keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Lumeton talvi pahentaa kaamosoireitaTämä talvi on ollut Etelä- ja Keski-Suomessakin jatkuvaa marraskuuta. Jo neljä kuukautta. Näyttää siltä, että talvi jää tänä vuonna tulematta. Tämä näkyy suomalaisissa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Kun lumen tuomaa valoa ja vaihtelua ei saada, tyypilliset kaamosoireet pitkittyvät ja voimistuvat. Valon puute voi taas sekoittaa luonnollisen unirytmin, ja suomalaiset nukkuvat tavallista huonommin. Uni ei tule illalla tai se jää katkonaiseksi. Siksi ei jakseta kuntoilla riittävästi, mutta ruoka ja makea kyllä maistuvat.Lisäksi tulee kärttyisyyttä. " Muiden kanssa tulee helpommin riitoja niin töissä kuin kotona. Ihmiset vetäytyvät omiin oloihinsa", Partonen sanoo.

Jos talvi jää  nyt tulematta, aiemmin kaamosoirilusta kärsineen oireet voivat pahentua perusteelliseksi kaamosmasennukseksi. Ongelmallisista  kaamosoireista kärsii nykyisin  joka neljäsosa.

Jos talvet muuttuvat lumettomiksi kaamosoireista ja kaamosmasennuksesta kärsii yhä useampi.
Kuluva talvi on kai esimakua tulevasta. Ilmastonmuutos pahenee, ja tutkijat ennustavat Suomen talvien muuttuvan sateisimmiksi ja vähälumisimmiksi.

Partosen mukaan lumitalvien muuttuminen pitkiksi marraskuiksi olisikin kansantaerveydellinen riski. Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, koska jos talvi on jatkossa pimeyttä ja vesisadetta, suomalaiset saattavat muuttua aiempaa ylipainosimmiksi ja masentuneemmiksi.
Lähteet: Helsingin Sanomat  22.2.2020, kuvat omat

8 kommenttia:

 1. Voi, miten masentavaa luettavaa. Onneksi kuvissa on valoa.
  Tässä taas yksi hyvä syy pitää huolta ilmastosta.
  Hyvää tätä päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Tosiaan masentavaa luettavaa. Täällä räntää ja vettä. Vain vähän valoa. En voi ymmärtää, että jotkut ihmiset kieltävät ilmastonmuutoksen. Ihania päiviä sinne!

   Poista
 2. Lumettomuudesta varmaan johtunee kun tänä talvena tuntuu etten ole saanut aikaseksi kun välttämättömimmän,eli työkuviot on hoidettu kyllä,mutta eipä sitten muuta. Pyrin kyllä päivittäin tekemään ulkona lenkit,no koira kyllä pitää siitä huolen ja on innokas lenkkikaveri myös. Aurinko antaa meikäläiselle energian,mukavaa päivän jatkoa Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Et ole yksin. Vaikka minulla ei ole ollut aikaisimpina talvina kaamosoireilua, niin nyt sitä on ollut. Juuri tuo lumenpuute aiheuttanee sen. Ja kyllä sitä tulee vähemmän tehtyä juttuja ja asioita. Koti tuntuu nyt turvalliselta pesältä, josta ei haluaisi lähteä pois. Ihana, että sinulla on koira ja lenkkikaveri!

   Poista
 3. Kyllä tämä hämärä ja lumettomuus on väsymyksenä tuntunut. Varsinaista kaamosmasennusta tai alakuloa en pode, mutta tuulet ja sateet ovat turhauttaneet! Olen varannut loppukeväälle Rooman matkan, mutta coronavirus taitaa sen torpedoida. Ruma sana tähän!

  VastaaPoista
 4. Kiitos riitta k kommentistasi. Toivotaan, että Rooman matka onnistuu. Välimerellinen valo on niin hyvää tekevää. Tänä talvena on ollut tavallista enemmän myrskyjä, vaikka vain kova tuuli, räntä ja vesi ärsyttää lenkkeilevän mieltä.

  VastaaPoista
 5. Ilmankos tänä "talvena" on väsyttänyt koko ajan ja mikään nukkuminen ei riitä eikä virkisttä. Väsyttää jo heti kohta aamuheräämisen jälkeen. Tätä samaa valittaa moni työkaverikin. Hankin pari vuotta sitten kirkasvalohoitolaitteen, joka palaa keittiön pöydällä aina aamiaisen ajan. Ilman sitä tilanne olisi varmaan vieläkin pahempi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Voimia väsymykseen, mutta onneksi pian on enemmän valoa.Tänä talvena on kaamos väsyttänyt minuakin, koska ei ole ollut lumen valoa. Olen melko pohjoisesta kotoisin ja olen tottunut oikeisiin, lumisiin talviin. Meillä ei ole kirkasvalolamppua. Ehkä pitäisi hankkia.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!