maanantai 24. elokuuta 2020

Krapula lievittyy aminohapolla





Minulle tulee helposti krapula, kolmekin annosta alkoholia pilaa seuraavan päivän. Olen ahdistunut ja peloissani päänsärkyisenä. Joten nyt taidan rientää luontaistuotekauppaan ostamaan 1-kysteiini aminohappoja.


Krapulaan saattaa saada helpotusta luontaistuotekaupoista myytävästä aminohaposta osoittaa vuonna 2018 tehty kliininen tutkimus. Tutkimuksen mukaan aminohappo 1-kysteiini helpottaa krapulan oireita, esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Aminohapon teho perustuu siihen, että se reagoi kehossa asetaldehydin kanssa. Asetaldihydi on myrkyllinen aineenvaihduntatuote, jota ihmisen elimistö tuottaa käsitellessään alkoholia.



Asetaldehydi saa aikaan humalassa euforian tunnetta, mutta aiheuttaa myös suuren määrän krapulan oireista.  

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2018 Hotelli Rantapuistossa Vuosaaressa. Tutkimukseen  osallistui yhteensä 30 tutkittavaa kuudessa tutkimusjaksossa.   

Heistä jokaisen tuli juoda 1,5 grammaa jokaista painokiloaan kohti. 70-kiloiselle määrä vastaa yhdeksän annosta alkoholia.
   
Jokaisen tutkittavalla oli suunnitelma osallistua kolmesti tutkimukseen. Kerran niin että he saivat 600 mg 1-kysteiiniä. Toisen kerran he saivat 1200 mg ja kolmannella he saivat lumelääkettä. Koehenkilöt eivät itse tienneet, mitä he saivat kullakin kerralla.



Koehenkilöiden ryhmä pieneni kokeen aikana. Osa alkoi voida pahoin ennen kuin he joivat koemääränsä. Toiset taasen vielä karkasivat hotellin ravintolaan juhlimaan.

Yllättävää kyllä lopullisessa tutkimuksessa jouduttiin poistamaan kaikki naiset, koska kuukautiskierron hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat asetaldehydin ja aminohappojen tasapainoon. Tämä ei tarkoita, ettei 1-kyseteiini vaikuttaisi naisilla krapulaan. Naisilla kokonaisuus on kuitenkin mutkikkaampi kuin miesten kohdalla.

Lopullisessa analyysissä  tulokset olivat yhteneväisiä. 1-kysteiini todella helpottaa krapulan oireita. Vaikutus on myös suurempi, kun aminohappoa nautitaan enemmän.




Lähteet: Helsingin Sanomat 19.8.2020, kuvat Pixabay


4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. En juuri juo, mutta se pieni määräkin skumppaa, tai mitä tahansa eli en edes humalaan assti vaan pieneen hiprakkaan, niin johan on siitä sitä seuraavana yönä liskojen yöt ja ahdistaa ja tulee pelkotiloja. Tässä on syy, miksi juuri koskaan en alkoholia nauti enää, enkä humallu koskaan, koska jälkiseuraamukset on niin kauheat.

    Ihanaa tiistaita Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Ikävää - vai onko? -, että sinulle tulee krapulaoireita pienestäkin määrästä alkoholia. Minulla on aivan sama, psyyke ei vain kestä isoja määriä. Nuorenahan sitä jaksoi ja oli kunnossa, vaikka joi vähän enemmänkin. Ei enää.

    VastaaPoista
  3. Minä kuulun myös heihin, jolle tulee krapula pelkästä alkoholilasin kädessä pitämisestä.
    Silloin, kun juhlapaikoilla sai vielä polttaa, kuvittelin sen johtuvan savusta. Nyt kuvittelen sen johtuvan siitä, etten pääse sänkyyn totuttuun aikaan. Siksikään en juo, muuta kuin onnittelu- tai tervetuliaismaljan. Aina oppii uutta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Meille varmaankaan aika monille ihmisille alkoholi ei vain käy. Tai sitten on nuoruudessa juhlinut tarpeeksi paljon, niin ei enää huvita juoda alkoholia. Kiintiö on täysi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!