torstai 8. maaliskuuta 2018

Kulutushulluus


Olen yrittänyt vähentää kulutustani. Mutta en edelleenkään ole vähentänyt tarpeeksi. Vaatteita ostan paljon vähemmän kuin ennen ostin. Myös kirpparilta. Vien kierrätyskeskukseen vaatteet, joista en enää tykkää.

Maapallo ei kestä nykyistäkään kulutustaan. Globaalien ratkaisujen löytäminen ja sopimusten teko on hidas prosessi. Siksi kannattaisi tehdä noita ekilogisia päätöksiään. Esimerkiksi vähentää kulutustaan. Kierrättää. Välttää muovijätettä.

Suomessa on miltei tabu sanoa: "Älä osta." Yleinen käsitys muun muassa politiikassa on se, että pitäisi kuluttaa enemmän. Talous kasvaisi niin paremmin.

Esiteollisuudella aikakaudella säästäminen oli hyvä asia. Nykyisen taasen ajatellaan, että kunnon kansakainen kuluttaa.

Valinnoissa kannattaisi esimerkiksi kiinnittää huomiota ruokaan. Kasvissyönti on ekologisin vaihtoehto. Ja jo sa takaa melko pienen hiilijalanjäljen.


Ekologista kehiystä vähentää myös yksityisautoilu. Lyhyet matkat kannattaisi kulkea polkupyörällä. Bonuksena kuntokin kasvaisi.

Kannattaako yksityisen ihmisen valintoihin keskittyä niin paljon? Kyllä kannattaa. Kaikki lähtee yksilöstä.

Mitä mieltä olet ekologisesta kulutuksesta?

Lähteet: Helsingin Sanomat 24..2.2018, kuvat omat


8 kommenttia:

 1. Minä en ole koskaan ollut himoshoppaaja, en myöskään ole kaivannut tavaraa ympärilleni. Olen äärettömän tylsä kuluttaja.
  Muovin määrä kyllä huolestuttaa silti myös omassa kauppakassissani. Sitä ei oikein voi millään välttää, niin kauan kuin kaupat sitä tyrkyttävät ilman vaihtoehtoja.
  Vastuuta pitäisi ottaa ennen kaikkea myös siellä tuotannon alkulähteillä, materiaaleissa ja tekniikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva kommentistasi. Sinä olet siis ollut ekologinen koko ikäsi vaatteiden suhteen, joissa on onneksi tullut nyt trendikkkääksi kuluttaa vähemmän ja ostaa reilun kaupan vaatteita. Muovin määrä huolestuttaa myös minua. Tuotannon alkulähteillä kuuluisi maksaa myös työntekijälle oikeudenmukaista palkkaa.

   Poista
 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja omista kuvista.
  Olen aika tiedostava jättämäni hiilijalanjäljen suhteen. Yritän kuluttaa ekologisesti tai paremminkin olla kuluttamatta. Maalla on pakko pitää autoa. Matkoilla käytän julkisia kulkuneuvoja, valitettavasti myös lentokonetta. Paranemista ja hyvää naisten päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Olet todella tiedostava ekologisuuden suhteen. Tehän syötte kalasta alkaen lähiruokaa. Tiedän hyvin tuon, että nykyisin maalla on oltava auto. Ei enää linja-autot kulje.

   Poista
 3. Moi. Miksi et ole koulussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Olen sairaalassa sappi- ja haimatulehduksen vuoksi. Aivan morfiinipöllyissä, kun on niin kovat kivut.

   Poista
 4. Hirmu vaikea dilemma, maailman talous ei pyöri ilman kulutusta, mutta kannatan kierrätystä ja juuri eilen teimme mahtavia kirja-ja mattolöydön kirppikseltä.

  Hyvä teksti taas Marja. <3 Mukavaa naistenpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Niinhän se on, että talous ei pyöri ilman kulutusta. Mutta ehkä näitä yhteiskunnan perusrakenteita jotenkin muutettaisiin. Onnittelut hyvistä kirppariostoksistasi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!