perjantai 15. joulukuuta 2017

Oma, herkullinen joululeipä


Tätä joululeipää on syöty meillä iät ja ajat. Eikä mielestäni leipien tekoon mene hirveästi aikaa. Vaan kohotukset kestävät. Tästä leivästä tekee erityisen jouluisen kuivat hedelmät ja hasselpähkinät.
Resepti on yhdelle isolle leivälle. Mutta minä tapani mukaan teen kaksinkertaisen annokseen. Toinen leipä syödään heti ja toinen odottaa pakasteessa joulua.




Näitä tarvitset
3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl luumumarmeladia
1-2 tl suolaa
1 rkl aniksen siemeniä
2 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja 
100 g hasselpähkinöitä rohittuina
150 g kuivahedelmiä 
1/2 dl rypsiöljyä







Toimi näin
1. Rouhi pähkinät aika karheaksi rouheeksi.
2. Pieni kuivahedelmät vaikkapa saksilla, käy nopeasti.
3. Lämmitä piimä ja sekoita luumumarmeladi, anikset, suola, hiiva    ja lämmin piimä.
4. Lisää grahamjauhot, vehnäjauhot, johon hedelmät ja pähkinät on 
    lisätty vähitellen  taikinaan.
5. Lisää rypsiöljy.
6. Vaivaa kimmoisa taikina ja anna senkohota noin 50 minuuttia.
7. Pyöritä jauhoitetulla leivinvinpöydällä leiväksi.
8. Anna kohota noin 20 minuuttia.
9. Paista leipä uunin alaosassa noin tunti.
10. Jos tykkäät voidella joululeivät siirappi-vesiseoksella, voitele
      ne noin 15 minuuttia uunista pois ottamista ennen.

Minä tykkään leivissä ja sämpylöissä rapeasta pinnasta. Siksi voitelen leivät vedellä ennen uuniin laittamista. Heitän lasillisen vettä uuniin. Ja panen pienessä metalliastiassa vettä uuniin.


Teetkö itse joululeipää?


Lähteet:omat, kuvat omat

13 kommenttia:

  1. Joka joulu tulee leivottua joululimppu mutta tänä vuonna teen mahdollisimman vähän kun olen kipeänä. Mutta joululeivonnaisten tuoksut tuo joulun kielelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa kommnentista. Kipeänä pitää levätä. Toivottavasti vointisi paranee pia.

      Poista
  2. Näyttää tosi hyvältä. Ihan pakko kokeilla. Kuulostaa jotenkin niin hyvältä suolaisen ja makean yhdistelmältä!
    Ja kiitos vinkistä, miten tehdä leipään rapea kuori!

    http://www.siirikiviharju.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri kommentista. Kiva jos tykkäsit reseptistä. Meillä tätä leipää syödään paljon ja nautiskellen.

      Poista
  3. Kiitos herkullisesta reseptistä Marja :) Pähkinän jätän siitä allergian takia pois mutta muuten menee varmasti kokeiluun. Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Marjo. Maistuu ilman pähkinääkin. Jauhoja kannattaa silloin hieman lisätä.

      Poista
  4. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä. Taidan tehdä noita pari tuliaisiksi. Nykyisin en enää arvaa syödä pähkinöitä, joten en tee niitä mummonmökkiin. Toisaalta täytyy testata pähkinöitä uudelleen, koska ne on aiemmin minulle sopineet. Joku kevät sitten sain voimakkaan ihoreaktion syötyäni niitä. Jouluna en halua olla näppylöillä. Hyvää 3. adventtia sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentista. Tuntuu vähän oudolta kehuskella leipäänsä, mutta meidän perheen mielestä tosi hyvää.Pähkinäallergia on ihmeen yleistä.

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ompa hyvännäköiset limput. Tätä voisi kyllä tehdä muille jouluksi vaikka itselleni ei sovikaan :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Tiia kommentista. Ulkonäön lisäksi myös erittäin maisuvaiset.

    VastaaPoista
  8. Voisinkin yrittää vielä ehtiä jouluksi leipoa. Yleensä en ole leipiä leiponut jouluksi itse, vanhempani kyllä :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Jane kommentistasi. Vielä ehtii hyvin aattoon on tasan viikko aikaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!