keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Muistisairautta voi ehkäistä ruokavaliolla


Tutkijat ovat juuri äskettäin kehittäneet Mind-ruokavalion ehkäisemään Alzheimerin tautia. Ruokavaliossa yhdistyy Välimeren ruokavalio ja korkean verenpaineen hoitoon kehitelty ruokavalio. Ravitsemustieteilijä Sati Jyväkorpi on kirjoittanut asiaa koskien kirjan Hyvää aivoille.


Mind-ruokavalio sisältää muun muassa marjoja, palkokasveja, pähkinöitä, paljon kasviksia, täysjyväviljaa, tummanvihreitä lehtivihanneksia, valkoista lihaa, kalaa, vähän alkoholia. Kahvi, tee, kaakao, tumma suklaa tekevät nekin hyvää aivoille.


Kala on todettu myös muistisairauksia ehkäiseväksi. Sen sisältämät omega-3 rasvahapot tekevät solukalvoista liukoisia ja parantavat signaalin välityskykyä aivoissa. Omega-3 ravintolisä on auttanut lievästä muistihäiriöstä kärsiviä ja masentuneita.

Välimeren ruokavaliolla on myönteistä vaikutusta muistisairaus-, aivohalvaus- ja masennusriskiin.

Jännä juttu on se, että syömämme ruoka vaikuttaa suoliston välittäjäaineiden kautta aivoihin, mieleen. Tietty se vaikuttaa myös suoliston bakteerikantaan.


Epäterveellinen ravinto sisältää yleensä esimerkiksi nopeita hiilihydraatteja, muun muassa sokeria, vaaleaa leipää, pastaa ja eläinperäistä rasvaa. B-vitamiinin puute, tupakointi ja humalahakuinen juominen  - kuten varmaan kaikki tietävät - ei ole myöskään hyväksi aivoille.


Onneksi Välimeren ruokavaliossa ei kokonaan kielletä alkoholia. Lasillinen hyvää punaviiniä on vain niin hyvää silloin tällöin.


Kiinnitätkö sinä huomiosi siihen, mitä syöt?


Lähteet: Helsingin Sanomat 5.10.2017, kuvat Pexel

4 kommenttia:

 1. Tärkeää tietoa meille kaikille. Eipä tässä mitään yllättävää ollut, mutta hyvä asia on, että tämä tieto löytyy nyt yksien kansien välistä, kiitos Satu Jyväkorven. Aika järkeen käypää on, että muutenkin terveellinen ravinto on myös aivoille terveellistä. Aluksi söin tällaista ruokaa, koska suurta osaa siitä on ollut saatavilla edullisesti. En juurikaan miettinyt terveydellisiä seikkoja. Hyvää keskiviikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Käy kyllä järkeen, että terveellinen ruoka tuo terveyttä kaikkialle kehoon. Te syötte miehenne knssa tosi lähiruokaa ja terveellisesti.

   Poista
 2. Varmasti edesauttaa heitä joiden geeneissä on tai mene ja tiedä. Appivanhemmat ovat syöneet maailman terveellisemmin ja molemmat hoikkia ja liikkuivat paljon ja kummallakin muistisairaus jo 70-vuotiaana, ellei anopilla jo ennen. Ruokavalio ei millään muotoa ehkäissyt heillä muistisairauksia, jotka vievät heidät aivan ennenaikaisesti pois.

  Oma sukuni on syönyt miten sattuu ja vaari suklaatakin joka päivä, arvot hyvät ja eli 85-vuotiaaksi ja mummi tällä hetkellä 96-vuotias eli kyllä nämä valitettavan geeneissä on, mutta tilastollisesti uskon tuon välimeren maiden monenkin sairauden ennaltaehkäisevään vaikutukseen, myös muistisairauksien. Aina löytyy näitä ääripäitä molempiin suuntiin, kuten miehen ja minun suvusta.

  Mukavaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia K, kommentistasi. Niinpä: ne geenit. Uskomattoman moni sairaus - myös psyykkiset häiriöt - on geneettisiä. Sinullahan on hyvät geenit. Rautamummo mummona. Minun geenit on melkein sekundaa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!