keskiviikko 12. elokuuta 2020

Stressi harmaannuttaa hiuksia, mutta väri voi osin palautua
Harmaantuminen on osin geneettistä. Minä en ole värjäyttänyt hiuksia melkein kahteen vuoteen, koska alkoi tuntua, että hiusvärit ovat kauheita myrkkyjä ja erittäin epäekologisia. Onneksi ei ole tullut vielä harmaita hiuksia.

Yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan jo harmaantunut hius voi alkaa kasvaa jälleen entisessä värissä. Stressi voi saada hiukset harmaantumaan ennenaikaisesti, mutta kun stressi vähenee, hiukset voivat saada entisen värin takaisin.


Hiusten harmaantumista ja sen syytä ei tunneta vielä perusteellisesti. Yleinen käsitys on, että hiukset harmaantuvat koko loppuiäksi. Kuitenkaan harmaan lopullisuudesta ei ole vielä saatu selkeää tutkimusnäyttöä.

Hiirikokeista tidetään, että stressi voi harmaanuttaa karvoitusta ennenaikaisesti. Väestötutkimuksista saadun tiedon mukaan näyttäisi siltä, että geenien ohella väsymys, stressi tai tupakointi liittyvät ennenaikaiseen harmaantumiseen.


Tutkijat löysivät muun muassa hiuksia, jotka olivat juuresta värillisiä. Mutta "varrestaan" harmaita. Tämä näytti siis siltä, että ne olivat saamassa väriään takaisin.

Tutkijat selvittivät, oliko värivaihtelu yhteydessä elämänkokemuksiin. He löysivät kytköksiä. He löysivät esimerkiksi eräältä 30-vuotiaalta  naiselta hiussuortuvan, jossa erottui epätavallinen harmaantumismalli.


Aluksi hius oli harmaantunut noin kahden senttimetrin pätkältä, mutta sen jälkeen väri oli palautunut nopeasti takaisin. Harmaantunut osa hiusta ajoittui kahden kuukauden jaksoon, jolloin naisen avioliitto ajautui kriisiin, ja nainen muutti erilleen puolisostaan.

Kun nainen arvioi elämäänsä edeltäneen kahden vuoden ajalta, hän piti tuota kahden kuukauden jaksoa kaikkein rasittavimpana ja stressavimpana.
Lähteet: Helsingin Sanomat 17.6.2020, kuvat Pixabay 

11 kommenttia:

 1. Olipa yllättävä uutinen, että harmaan ei tarvitse tulla jäädäkseen.
  Mukavaa illan jatkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressiharmaat voivat todellakin hävitä. En olisi itsekään uskonut.

   Poista
 2. Mielenkiintoista, nimittäin tätä en tiennyt, että harmaa ei ole tullut välttämättä jäädäkseen, silloin kun on stressin aiheuttamaa.

  Sydämellistä keskiviikko iltaa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi stressiharmaat voivat hävitä. Ikäharmaus on sitten toinen juttu.

   Poista
 3. Kyllä minun päästä löytyy rutkalti jo ihan valkoisia hiuksia korvallisilta, ja oma hiustenväri on tumman hiilen värinen. Ei ole harmaat haitanneet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. On hienoa, että sinua harmaat eivät haittaa. Itse lopetin hiusten värjäyttämisen ympäristösyistä ja terveyteni takia kaksi vuotta sitten. Vielä ei ole harmaita, enkä niitä halua.

   Poista
 4. Minä olen ilokseni huomannut, että harmaita hiuksia alkaa olla entistä enemmän. Tätä olen nimittäin odottanut, ihan oikeasti!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Arkeilija. Hurja olet, kun olet odottanut harmaantumista. Suurin osa ei ehkä halua hiusten harmaantuvan. En minäkään. Se on myös geneettistä, onneksi äitini ja isäni eivät saaneet harmaita varhain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni harmaat hiukset on niin kauniit, siksi!

   Poista
 6. Minulla on kauniita harmaita raitoja, enkä ole värjännyt hiuksia yli kymmeneen vuoteen. On tietysti makuasia, että pitääkö harmaantuvaa hiusta kauniina.

  VastaaPoista
 7. Minä haluaisin vitivalkeat hiukset siinä kuusissa kymmenissä. Ennen aikaisesta harmaantumisesta en pidä. Vaikka en nykyään värjää hiuksia, silloin saattaisin värjätä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!