torstai 6. elokuuta 2020

Entä jos meissä kaikissa on narsismia, psykopatiaa ja machiavellismiä?


Melkein kaikissa ihmisissä on vähän psykopaattia, narsistia ja machiavellimäisyyttä. Pimeä kolminaisuus -  narsismi, psykopatia, machiavellismi - on ollut todella muodikas tutkimuskohde viime vuosina. Aiheesta on tehty tuhansia tutkimuksia.

Näkemys pahuudesta on yksilöllistä, mutta psykologian teoriassa tunnetaan persoonallisuuden piirteet, jotka liittyvät inhimilliseen pahuuteen.

Narsismi on varmasti kaikille tuttu käsite. Se on täydellistä itserakkautta. Narsismi nimitys tulee Kreikan mytologiasta, jossa puolijumala Narkissos rakastuu lähteen kuvajaiseen niin, että kuolee mieluummin nälkään kuin lakkaa ihailemasta kasvojaan.Moni ihminen, jolla pimeä kolminaisuus hallitsee persoonallisuutta, on sosiaalisesti taitava. He ovat eteviä tulkitsemaan muita.

Psykopatia on kyvyttömyyttä tuntea empatiaa muita kohtaan. Psykopaateilla on usein myös huono impulssikontrolli, mutta toisaalta he ovat rohkeita, sosiaalisesti hyvin hallitsevia ja monesti hurmaavia ensimmäisellä tapaamisella. Psykopaatteja on paljon väkivaltarikollisten joukossa ja vankiloissa.

Primääripsykopaatteja määrittää paljolti nimenomaan heidän katumuksen puutteensa. He saattavat olla yhteiskunnallisesti hyvinkin menestyviä ja kiinni vallankahvassa.Machiavellismi on saanut nimensä filosofi ja valtiomies Machiavellin mukaan. Hänen nimestään on tullut juonittelun synonyymi.

Kun puhutaan pimeästä kolminaisuudesta, olisi tärkeä ymmärtää, että ihminen on harvoin joko pimeän kolminaisuuden vallassa tai vapaa siitä.

Näitä piirteitä voisi kuvata kolmella janalla. Kaikki ihmiset ovat jossain kohdassa kutakin janaa.

Lähes kaikissa ihmisissä pimeä kolminaisuus vaikuttaa persoonallisuuteen, ainakin jollakin tavalla. Hyvin harva on kaikissa pimeän kolminaisuuden janoissa aivan pimeässä päässä. Ja hyvä niin.Turvaton lapsuus voi luoda herkästi psykopaatteja. Jos on kokenut lapsena epätasa-arvoa ja aineellista köyhyyttä saa todennäköisesti korkeita pisteitä psykopatiaa mittaavissa testeissä. Tunnekylmyys ja hyväksikäyttäminen saattavat antaa korkeamman elintason ja aseman.

Vastineeksi rikkailla ihmisillä voi olla narsistisia piirteitä. Myös rikastuminen myöhemmällä iällä on yhteydessä narsistisiin pisteisiin testeissä. Raha ikään kuin ruokkii ihmisessä narsistisia piirteitä.

Lähteet: Helsingin Sanomat 20.7.2020, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Hyvinkin kaikissa meissä on pisara kaikkea. Tärkeintä on, että kun huomaa, hei nyt taidankin ajaa omaa asiaani tässä, enkä ole vilpitön, tutkii itseään ja peruuttaa. Mielestäni aihetta itsetutkiskeluun on tavallaan koko ajan ja se on klisesesti matka. Mitä enemmän ikää, sen enemmän armollisuutta niin itseään kuin muita kohtaan. Ymmärrystä, ettei täydellisyyttä ole. Narsistit ja psykopaatit ovat omalla itselleen jollainlailla täydellisiä tai korjaamattomia, piirteittensä sokaisemia ja tästä syystä ennuste parantumiseen narsistillakin on huono. Narsisti sentään tuntee katumusta, jos jää kiinni, psykopaatti porskuttaa menemään.

  Oikein mukavaa loppuviikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Tiia. Uskon myös, että esimerkiksi erityistilanteissa voi tulla esiin narsismia ja machiavellismia, psykopatiaa. Mutta ne ovat ohi meneviä häivähdyksiä,pisara pahuutta meissä.Itsetutkiskelu pohtimalla tai meditoimalla on upea mahdollisuus kasvaa ihmisenä. Se on ihanaa, että tämä koko ajan kasvava ikä tuo myötätuntoa ja itsemyötätuntoa.

  VastaaPoista
 3. Valitettavasti nyt on aihe josta tiedän paljon, ja tuskaisen koskettavalla tavalla. Mutta paljon tietämiseni ei tarkoita sitä, että voisin kertoa aiheesta yhtään mitään. Se tekee avunpyytämisestä ja sen tarpeen ymmärtämisestä tavattoman vaikeaa. Mutta hengissä ollaan ja uutta elämää kohti askel kerrallaan!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Ihanaa lukea, että sinä menet nyt kohti uutta elämää. Kenties olet vapautunut jonkin narsismista, psykopatiasta tai machiavellismistä kärsivän otteesta. Tuo sana kärsiä menee kyllä aivan toisin päin. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!