keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Ihoa ei kannata pestä turhaan saippualla
Jos laajoja ihoalueita pestään joka päivä saippualla, ihon luonnolliset suojamekanismit voivat häiriintyä. Näin kirjoittaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen. Ihossa on rasvoja sisältävä läpäisyeste, joka edistää kosteutta haihtumasta ja suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä.

Kun ihoa pestään toistuvasti saippualla tai hangataan muilla tavoin, läpäisyeste voi heikentyä ja iho kuivua. Kuiva iho kutisee ja siihen voi syntyä ihottumaakin.Saippua ei silti ole turha. Sitä kannattaa käyttää ainakin kainaloiden ja nivustaipeiden pesuun. Ne ovat kehon alueita, joilla hiki pääsee hautumaan ja joilla on muuta ihoa enemmän bakteeri- ja hiivasienikasvua.

Saippuapesusta hyötyvät ihmiset, jotka kärsivät toistuvista karvatuppitulehduksista, sillä peseminen poistaa iholta liiallista bakteerikasvua.
Iho kuivuu talviaikana helposti, ja siksi pesuaineen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hintsanen suosittelee kuiva ihoisia ja atoopikkoja hankkimaan pesuaineet apteekista.

Lisäksi hän suosittelee suihkusaippuan sijaan pesuöljyä. Kuivaa ihoa voi myös pestä perusvoiteella. Peseytymiseen kannattaa valita rasvaisen tuotteen sijaan vesipitoinen emulsiovoide, jotta sen saa huuhdeltua iholta. Samalla voiteella voi myös pestä kuivan hiuspohjan. Jotta iho ei kuivuisi liikaa, kannattaa välttää erittäin pitkiä ja kuumia suihkuja.

Lähteet: Helsingin Sanomat 16.1.2020, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Opin tuon perusvoiteella peseytymisen sairaalassa ollessani.
  Tärkeää, monelle uutta tietoa sisältävä postaus.
  Kuvat saivat ikävöimään kotia ja Suomen kesää.
  Mukavaa torstaita Marja!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minulla ei ollut ennen tätä juttua tietoa, että perusvoiteella voi peseytyä. Nyt otan neuvosta vaarin. Teillä on ihanan pitkä ja kaunis matka!

  VastaaPoista
 3. Kiitos postauksestasi. Kyllähän sitä kroppaa on aina liikaa tullut kuurattua saippualla. Jokin aika sitten vaihdoin nestesaippuan palasaippuaan ja tuntuu, että siinä muodossa sitä tulee paljon vähemmän hölvättyä viemäriin kuin nestemäisessä muodossa. Ympäristökin kiittää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.Minulla oli noin puolitoista vuotta sitten kaamea palasaippuavillitys. Ostin monta luomusaippuaa, jopa hiussaippuan. Oli mukavaa lutrata tuoksuvilla saippuoilla. Sitten villitys meni ohi. Niin kuin minulla tapaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!