perjantai 7. helmikuuta 2020

Kolmannes suomalaisista uskoo uskomushoitoihin



Minulla on ristiriitainen käsitys uskomushoidoista. Osaan niistä uskon, kuten akupunktioon ja kansanlääkintään, onhan niissä hyvin pitkää kokemusta ihmisen sairauksista ja hoidoista.

Homeopatiaan sen sijaan en usko lainkaan. Ajattelen, että se pohjautuu siihen, että hoitaja juttelee potilaan kanssa jopa kolme tuntia. Tottakai se sinänsä helpottaa potilaan oloa. Jopa parantaa psykosomaattisia vaivoja. Etenkään homeopatian lääkkeisiin en usko.


Uskomushoitoja on esimerkiksi vitamiini- ja hivenainehoidot, aromaterapia, homeopatia, luonnonlääkintä, kiropraktiikka, suggestiohoidot, kansanlääkintä ja reikihoito. Yllättävän iso määrä  ihmisistä turvautuu uskomushoitoihin.

Näiden hoitojen määrittely ja luokittelu kaipaisi tarkennusta. "Vaihtoehtohoidot" sisältää käsitteenä ajatuksen, että hoidot olisi vaihtoehto jollekin. "Uskomushoidon" ajatellaan perustuvan uskomuksiin, ja jotkut kokevat termin leimaavaksi.


Professori, lääketieteen tohtori Juhani Knuutti puhui lääkäripäivillä uskomushoidon tutkimuksista, joita on vielä vain vähän. Hänen mukaansa 20 prosenttia suomalaisista uskoo, että "vaikka homeopatialla ei ole lääketieteen tunnustusta, se on tehokas tapa hoitaa sairauksia." Homeopatiasta on tutkimuksissa todistettu, että se ei toimi.

15 prosenttia suomalaisista ajattelee, että luontaislääkkeet ovat monissa tapauksissa parempia kuin lääkärin määräämät apteekkilääkkeet.


Pääasiassa kuitenkin uskomushoitoja otetaan lääketieteellisen hoidon ohessa. Pahimmillaan ne voivat johtaa siihen, että lääketieteellinen hoito viivästyy tai jää saamatta.

Knuutin mukaan uskomushoitoja ei ole syytä vastustaa, jos niitä annetaan lääketieteellisen hoidon ohessa, ne eivät haittaa sairauden varsinaista hoitoa eikä niissä ole kysymys huijaamisesta ja hyväksikäytöstä. Lääketieteen kriittisyys uskomushoitoja kohtaan on suunnattu juuri huijaamista vastaan.


Jos hoidolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi väsymykseen ja uupumiseen, uskomushoidoissa ei ole mitään pahaa.

"Jos ihminen kokee rentoutuvansa ja saavansa hyvää fiilistä esimerkiksi reikihoidosta, se on ihan ok. Mutta jos väitetään, että reiki auttaa syöpään, sitä ei voi hyväksyä", Knuutti sanoo.

Joogasta on olemassa tutkimustietoa, että siitä on oheishoitona apua moniin somaattisiin sairauksiin, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.




Lähteet: Helsingin Sanomat 10.1.2020, kuvat omat.

12 kommenttia:

  1. Mielestäni sana uskomushoidot on aika halventava ilmaisu luontaishoidoille jota tunnutaan käytettävän nykyään. Monenlaista yrittäjää tuntuu kyllä olevan tälläkin alueella, minäkin tunnen joitain ns.huuhaahoitajia, mutta on myöskin paljon koulutettuja joilla on peruslääketiede käyty ja muutenkin jalat maassa vaikka tekevätkin esim.energiahoitoja.Itse olen peruslääketieteen koulutuksen käynyt luontaishoitaja ja seurannut keskusteluja aiheesta. Mielestäni luontaishoitojen ja kuolulääketieteen tulisi tukea toisiaan eikä fanaattisesti sulkea jompaakumpaa pois. Koulutettu luontaishoitaja ei tee diagnooseja eikä käske lopettamaan lääkärin määräämää lääkitystä,ohjaa asiakkaan lääkärille jos vaiva vaatii sitä. Itse en missään tapauksessa ala hoitamaan esim.syöpäpotilaita pelkästään luontaishoidoilla. Kaikenlaisessa hoidossa tapahtuu energian välitystä, itse olen myös saanut energiahoitoja ja tehnyt asiakkaille jos sitä pyytävät.Homeopatia on hyvin vaikeasti tutkittava ja ymmärrän jos siihen ei uskota,samankaltainen parantaa samankaltaisen ja kaikessa aineessa on tietty informaatio,tämän hoitomuodon keksi aikoinaan Samuel Hanheman joka testasi homeopatiaa itsellään. Minua on hoidettu homeopatialla ja tuntui toimivan,en itse ole homeopaatti mutta tutustunut hoitomuotoon. Suomessakin on homeopaatteja jotka ovat myös koululääketieteen lääkäreitä ja minäkin olen käynyt yhden vastaanotolla apua saamassa. Homeopaatti saattaa jututtaa jopa tunnin ja näin ottaa selville mikä on ongelma, voi kysyä esim.minkälaisia unia näät tai tunnetko vetoa joihinkin ruokiin jne. Olisihan se hyvä jos myös lääkäri ottaisi ihmisen kokonaisvaltaisemmin. Kiinalainen lääketiede on mielestäni myös semmoista jossa ihminen otetaan kokonaisuutena. Kaikki tässä maailmassa on energiaa ja aine on tiivistynyttä energiaa. Minulla tämmöiset mielipiteet tästä aihealueesta.Mukavaa viikonvaihdetta Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pihakeiju. Oli mukavaa ja valaisevaa lukea luontaishoitajan ajatuksia. Ei tietenkään kaikki vaihtoehtoiset hoidot ole huu haata ja humppaa. Luulisin -ja niin kuin sinä kirjoitit -, että suurin osa hoitajista ottaa huomioon yleislääketieteen ja hoitaa asiakasta lääkärin rinnalla hoitoa täydentäen.

      Sinulla on ollut varmasti pitkä koulutus, kun olet opiskellut yleislääketiedettäkin. Minulla on loppujen lopuksi vähänlaisesti kokemusta luontaishoidoista. Akupunktio toimii. Reikihoito teki hyvää. Kiropraktikko hoiti selän kuntoon. Homeopatiaan minun on vaikea uskoa, vaikka hyvä ystäväni sai hoitajalta hyvin apua päänsärkyihinsä. Hän oli jutellut pitkään hoitajan kanssa.

      Suurin osa vaihtoehtoisista hoitajista haluaa varmasti auttaa asiakasta. Joukkoon mahtuu tietysti - niin kuin elämässä yleensä - myös rahanhimoisia ihmisiä. Kiinalainen lääketiede tosiaankin ottaa ihmisen huomioon kokonaisvaltaisesti ja neuvoo myös ruoka-asioissa. Olen suunnitellut käyvän tällaisen lääkärin vastaanotolla, mutta matka siihen kaupunkiin on pitkä. Jos hän osaisi hoitaa kilpirauhaseni vajaatoimintaa ja neuvoisi siihen sopivan ravinnon. Onneksi lääkäreidenkin joukossa on sellaisia, jotka ottavat ihmisen kokonaisvaltaisesti. Ja tunnustavathan lääkärit nykyään psykosomaattiset, toiminnalliset vaivat.

      Poista
  2. Kuuluuko kiropraktiikkakin näihin? Siihen kyllä uskon. Olen itse saanut kiropraktikolta apua. Luulen, että selässäni oli joku nikama jumissa enkä pystynyt tekemään seisomatyötäni. Parin käynnin jälkeen helpotti eikä selkä ole samalla tavoin vaivannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos riitta k kommentistasi. Kaipa kiropraktikkojakin pidetään itseoppineina hoitajina. Minullakin on kokemusta kiropraktikosta. Hänellä oli varmat otteet poistaessaan kovat selkäkivut. Kuten sinä sain suuren avun.

      Poista
  3. Nyt osuit aiheeseen, joka herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.
    Ihanat kuvasi saavat ikävöimään jo kotiin.
    Laillasi uskon akupunktioon, koska koen saaneeni siitä apua krooniseen kipuun, joka tosin hellitti kokonaan vasta kirurgin hoidossa. Itse olen eniten huolissani ystävistäni, jotka perinteisen lääketieteen lääkityksen ohella popsivat "varmuuden vuoksi" kourakaupalla luontaistuotekauppojen tuotteita. En voi välttyä ajatukselta, mikä kuormitus tästä coctailista on esim. maksalle. Olen joskus kysynyt, ovatko he maininneet lääkärilleen näistä itsehoidoista.
    Hyvää lauantaita Marja!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Ainahan tämä aihe on ollut tosiaan voimakkaita tunteita herättävä. Jo käsitteet, nimitykset herättävät tunteita. Ehkä on parempi käyttää näistä hoidoista sanaa vaihtoehtohoito. Varmuuden vuoksi lisäravinteita syövät uskovat niiden tehoon. Ja se voi toimia myös placepona. Ei ole tullut mieleenikään, että lisäravinteet voivat vaikuttaa maksaan. Mutta jos todella paljon käyttää niitä, kaipa se voi rasittaa maksaa. Liika on aina liikaa.Liiallinen D-vitamiinin käyttö voi vahingoittaa elimistöä, koska se on rasvaliukoinen vitamiini. Näin olen lukenut. Mukavaa viikonloppua myös sinne!

    VastaaPoista
  5. Eräs läheinen valitsi syövän hoitoon luontaishoitoja. Eli kieltäytyi lääketieteellisestä hoidosta kokonaan. Meni rahat ja henki. Ehkä olisi mennyt muutenkin, kuka tietää, mutta hoidot vaikuttivat kyllä hyvin erikoisilta ja epämääräisiltä. Luontaishoitoja kutsutaan uskomushoidoiksi ehkä siksi, että niitä ei ole lääketieteellisin perustein tutkittu. Eikä niistä monessa tapauksessa ole haittaa, lääketieteellisten hoitojen ohessa. Itse sain joskus vuosia sitten apua naisten vaivoihin luonnonyrteistä, kun mikään muu ei ollut auttanut.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Surullista, että läheisesi kieltäytyi lääketieteellisistä hoidoista vaihtoehtohoidon lisäksi. Hänen hoitajansa ei ole ollut eettinen, kun ei ole kehoittanut myös lääketieteellisiin hoitoihin. Alalla on ikävä kyllä myös hoidoissaan ehdottomia hoitajia. Mutta he varmasti itse uskovat hoitoihin. Aivan eri asia on raadolliset huijarit.Muistan pitkän ajan takaa, että syöpähoitona syötiin esimerkiksi puun tuhkaa, muistaakseni koivun. Hienoa että olet löytänyt avun naisten vaivoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puun tuhkakin oli käytössä hoitona! Niin, sepä tekeekin asiasta monimutkaisen, kun luontaishoitoa tarjoava vilpittömästi uskoo asiaansa. Toisaalta, vanhaakin vanhempi kiinalainen lääketiede perustuu suurelta osin muihin kuin ns. nykyajan lääketieteeseen, käsittääkseni.

      Poista
  7. Niin tosiaan puun tuhkaa. Joku voi uskoa siihenkin. Uskomushoidoissa. Eihän kiinalaista lääketiedettä ole vielä kunnolla tutkittu, mutta se kiinnostaa minua tuon ruokavalion suosittelun takia. Kiinalaisessa lääketieteessä jopa katsotaan silmän valkuaisesta terveydentila (?). Minua kiinnostaisi, määräisikö hoitaja tai lääkäri minulle jodipitoista ruokaa, esimerkiksi merilevää, kilpirauhasen vajaatoimintaan. Jodi tutkitusti voi vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Seleeniä ei ole tutkittu.

    VastaaPoista
  8. Uskomuslääketiede on mielestäni harhaanjohtava ja jo vanhentunut sanamuoto kun puhutaan homeopatiasta. Homeopatia on niin laaja käsite ja onhan sitä rohdoksia käytetty kaikissa kulttuureissa jo ennen ajanlaskun alkua, niistä on sitten jalostettu länsimaalainen lääketiede.
    Olen testannut homeopatiaa vaihtoehtoisena hoitona ja saanut sillä todella hyviä tuloksia, eniten homepatiaan tutustuminen opetti minulle että ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaivat ikäänkuin sitoutuvat yhteen. https://www.torinrohdos.fi/

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi Unknown.Tosiaankin kaikenlaisisa hoitavia kasveja on käytetty aina. Ja käytetään vieläkin joissakin alkuperäiskansoissa. Homeopatia on minulle vieras hoitomuoto. Mutta se on varmasti sinun kokemuksessa hyvä. Nämä ovat aina omia kokemuksia, joita on kunnioitettava.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!