Nimittäin bodaaminen. Viime aikoina kehityspsykologian tieteilijät ovat alkaneet miettiä, voiko äärimmäinen lihaksikuuteen pyrkiminen olla syömishäiriö. Mikäli näin on, miesten osuus syömishäiriöisistä kasvaa paljon. Miehet eivät yleensä tavoittele laihaa vaan rasvatonta, lihaksikasta kehoa.
Syöminen on jaksottaista. On jaksoja, jolloin yritetään kasvattaa massaa treenaamalla paljon, ja on jaksoja, jolloin kehosta yritetään saada rasvaa pois. Kun on todella kovalla dieetillä, lopulta on niin valtava nälkä, että alkaa ahmia. Tämä johtaa kierteeseen: koska nyt ahmin, ensi viikolla olen entistä useammin salilla.
Lopulta treenauksesta voi tulla pakonomaista ja se vaikuttaa kielteisesti arkeen.
Ihminen ei uskalla olla menemättä salille, jotta lihakset pysyisivät. Tai jos ei ole huippu trimmatussa kunnossa, ei uskalla näyttäytyä ulkomaailmassa. Kyse on luultavasti samanlaisesta ilmiöstä kuin perinteisissä syömishäiriöissä.
Kun syömishäiriötä epäillään potilaalta kysytään, onko hän laihduttamassa. Mielekkäämpää voisi olla kysyä myös, oletko yrittänyt kasvattaa lihasta, kuinka paljon treenaat ja kuinka paljon siinä on pakkoa ja ahdistusta mukana.
Mutta syömishäiriöiden diagnostiset kriteerit ovat kirjoitettu naisten näkökulmasta.
Kun syömishäiriöstä puhutaan, monelle tulee mielikuva nuoresta, laihasta tytöstä. Tämä on väärä mielikuva. Tällaisia aliravittuja tyttöjä tulee paljon hoitoon, mutta eniten syömishäiriöstä kärsivät normaali- tai ylipainoiset ihmiset, joiden ongelmana on ahmiminen.
Nuoria laihtuneita tyttöjä ohjataan eniten hoitoon, koska heidän oirekuvansa näkyy niin helposti. Mutta jos oire onkin sellainen, että ihminen pystyy syömään normaalisti, mutta hänellä on paljon omaan kehoon liittyvää ahdistusta ja hän ahmii salaa, tämä huomataan paljon myöhemmin.
Yleisin syömishäiriö Suomessa on määrittämätön syömishäiriö. Se oireet muistuttavat anoreksiaa tai bulimiaa, mutta kaikki diagnostiset kriteerit eivät täyty. Kyse on kuitenkin vakavasta sairaudesta, joka vaatii hoitoa.
Joka neljännen tai viidennen syömishäiriöisen arvellaan olevan mies. Tämä on paljon. Hoitoon hakeutuneista miehiä on vain viisi prosenttia.
Miesten syömishäiriöiden tunnistaminen on vaikeaa, koska syömishäiriöt nähdään usein naisten sairauksina.
Jos nuoren pojan paino laskee rajusti, yleensä ajatellaan, että poika on kasvanut pituutta ja urheilee paljon.
Miten sitten syömishäiriö syntyy? Ihmisellä voi olla hankala elämäntilanne, psyykkistä pahoinvointia ja hankaluuksia sosiaalisissa suhteissa. Yleensä syömishäiriön syntymistä edeltää jakso, jolloin ihmisellä on paljon ahdistusta ja epävarmuutta. Syömishäiriö syntyy ikään kuin korjaamaan tilannetta. Se on ratkaisuyritys, ei itse ongelma. Kontrolloimalla syömistä ja liikkumista yritetään hallita elämää.
Lähteet: Helsingin Sanomat 15.8.2020, kuvat pixabay
En tiedä onko bodareilla syömishäiriö, mutta jonkin asteinen mielle- ja ajatushäiriö heillä milestäni on.. Ihailla sairaalloista vartaloa.
VastaaPoistaMielenkiintoisesta aiheesta kirjoitit!
Niin, on vaikea arvioida, kenellä on syömishäiriö, mutta minun mielestä bodareilla on jonkin laatuinen elämäntapahäiriö. Tunnen muutaman ja aikamoisessa kuplassa he elävät.
VastaaPoista