torstai 15. maaliskuuta 2018

Kauneusihanteet


 Uskon että muoti-kauneus koneiston takana on hyvin tavoitetietoisia, rahakeskeisiä miehiä. He määrittelevät kauneusihanteita. Tietysti myös muotisuunnittelijat ja stylistit. Mutta he ovat melko usein jonkun kauneustalon alaisia.


Minä annoin määritellä aika kauan aikaa itseäni yleisten kauneusihanteiden mukaan. Nuorena tyttönä. Mutta  melko nuorena naisena kauneusihanteiden mukainen elämä alkoi hiipua. Nykyisin  esimerkiksi pukeudun juuri niin kuin tse haluan.

Tuskalliset kauneusihanteet

Pienet jalkaterät
Tämä suuntaus syntyi Kiinassa vuodesta 639 lähtien. Syitä tähän oli: Mitä pienemmät tytön jalat oli. Sen kauniimpana hänet nähtiin. He olivat hyvä naimakauppa. Tämä oli tytöille hyvin tuskallista. Varpaat väännettiin jalkapohjaan asti. Tuettiin tiukilla siteillä. Jalat saattoivat alkaa märkiäkin.

Uusi tapa yleistyi yläluokassa. Typistetyt jalkakaterät aiheutti vaappuvaa ja hidasta kävelyä. Ja se tuli muotiin! Jalkojen sitominen loppui kommunistien tultua valtaan.
Kallon suipoksi muuttaminen

Tämä tapa oli trendi etenkin yläluokan naisten keskuudessa.
Etelä-Amerikassa, erityisesti Perussa. Kalloja kutistettiin suipoksi. Vauvan pää on vielä pehmeä ja mukautuva. Se sidottiin puupalkeilla ja räteillä tiukaksi ja näin se muovautui suipoksi.Naisten ympärileikkaus
Ympärileikkauksia tehdään paljon Pohjois-afrikassa. Islam ei niitä määrää. Vaan ne kuuluvat  paikalliseen ikivanhaan arabikulttuuriin.Ympärileikkauksella halutaan varmistaa tyttöjen neitsyys. Hääyön jälkeen pollea sulhanen näyttää vereentyntyttä lakanaa ikkunasta tai terassilta.

Ympärileikkauksen tekee yleensä kylän vanha nainen, joka on hommansa oppinut. Hän voi vaikkapa lasinsirpaleella ympärileikata tytön. Näin tapahtuu maalaiskylissä. Ei kaupungeissa joissa voidaan mennä kyseistä toimenpidettä suorittamaan lääkäriin. Suomestakin lähetetään etenkin somalityttöjä ympärileikattavaksi kotimaahansa. Suomessa silpominen on rikos.

Koko ympärileikkauksessa poistetaan häpyhuulet ja klitoris. Ja jätetään vain pieni reikä kuukautisverta varten.

Lievemmässä (?) ympärileikkauksessa poistetaan vain klitoris.

Voin vain kuvitella sen täysin ymärileikatun tytön ensimmäisen hääyön. Kun mies puhkaisee naisen. Verta, verta.Verta.Nykyinen kauneusihanne länsimaissa
Yhdessä vaiheessa tuli korsetit muotiin. Piti olla kapoinen vyötärö. Usein niissä oli vaikea hengittää.

Minihameet
Minihameet taisi olla naisten keksintöä. Mutta miellytti taas mukavasti miehen silmää. Ehkä niidenkin takana oli kuitenkin ihanteita ohjaava mies.Mallien sairaalloinen laihuus
Mallit toimii roolimallina monille nuorille tytöille. Vaikka mallit ovat anorektisen laihoja. Tämä on surullista.  Vanhempien tulisi  tarkkailla lapsensa ulkomuotoa. Muistuttaa, että monet mallit ja julkisuuden naiset ovat anorektikon mitoissa, eivät normaalipainoisia. Tytön ei kannattaisi terveytensä kustannuksella tavoitella tätä kauneusihannetta. Yleensäkin avoin keskustelu perheessä olisi hyväksi. Äidin ei missään nimessä saisi pitää ääntä siitä, että on taas laihdutuskuurilla. Nuoret tytöt samaistuvat hyvin helposti. Ja kun äitikin. Miksi en siis minä?

Fitess-into
Nykyisin tavoitellaan  upeaa vartaloa punttisalilla veren maku suussa. Kiinteä, pyöreä iso peppu. Koko vartalo timminä. Jos rinnat häviää lihasten alle,voidaan ottaa silikonit. 

Sitten tulevat nämä kaikki kauneusleikkaukset, botox, täyteaineet...Kun halutaan säilyttää ikuinen nuoruus.  Nuoruus on  vahva naisihanne meidän kulttuurissa.

Miten sinä suhtaudut nykyiseen kauneusihanteeseen?
Lähteet:Anna 22.12.2018, kuvat Pexel. Pixabay


4 kommenttia:

 1. "Kauneuden tähden on kärsittävä" on kuulemma ikivanha sanonta. Kun joskus ison tukan ollessa muotia, pidin paplareita yön yli päässä, muka tiesin mitä sillä tarkoitettiin. Mutta kun muistaa nuo kauneusihanteet, mistä kirjoitit, ei voi puhua paplareiden aiheuttamasta kärsimyksestä. Paljon ovat naiset kestäneet miellyttääkseen muita. Näin vanhana minusta kauneinta on luonnollisuus.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Kirsti kommentistasi. Olen joskus kauan sitten kuullut tuon sanonnan ja se on suunnattu juuri naisille. Objekteille. Entäs jos me naiset aletaan vaatia miehiltä miltei mahdottomia? Täydellinen ja hyvin bodattu vartalo, vanhempanakin vielä tuuhea ja tumma tukka, erittäin hyvä pukeutuminen, kohteliaisuus, tunneäly....Miehethän luippisivat karkuun ja perustaisivat turvallisuusvyöhykkeen, johon tietty kuuluisi kaljabaari, jossa saa myös makkaraa.Luonnollisuus on aina jotenkin avointa ja kaunista.

  VastaaPoista
 3. Joskus teininä oli tunne, ettei koskaan ole tarpeeksi laiha, mutta eipä sillä laihuudellakaan olisi ikinä ollut se pieni ja hento keijukainen, mikä tuntui olevan se "paras malli" silloin. No - mie pistin korkkarit jalkaan ja olin sit ylpeästi pitkä ja vähän romuluisempi (oman laihuuteni tajusin vasta myöhemmin, olin kokoluokkaa 175cm/55kg ja kauhea läski omasta mielestäni...)
  Aika nuoresta aloin olla omalla tavallani kaunis välittämättä siitä mitä muoti tai naisihanteet vaativat. Ja hyvin on mennyt.
  Ihana kun löysin blogisi, viiskymppisten blogeja kun ei joka oksalla kasva! Hyvä me!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Suttastiina.Lämmitti mieltä kommenttisi loppu. Ei meitä reilu viisikymppisiä blogin pitäjiä kauheasti ole. Taitaa melkein kaikilla naisilla olla niin, että nuorena löytää olemattomia virheitä ulkomuodostaan. Sinähän olet ollut tosi laiha. Ja tyypilliseen tapaan silti tyytymätön. Se tuntuu hyvältä, kun hyväksyy ulkomuotonsa. Kauneusihanne paineet hellittävät. Ja viihtyy omassa kropassaan.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!