tiistai 20. maaliskuuta 2018

Synnytys vanhentaa naisen soluja
Raskaus vanhentaa naista. Selityksenä voi olla äitiyden stressi.

Kun luin tämän jutun Hesarista, järkytyin. Ja totesin aavistukseni osuneen oikeaan. Lapsettomat naiset näyttävät usein nuoremmilta kuin synnyttäneet naiset.


Tieteellistä selitystä: Raskaus ja synnytys näyttävät lyhentävän kromosimien päässä telomeereja. Äitiys vanhentaa naista ainakin solutasolla. Solutasolla synnyttäneellä naisella on keskimäärin 4.2 prosenttia lyhyemmät telomeerit kuin lapsettomalla naisella.

Apua! Solutasolla se merkitsee 11 vuoden ikääntymistä.Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äitiys lyhentäisi ikää. Telomeerien lyhentyminen liittyy kuitenkin solujen vanhenemiseen.

Jotenkin on vaikea uskoa tuota juttua. Suomessa on niin paljon hehkeitä ja kauniita äitejä. Nuoria ja 
vanhempia. Äitiys oikein hehkuu heistä. Äidin onnellisuus.

Mitä mieltä sinä olet tästä vanhenemisesta?


Lähteet; Helsinin Sanomat1.3.208, kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Tykkään Marja näistä kuvista <3 No jopas on uutinen! Tämä on kyllä helppo uskoa, kun katsoo omaa velttoa ihoa paljastavassa kevätauringossa. Onneksi 24:tä äidiksi kutsuvasta lapsesta synnytin VAIN KUUSI itse. Vai lasketaanko keskenmenotkin?
  Kaikesta huolimatta ihanaa päivää sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Nuo kuvat taitavat olla ikuisuuskiista välillämme. Minä itse en ole niihin tyytyväinen. Näin vain on. Tosiaan uutinen. Enpä tiedä, onko tiedekään aina oikeassa. Hassua, että sanot "vain kuusi". Minusta se on todella paljon. Ja sitten nuo 18 sijaislasta.Olet tehnyt valtavan työn rakkaudella. Kevään julma valo ei taida imarrella muita kuin hyvin nuoria naisia.

   Poista
 2. En ihmettele, se valvomisen määrä ja miten vähillä unilla ainakin ööh sen ensimmäiset 8-vuotta meilläkin nukuttiin, ellei jopa 10v. Kyllä se vaan vähentää ja hei myös lihottaa jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentista. Kuten Kirstille kirjoitin, en välttämättä usko kaikkiin tieteenkään uutisiin. Muistui mieleen kommentistasi tuo valvominen, about kolmen tunnin yöunet. Toisella lapsistamme oli koliikki. Jatkuva itku. Stressi. Huoli. Suoraan sanoen oli siinä hitonmoinen työ. Mutta myös valtava rakkaus ja onni.

   Poista
 3. En usko uutista ollenkaan. :) Koen päinvastoin eli olisin mieleltäni ja keholtani paljon vanhempi ilman lastani. Raskauden aikana ihoni uudistui aivan konkreettisesti ja piikkisuorat hiukset ovat nykyään taipuisat. Tuskin yksin olisin könynnyt pitkin lattioita tai viettänyt aikaa pulkkamäessä. Innostuin leikkimään ja laulamaan. Parasta on ollut olla ehdoitta rakastettu - se, jos mikä pidentää ikää (ja soluista viis). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi truecoloursdesing. Raikkaita ajatuksia. Kiva ajatella asiasta noinkin. Vaikka lapsista on paljon huolta, tuovat ne myös paljon iloa elämään. Muistan itsekin laulaneeni paljon vauva- ja pikkulapsiaikana. Miten mukava lasten kanssa oli hassutella. Hassutellaan me vieläkin, vaikka toinen lapsista on jo 19-vuotias. "Parasta on olla ehdoitta rakastettu" oli kauniisti sanottu. Mutta niinhän se on. Minua ainakin on ehkä eniten muuttanut juuri äitiys.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!