torstai 1. maaliskuuta 2018

Rento syöminen


Itse olen kehopositiivinen. Hyväksyn painoni ja ulkonäköni. Syön rennosti. Ruoka on nautinto. Kilot ovat viime vuosien aikaan pysyneet melko samoina.

Patrik Borg on suosittu ravitsemusasiantuntija. Hän toivoo, että ihmiset lopettaisivat turhan säästämisen ja kikkailun ruuan kanssa. Borg pitää blogia Pöperöproffa. Hänen suosituimmat postauksensa käsittelevät muun muassa järkevää painonhallintaa, verensokerin sahaamista, säästöliekkiä, sokeririippuvuutta. Hänen mukaansa sokeri ei aiheuta addiktiota. Borg on kirjoittanut vuonna 2005 suositun kirjan Rentoa painonhallintaa.


"En ymmärrä, miksi en laihdu, vaikka olen yrittänyt syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Makeanhimo vaan tuntuu lähtevän käsistä."Melko moni aloittaa Borgin mielestä ravitsemusasiantuntijan kanssa keskustelun tällaisella ongelmalla. Syöminen on solmussa. Päässä tykyttävät ahdistavat kysymykset ateriasta kuukaudesta, vuodesta toiseen.

Vallalla on liian liioiteltuja ja typistettyjä asioita syömisestä ja painonhallinnasta. Borg ajattelee, että syömällä hyvin laihtuu. Ei siis syömällä vähän vaan hyvin.


Kun ateriarytmi on kunnossa. Ruoka monipuolista. Kasviksia riittävästi. Mieliteot vähenevät itsestään. Ja painokin vähitellen. Hyvä peruspohja ei murene satunnaisesta herkuttelusta. Koska mieli on jo sallinut sen valmiiksi.

Borg huomasi tutkimustyössään, että kiinnostavimmat painonhallintaa koskevat ajatukset löytyivät psykologiasta ja käyttäytymistieteistä.


Jos syöminen tempoilee. Taustalla on usein jännitteinen ruokasuhde. Puristavat ajatukset. Stressi. Unettomuus. Uupumus. Ensin pitää ymmärtää oma tarinansa. Miksi minulle kävi näin? Moni kaipaa rauhaa syömisen kanssa.

Terveys on osa hyvinvointia. Mutta vain osa.Myös stressaamattomuus, ruuan maku, sosiaaliset suhteet, elämykset, harrastukset ja monet muut asiat liittyvät siihen.


Borg suosittelee kunnon aamiaista ja hyvää lounasta. Illemmalla ei sitten yllätä kauhea nälkä. Ahmimisen jälkeen ruokakooma.

Rennon syömisen ajatus lähtee siitä, että keskitytään ruokailussa enemmän hyvään kuin huonoon. Tutkimukset osoittavat, että tämä toimii kieltoja paremmin.

Oletko sovussa syömisesi kanssa?

Lähteet: Hyvä terveys 2/2017, kuvat Pexel, Pixabay

9 kommenttia:

 1. :) juuri noin se menee,,, ,,, itseasiassa siis ongelma on mielen ongelma.Olen siirtynyt hyvään aamiaiseen ja lounaaseen,iltaa kohde vähenee ruuan tarve. Painoa ole saanut pois tasaisesti syyskuusta alkaen,,oliskohan jotain 15 kg,ehkä enemmän..(18).... Käyn ravisemusterapeutilla 1-2xvuodessa.. joka tsemppaa.. ja kun on tiedossa se,että joku kontrolloi tuloksia niin motivoi sekin... hiilarit olleet vähemmällä,proteiinia enemmän ja kasviksia,hedelmiä enemmän ..... salaatit ovat ykkössijalla nykyään :) kevätkevennyksiä kaikille ,,,tuula t.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentistasi. Oletpa laihtunut todella paljon. Monet ravitsemusasiantuntijat ei ymmärrä tuota psykologista puolta. Lasketaan vaan kaloreita ja annetaan malli syömiselle. Tai mistä minä tiedän, kun en ole käynyt ko. ammattilaisen vastaanotolla. Minä olen jo aikaa sitten lopettanut laihdutuksen. Sitä kehopositiivisuutta. Ehkä tärkeintä on, että viihtuu kropassaan. Vaikka olisi ylipainoakin.

   Poista
  2. niin,en minäkään laihduttais jos ei olisi ylipainoa :) ei voi viihtyä kropassa ,joka liian pullea; nyt huomaa miten paljon helpompaa on liikkua,kävellä ja kohta juosta,,,,ja sitä paitsi on myös ulkonäkökysymys
   (tuula t.)

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi Tuula. Vihdoinkin ymmärsin kuka olet facen kautta! Minulla taitaa olla hitaanpuoleinen sytytys. Onhan se totta, että liikunta on helpompaa kun onnistuneesti laihduttaa. Muuttunut ulkonäkökin varmasti piristää. Mutta tunnen melko paljon ns. ylipainoisia jotka käyvät kuntosalilla ja ovat täysin terveitä. On aika yleinen harhakäsitys, että ylipainoinen olisi jotenkin aina sairas mm. korkea kolesteroli ja verenpaine.

   Poista
 2. Olen ollut 1.1.18 alkaen pienellä laihdutuskuurilla ja olen oppinut syömään järkevästi. Aivan kohta olen tavoitteessani! :) Uskon, että kilot eivät ihan heti tule takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Marjaana. Kilot ei varmaankaan tule takaisin, kun olet laihduttanut maltilla ja järkevästi. Et millään ihmedieetillä, joka panee elimistön säästöliekille..

   Poista
 3. Olipas kiva löytää blogisi.

  Itse monesti ajattelen juuri samoja asioita. Liikunnallisen taustan vuoksi ruuan merkitys on aina ollut tapetilla - niin hyvässä kuin pahassa. Välillä olen hyvinkin tietoinen mitä syön ja miten syön. Sitten taas kun on paljon projekteja, niin tavallaan unohdan syödä, koska innoissani en tunne nälkää. Sitten illalla mies kyselee, oletko syönyt ja mitä...no en ja ehkä voileivän :) Makean himoa minulla on hyvin harvoin ja se liittyneen joskus ihan hormooneihin. Painoni on pysynyt suht samana koko elämäni.
  Mukavaa alkanutta maaliskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu kommentistasi. Kiva että tulit käymään blogissani. Aika monet unohtavat syödä, kun töissä on kiirus. Sitten illalla vedetään ruokakoomat. Se ei ole onneksi sinun ongelmasi. Urheilijoiden on varmaankin pakko kiinnittää huomiota painoon, koska se varmasti vaikuttaa suorittamiseen ja tulokseen. Minä en enää laihduta. Tai harraasta ihmedieettejä. Jännä että paino on silti pysynyt samana vuosikausia. Sinulla koko elämän.

   Poista
 4. Täälläkin aika sama meno, hyväksyn kehoni ja nautin elämästä. Mutta nyt jäin kyllä jumiin noihin peltipurkkeihin, siis miten ihania. Täällähän on myös peltipurkkihöpsö.

  Kivaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!