keskiviikko 19. elokuuta 2020

Ientulehdus saattaa aiheuttaa erektiohäiriöitä
Hei, tämähän on aivan miesten aihe. Mutta suurin osa meistä naisista on noiden ukkeleiden kanssa.


Ientulehdus saattaa aiheuttaa erektiohäiriöitä on aika hurja väite hammaslääkäri Erkki Virralta. Hammaslääkärin vastaanotto ei yleensä ole se paikka, jonne erektio-ongelmista kärsivät suuntaavat ensimmäisinä.


Syy ongelmaan voi nimittäin löytyä myös suusta. Monissa tutkimuksissa on löydetty selvä yhteys hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitin ja erktiohäiriöiden esiintymisen välillä.

Parodontiitti on yleinen sairaus ja siitä kärsii yli puolet suomalaisista. Moni ei edes tiedä sairastavansa parodontiittia, koska se on usein oireeton.

Parodontiitin voi huomata helpoiten siitä, että ien on arka tai hieman turvonnut. Jotakin kovaa puraistessa ikenistä saattaa vuotaa hieman verta.


Useissa tutkimuksissa on todettu, että parodontiitin hoitaminen on samalla vähentänyt erktio-ongelmia.

Yhteys parodontiitin ja erektiohäiriön välillä on looginen. Kun bakteerit leviävät suusta verenkierron välityksellä kehoon, ne käynnistävät matala-asteisen tulehduksen.

Matala-asteinen tulehdus aiheuttaa verisuonten seinämien kovettumia ja ahtaumia. Se on yhdistetty muun muassa valtimokovettumatautiin, ja sama mekanismi oletettavasti toimii myös peniksen verenkierrossa.

Parodontiitti saa alunsa hoitamattomasta ientulehduksesta. Hampaan pinnalle syntyy näkyvää hammaskiveä. Se muodostaa bakteereille hyvän kasvualustan.

Vähitellen hoitamaton ientulehdus kehittyy parodontiitiksi. Pahimmillaan sairaus saa lopulta hampaat irtoamaan.

Parodontiitin ehkäiseminen on helppoa. Hampaat kannattaa harjata kaksi kertaa päivässä fluoritahnalla. Lisäksi hammasvälejä on vielä hyvä lankailla silloin tällöin.Lähteet: Helsingin Sanomat 23.7.2020, kuvat Pixabay

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Hampaista on yhteys todellakin moneen. Siksi ehdottomasti hyvä hampaiden huolto ja joka päiväinen välien putsaus, jonka sanotaan olevan 90% hampaiden puhdistuksesta. :)

  Kivaa keskiviikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 2. Taas tuli uutta tietoa. En edes osannut aavistaa moista seurausta.
  Hampaista huolehtiminen on terveydelle tärkeää.
  Hyvää illan jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minäkin hämmästyin tuota hampaiden kunnon yhteyttä erektiohäiriöihin. Ihminen on ihmeellinen kokonaisuus.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!