuoret voivat oirehtia monella tavalla. Ihmissuhdevaikeudet. Seksuaalisuuden kieltäminen tai seksin rajattomuus. Masennus. Päihdeongelmat. Itsetuhoinen käytös. Vireystilan nopea vaihtuminen.

Onneksi Helsingissä Tyttöjen talo on tarjonnut jo kymmenen vuotta apua seksuaalista väkivaltaa kokeneille tytöille. Se on valitettavasti vain Helsingissä. Toimintaa suunnitellaan laajentumaan myös muihinkin kaupunkeihin. Nuoret naiset saa keskusteluapua ja vertaistukea.

Oletko kokenut seksuaalista häirintää?Lähteet: Helsingin Sanomat 20.2.2018, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Häirinnän ja flirtin eroa on joskus vaikea erottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flittri ei yleensä johda takapuolen pursteluun. Kevyt, harmiton flirtti taasen piristää.

   Poista
 2. Tämä on aihe, joka pitää pitää esillä kamppanjoiden ulkopuolellakin. Olen itsekin kokenut häirintää. Se on asia, jolta ikäkään ei näytä suojaavan. Hyvää maanantaita sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Ikä ei ole todellakaan mkään este. Huru-ukot harrasravat sitä usein.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!