tiistai 11. helmikuuta 2020

Ketogeeninen ruokavalioMinä en voi noudattaa ketogeenista ruokavaliota, koska olen kasvissyöjä. Eikä se kiinnostakaan. Ketogeeninen ruokavalio on tällä hetkellä kenties dieeteistä suosituin. Siitä on viime vuosina puhuneet niin Piilaakson teknologianörtit kuin Halle Berryn kaltaiset Hollywood-julkkikset. Tämä ilmiö näkyy Suomessakin, esimerkiksi netin tarjoamina ketogeenisen dieetin verkkovalmennuksina.

Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Vaikka "ketogeeninen" ruokavalio on monille uusi, itse idea on vanha. Jo 1970-luvulla syntyi Atkinsonin-dieetti, ja karppauskin on yksi versio siitä.Keto-ruokavalio on tiukan vähähiilihydraattinen. Jo nimikin tarkoittaa, että siinä tavoitellaan ketoosia, jossa elimistö alkaa polttaa ketoaineita ja omaa rasvaa. Ketoosin voi käynnistää kahdella tavalla, paastolla ja hiilihydraattien syönnin rajoittamisella.

Mitä ketogeenisessä ruokavaliossa syödään?
Ruokavaliosta jätetään pois viljat, riisi, perunat, palkokasvit ja hedelmät. Niiden sijaan syödään paljon proteiinia ja rasvaa. Jotkut dieetillä olevat syövät ravintosuosituksista piittaamatta voita, kermaa ja pekonia.Voiko ruokavaliolla hoitaa oikeasti sairauksia?
Ketogeeninen dieetti kehitettiin alunperin 1920-luvulla epilepsian hoitomuodoksi. Jo aiemmissa tutkimuksissa oli huomattu, että paastoaminen vähentää joidenkin epilepsiaa sairastavien kohtauksia.

Lisäksi ketogeenisestä rukavaliosta on ollut apua lyhyellä aikavälillä kakkostyypin diabeteksen hoidossa, mutta dieetti voi nostaa myös kolesteroliarvot pilviin. Monet tuntevat mahan  ja suoliston rauhoittuvan ja olonsa energisiksi.Puolen vuoden tai vuoden mittaisista tutkimuksista ei voi päätellä, miten ketoositila vaikuttaa ihmiseen pitkällä aikavälillä.

Ruokavalio voi  heikentää suoliston mikrobiston koostumusta. Ketogeenisessä dieetissä karsitaan papujen, juuresten, hedelmien ja täysjyväviljojen kaltaisia ruokia.Ruokavaliossa olisi tärkeä huolehtia kuitujen saannista. Jos siihen kuuluu pelkästään salaatin, kurkun ja tomaatin kaltaisia vesipitoisia kasviksia, kuitua tulee liian vähän. Kannattaisi ainakin käyttää juureksia ja marjoja. Lisäksi suositellaan kuitulisää, kuten psylliumkuitua, kauraleseitä tai pellavansiemeniä.

Laihtuuko ketogeenisellä ruokavaliolla?
Tutkimusten mukaan ketodieetillä laihtuu nopeasti, mutta usein vaikutukset ovat lyhytaikaisia.   Sellainen ruokavalio toimii, jota jaksaa jatkaa ainakin kaksi vuotta. Pahimmillaan tiukka dieetti voi altistaa syömisen häiriintymiselle ja johtaa jojolaihduttamisen kierteeseen.


Lähteet: Helsingin Sanomat 30.1.2020, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Olen laittanut sähköpostia arvonnan voitosta. :) Laitatko Marja yhteystietosi osoitteeseen tiia68@gmail.com

  Ihanaa päivää ja onnea voitosta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia. Laitoin eilen sinulle sähköpostia yhteystiedoista. Voin laittaa tiedot uudestaan, jos ne eivät ole tulleet perille.

   Poista
 2. Atkins ja karppaus ovat käsitteinä minulle tuttuja, ja nyt avautui tämäkin dieetti, kiitos sinun.
  Ei ole minunkaan juttuni. Pari ystävääni, jotka ovat vuosia sitten laihduttaneet karppaamalla ovat saaneet aivoinfarktin hiljattain. Olen pohtinut, onko asioilla yhteyttä. tietenkin ystäväni ja minä alamme olla siinä iässä, että kaikenlaiset sairaudet ovat enemmän kuin todennäköisiä.
  Mukavaa keskiviikkoa Marja!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minä ihmettelen tuossa ketoilussa sitä, että siinä on olennaista syödä myös paljon rasvaa, ei pelkästään proteiineja. Luulisi ehkä, että se vaikuttaa verisuoniin ja kolesteroliin pitkällä aikavälillä. Tiedä häntä. Ihanaa reissun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista luettavaa! On niin paljon erilaisia ruokavalioita/diettejä ja niissä kaikissa on varmasti niin hyvät kuin huonotkin puolensa. Mukavaa viikon jatkoa♥

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Päden paja. Kaipa se dieetin kokonaisuus ratkaisee, onko se terveellinen. Nykyisin niitä on, mistä valita. Kivaa torstai päivää myös sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!