maanantai 10. elokuuta 2020

Oletko liiankin sisukas?
Minä pidän itseäni jokseenkin sisukkaana. Jos saan päähäni jonkin ajatuksen työssä tai kotona, haluan toteuttaa sen heti, koska olen myös kärsimätön ihminen.

Laihdutin viime tammikuusta toukokuuhun asti 13 kiloa. Se oli melko vaativa projekti, välillä petyin viikkopunnitukseen. Kärsimättömänä ihmisenä muutuin tuon laihdutuksen kanssa hivenen kärsivälliseksi. Olinpas kerrankin sinnikäs, sisukas ja kärsivällinen. Jaksoin tehdä yhtä asiaa kunnolla.

Onneksi nyt kesän ajan paino on pysynyt samoissa luvuissa. Yhä vielä harkitsen, mitä syön. En syö valkoista hiilarihöttöä, pastaa, riisiä, joskus perunaakaan.Pastat voi korvata hyvin vaikka kikherne- tai papupastalla. Nykyisin on todella paljon vaihtoehtoja hyvään, ravitsevaan ruokaan.


Tosin olen aina sanonut, etten syö pitkälle prosessoituja ruokia.  Kuten nämä papu- ja kikhernepastat ovat. Otan siis sanani takaisin.

Jatkatko sinä yrittämista, vaikka kohtaisit vastoikäymisiä? Onneksi olkoon, sinulla on sisua.

Jos sinulla on henkistä kanttia ja voimaa, saat siitä paljon hyötyä, vaikka sinulla ei olisi erityistä lahjakkuutta. Sisukas voi pärjätä jopa paremmin kuin laiska lahjakas.


Sisua voi olla ikävä kyllä myös liikaa. Ihminen jatkaa toimintaansa uppiniskaisesti ja hampaat irvessä.

Haitallinen sisu saa ottamaan liian suuria haasteita. Ajattelu sumenee, ja vaaditaan liikaa itseltä ja muilta. Kun sisua on liikaakin, ihminen ei enää tiedä, milloin kannattaa lopettaa. Seurauksena voi olla uupuminen.


Helsingin yliopston ja VTT:n yhteishankkeessa tutkittiin, miten sisu vaikuttaa hyvinvointiin ja selvämiseen. Noin 500 vastaajaa otti osaa kyselyyn, jossa mitatiin hyvää ja pahaa sisukkuutta sekä itse raportoitua hyvinvointia.

Tässä tutkimuksessa hyödyllinen ja haitallinen sisu olivat yhteydessä toisiinsa, mutta silti toisistaan riippumattomia. On mahdollista, että jollakin ihmisellä on paljon haitallista sisua, mutta ei juuri lainkaan hyödyllistä.

Tutkimusten mukaan hyödyllinen sisu lisää hyvinvointia. Haitallinen taas heikentää sitä. Yhdessä sisutyypit selittää puolet hyvinvoinnista.
Hyvä terveys 7/2020, kuvat omat  


6 kommenttia:

 1. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

  ♥ Mukavaa Elokuun alkua !♥

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin aiheet ja kuvat kiinnostavat minua. En lue täysin kaupallisia blogeja.

   Poista
 2. Kuulun tähän jälkimmäisenä mainittuun sakkiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Ehkä voisit muuttua tai välillä hellittää ja vain olla.

   Poista
 3. Olipa kiinnostava postaus :)
  Minulta puuttuu varmaan oikea sisukkuus eli henkinen kantti. Olen selittänyt kaikki kesken jääneet projektini sillä, ettei minulla ole kunnianhimoa.
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Ainakin pihanne ja puutarhan perusteella sinulla on sisukkuutta, niin hoidettuja ja kauniita ne ovat. Kyllä sinulla sisukkuutta on.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!