tiistai 18. elokuuta 2020

Unettomuus


Minulla on unettomuutta nukahtamisen vaikeuden muodossa kausittaisesti. Olen huono muistamaan aikamääriä, mutta nyt ei ole ollut unettomuutta ehkäpä pariin vuoteen. Kun suljen illalla kirjan, nukahdan miltei heti, kesken ajatustenkin. En heräile yöllä esimerkiksi vessaan. Ja aamulla on levännyt olo, vaikka minulla on taipumusta aamukiukkuun, jos en saa nauttia aamupalasta omaan, hitaaseen tahtiin.

Nyt kesällä valon määrä ja kuumuus voivat häiritä unta. On yleistä, että joinakin öinä ei vaan saa unta tai herää kesken unta valvomaan. Silloin myös huolet voivat alkaa kiusata.

Tilapäinen unettomuus on tavallista ja normaalia esimerkiksi äkillisissä elämänmuutoksissa ja kriiseissä. Joka kolmas aikuinen on kokenut unettomuutta viimeisen kuukauden aikana. Se on paljon se.


Paljon unettomuutta tutkinut psykologi ja psykoterapeutti Soili Kajaste sanoo: "Monet unettomat ovat tunnollisia, vaativia, huolta kantavia ja muiden puolesta uhrautuvia. Unettomuuden kierre syntyy usein siitä, että miten oikein pärjää heikommalla unella."

Unettomuudessa on usein taustalla tunteiden ja ajatusten noidankehä: unettomuus aiheuttaa stressiä ja huolta, mikä taas vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

Vaikean unettomuuden ensisijainen hoitomuoto on kognitiivis-beaharvionaaliset psykoterapiat. Näissä altistetaan ihmistä vähitellen ratkaisemaan unettomuuttaan ja puretaan se vähitellen.Toinen paljon käytetty työkalu on huolipäiväkirja. Siinä listataan mieltä painavat huolet jo päiväsaikana, niin niitä ei tarvitse pohtia yön pimeinä tunteina.

Kajasteen mukaan on yleistä, että unettomuuteen liittyy pelkoja, jotka ovat voineet alkaa jo lapsuudessa, esimerkiksi vanhemmat ovat riidelleet öisin.

Apu pelkoon on usein sen selvittäminen, mihin pelko liittyy. Sen jälkeen on hyvä puhua itselleen rauhoittavasti, kertoa itselle, että nyt on eri tilanne, on turvallista ja rauhallista. Olen aikuinen.
Lähteet: Helsingin Sanomat 25.6.2020, kuvat omat
5 kommenttia:

 1. Voi unettomuus niin hitsin kurjaa. Muutaman kerran se on koettu ja toki siihen löytynyt apua.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Unknown. Unettomuus aiheuttaa niin monen monta vaivaa. Sinäkin olet ollut uneton, minä olen sitä kausittaisesti. Hienoa, että olet löytänyt apua unettomuuteesi.

  VastaaPoista
 3. Sinun kuvaus omasta nukkumisestasi vastaa hyvin omaani. Nukahdan (liiankin) helposti, iltalukemiset jää lyhyeen. Heräilen satunnaisesti yöllä ja nukahdan tavallisesti saman tien uudestaan. Ei tarvitse asioida vessaaaa kuin aniharvoin.
  Taidan olla onnekas nukkumiseni kanssa.
  Huolet valvottavat, aamuyön tunteina. Mutta onneksi vain joskus. Sekin lienee luonnollista!
  Ainoa unta häiritsevä tekijä on anivarhain heräävä puoliso. Joskus jatkan unia, aina en. Mutta palkintona tästä "harmista" on valmiina odottava aamupala.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Varmasti kaikilla tulee elämässä ajanjaksoja, jolloin murheita miettii vielä sängyssäkin.Meilläkin mies herää aikaisemmin kuin minä ja sama juttu, että aamupala odottaa valmiina.

  VastaaPoista
 5. Olen täällä todistamassa siitä, mitä tohtori James teki minulle. Olen kärsinyt (GENITAL HERPES VIRUS) -taudista viimeisten 4 vuoden ajan ja minulla on ollut jatkuvasti kipua ja kutinaa, etenkin yksityisessä osassani. Ensimmäisen vuoden aikana minulla oli usko Jumalaan, että parannan jonain päivänä.Tämä tauti alkoi kiertää koko ruumiini ja olen käyttänyt oreganoöljyä, kookosöljyä, asikloviiria, valasykloviiria, famcikloviiria ja joitain muita tuotteita, ja se todella auttoi taudinpurkaukseni, mutta olen täysin parantunut! HSV: ltäni voimakkaalla ja aktiivisella rohdosvalmisteella, joka tilattiin tohtori Jamesin yrttiseokselta, ja se taisteli kokonaan hermostani virusta vastaan, ja minulla oli negatiivinen tulos 15 päivän käytön jälkeen. Olen täällä ilmoittaakseni kaikille, että herpesviruksella on täydellinen parannuskeino, pääsin eroon minusta tohtori Jamesin rohdosvalmisteen avulla. Löysin Internetissä todistuksen Kashasta, joka todisti tohtori Jamesista, kuinka hän paransi häntä 7 vuoden HSV 2: sta. Ja hän antoi myös tämän miehen sähköpostiosoitteen ... [drjamesherbalmix@gmail.com] ... , neuvoen ketään ottamaan yhteyttä häneen kaikenlaisten sairauksien suhteen, joista hänellä olisi apua, joten lähetin hänelle sähköpostia kertomalla minulle (HSV 2), hän kertoi minulle, ettei minun tarvitse huolehtia siitä, että olen parantunut !! No, en koskaan epäillyt häntä. Uskon, että hän pystyy parantamaan minutkin. Tohtori James valmisti ja lähetti minulle juurista ja yrtteistä valmistetun rohdosvalmisteen, jonka otin. Ensimmäisen viikon aikana aloin kokea muutoksia kaikkialla minussa, 15 päivän kuluttua join hänen kasviperäistä lääkettä, olin täysin parantunut. ei enää kutinaa, kipua minussa, kuten tohtori James vakuutti minulle. Jonkin ajan kuluttua menin lääkäriini tekemään toinen testi. tulos tuli negatiivinen. Joten ystäväni, neuvoni on, jos sinulla on tällainen sairaus tai tunnet kenenkään, joka kärsii siitä tai jokin muu sairaus, kuten vyöruusu, HPV, HBV, HIV / AIDS, ALS, HBP, syöpä, nefroottinen oireyhtymä HIV / AIDS, herpes syöpä, munasarjasyöpä, Haimasyövät, virtsarakon syöpä, virtsarakon syöpä, eturauhassyöpä, glaukooma., Kaihi, makulaarinen rappeuma, sydän- ja verisuonisairaudet, autismi, keuhkosairaus, laajentunut eturauhanen, osteoporoosi, Alzheimerin tauti, psoriaasi, taksi-taudit, lupus, selkäkipu, dementia. Munuaissyöpä, keuhkosyöpä, ihosyöpä, ihosyöpä ja ihosyöpä. kivesten syöpä,, LEUKEMIA, VIRUS, HEPATIITTI, INFERTILITY NAISET. jne. voit ottaa yhteyttä tohtori Jamesiin suoraan hänen .... [drjamesherbalmix@gamil.com] ... Hän on hyvä ihminen ja auttaa sinua

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!