perjantai 28. helmikuuta 2020

Laihdutus väsyttää



Juuressosekeittoa.


Jees. Kyllä tämä sujuu. Tämä laihduttaminen. Nyt jotenkin  melko helposti. Laihduin menneellä viikolla reilut 1 kiloa. Painan nyt 74 kiloa, tavoitteena on pudottaa paino 71 kiloon. Alussa painoin 81 kiloa. Olen laihtunut kokonaisuudessaan 7 kiloa kahden kuukauden aikana. 


 Pakastetut banaaninpalat tekevät puurosta kermaisen.

Minulle on tullut jonkinlainen laihdutusväsymys. Ei sentään laihdutusuupumus, koska tämä laihduttaminen on tapahtunut aika lyhyen ajan sisällä. Ei puoli vuotta, vuotta. Uupumus syntyy yleensä pitkän ajan sisällä. Väsymystä vain. Välillä hyvin syvää, mikä tekee minusta miltei toimintakyvyttömän.  Se ilmenee esimerkiksi siten , ettei erityisesti innostu puntarin lukemista. On vähän välinpitämätön. Katselee sivussa. Katveessa.




Suklaanhimoon syön silloin tällöin proteiinipatukoita.

Silti olen laihduttanut ja laihdutan yhä. Olen jo tottunut laihduttamiseen ja vähän erilaisiin ruokiin. Ruokavaliosta on tullut arkinen rutiini. Tapa, tottumus. Ja kun se muuttuu tavaksi, ollaan jo voitettu paljon. Ei enää tarvitse kipuilla. Peitän ruokalautasesta yli puolet kasviksilla. Proteiinia noin kolmas osa. Eikä yhtään riisiä, pastaa tai perunaa. Ihme kyllä, syön yhä paljon puolukkaa. En ole vielä kyllästynyt siihen. Enkä mindfulnessiin.



Eikä tämä laihdutus ole nyt mikään tärkein asia. Hyvin tärkeä asia. Se sujuu. On monta asiaa, joista olen enemmän kiinnostunut. Hyvän elämän käsitykseeni ei kuulu laihdutusta lainkaan. Mutta toisaalta siihen kuuluu myös terveys ja liikunta. Ihmissuhteet, tasapaino ja omien arvojen mukainen elämä.



Metabolinen muisti toimii. Vuosikymmenet - tarkalleen ottaen 34 vuotta - herkuttelin viikonloppuisin ja joskus join myös viiniä. Olen huomannut tämän laihdutuksen aikana, että viikonloppuisin on karmea nälkä. Viikolla ei ole melkeinpä mitään näläntunnetta. Viime lauantaina heräsin kuin krapulaan. Pääkipu ja väsymys. Vaivoin pääsin sängystä ylös. Vaikka en ollut siis juonut perjantaina, vaan se oli metabolisessa muistissa. Pitää vain kestää viikonloput.


Tein miehelle ja tyttärelle, joka on nyt käymässä, foccaciaa, italialaista leipää. Laiton leipään viinirypäleitä ja aurajuustoa. Oli vähän kiusaus tehdä sitä. Mutta söin vain viinirypäleitä.




Hyvää viikonloppua kaikille!











What do you want to do ?
New mail

19 kommenttia:

  1. Tsemppiä laihikseen, tai enemmän kai se on elämäntapamuutos. Ja aurinkoa ja väriä kevätpäiviin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä. Sitä tosiaan tarvitaan tässä vaiheessa. Aurinkokin viimein näyttäytyy täällä. Kaipa tämä tästä.

    VastaaPoista
  3. Minä aloitin joululta elämäntapamuutoksen. Syön kaikkea, mitä tekee mieli. Nyt on viisi kiloa huvennut ilman mitään dieettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Arkeilija. Hienosti olet pudottanut painoa laihduttamatta ja voit jopa syödä, mitä haluat. Minä liikun nyt laihduttaessa vähemmän kuin tavallista, ettei ruokahalu kasvaisi kauheasti. Liikun nyt tunnin päivässä kävellen. Kun yleensä liikun pari tuntia. Sinä olet varmaankin lisännyt liikuntaa, koska olet tehnyt kokonaisen elämäntapamuutoksen. Minä en laihtuisi pelkällä elämäntaparemontilla, koska olen jo 54-vuotias. Ja syön tavallisestikin terveellisesti kasvisruokaa ja liikun. Hyvää viikonalkua sinulle!

      Poista
    2. Olen liikkunut nelisen vuotta aika aktiivisesti. Viikkotuntimäärä on ollut 3-10. Ainoa tavoite on ollut we, että liikuntakertoja tulisi vähintään kolme viikossa. Ikää minulla muuten on kuusi vuotta enemmän kuin sinulla...
      Ehkä juuri nyt oli tähdet kohdillaan, kun tuntuu sujuvan hyvin!

      Poista
    3. Sinä olet todella reipas liikkuja. Ja olet ollut sitä jo pitkään. Ei painonpudotus niistä tähdistä johdu. Olet vain elänyt terveellisesti. Hurjaa on, että vielä vähän vanhempanakin laihtuu noin paljon kuin sinä, tuosta vain. Mukavaa tiistaita sinulle!

      Poista
  4. Ihailen..itse en pysty laihduttamaan mutta toisaalta oon ihan tyytyväinen itseeni. Tsemppiä sulle ja ihanaa viikonloppua🌹😊❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Ainakin kuvissasi olet minusta hoikka. Hienoa, ettet näe tarvetta laihduttaa ja olet ennen kaikkea tyytyväinen painoosi. Minulla tämä laihdutus alkoi lopulta jahkailujen jälkeen siitä, että verensokerini oli yli viitearvojen. Nyt on pudonnut yhden yksikön 6,3, mikä on melkein viitearvoissa. Pelkästään laihduttamisen avulla. Aurinkoista viikonalkua sinulle!

      Poista
  5. Herkulliset kuvat.
    Hienosti on painosi pudonnut ja jo enemmän, mitä alkuperäinen tavoitteesi olikaan. Onneksi olkoon!
    Huh, nuo laihdutusväsymyksen oireet kuulostavat samanlaisilta kuin meidän hiilihydraattidieetin oireet, jotka ovat syntyneet siitä kun matkalla on syötävä mitä kiinni saa.
    Kun katselen noita sinun ylimmäisiä kuvia, tekee omia kotiruokia ja myös niitä mainitsemiasi puolukoita mieli.
    Foccacia taas on kuin meidän aamupalaleipä, jossa aurajuusto on jotain muuta juustoa ja viinirypäleet rusinoita.
    Ihanaa sunnuntaita ja maaliskuuta Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Juu, päätin laihduttaa 6 kilon jälkeen vielä 4 kiloa. Mielessä on edelleen ne veren sokeriarvot ja myös - omituista kyllä - vaihtelunhalu. On kiva kokeilla kaikkea ja innostun helposti, kuten näköjään laihduttamisestakin. Voi, teidän hiilihydraattidieettiä. Mutta sen ymmärtää hyvin, kun olette reissussa.Sinä ehdit kyllä syödä täällä Suomen ankeudessa puolukoita, jos ette sinne paratiisiin jää.

      Poista
  6. Nam mitä kuvia ja oi tuo focaccia ja siinä vielä viinirypäleet, toimii varmasti hienosti. Olit reipas, kun et maistanut ja ollut vahva, niin hyvin edistynyt, tavoite on ihan kohta siinä.

    Tsemppiä loppurutistukseen Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Focaccia on yksi minun herkku. Mutta jotenkin hirvitti tehdä sitä, kun siihen tulee täysin valkoisia vehnäjauhoja ja durumvehnäjauhoja. Ja en mitään valkoista hetulaa syö. Ehkä en tämän laihdutuksen jälkeenkään.Focaccian teossa voi käyttää mielikuvitusta, koska päälle voi laittaa mitä vain, esimerkiksi punasipulia, vuohenjuustoa, kirsikkatomaattia, oliivia...Kiitos tsempeistä ja aurinkoista viikonalkua sinulle!

      Poista
  7. Olet onnistunut projektissasi todella hyvin, onneksi olkoon! Tsemppiä jatkoon ja aurinkoa päiviin!

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tähän asti olen onnistunut omasta mielestänikin yli odotusten, koska ajattelin, ettei minun ikäinen nainen saa melkein millään pudotettua painoa, koska esimerkiksi aineenvaihdunta on hitaampaa kuin nuorilla. Kiitos tsempeistä ja mukavaa viikonalkua sinulle!

    VastaaPoista
  9. Onnittelut painonpudotuksesta! Itselläni on ikää mittarissa 56. Olen normaalipainon ylärajalla, mutta vyötärö meni pari senttiä yli 80. Joulun jälkeisen uneliaan olon sain pois pätkäpaastolla, mutta nyt tavoittelen hoikempaa uumaa punttaamalla kolme kertaa viikossa ja lisäksi kävelemistä/hölkkää 3-6 x/viikko. Syön myös paljon kasviksia, olen lisännyt proteiinien määrää (80-100gr/vrk), syön kuitupitoisia hiilihydraatteja (kauraa, ruisleipää, spelttipastaa, omenaa, marjoja, mangoa) ja toki pähkinöitä ja avokadoa. Senttejä on lähtenyt viikossa pari, lihakset ovat hellinä. Olen siinä käsityksessä, että 2. tyypin diabetes puhkeaa rasvaprosentin noustessa kriittisen rajan yli. Pyrin pudottamaan rasvan osuutta myös lisäämällä lihaksen määrää. Koetan olla välittämättä vaa'asta.

    VastaaPoista
  10. Kiitos kommentista Anonyymi. Liikut paljon ja monipuolisesti. Olen melkein kateellinen tuosta sinun kuntosalitreenistä ja siitä, että kasvatat lihasmassaa. Vyötärösi on jo nyt alle 90 senttiä. Itse olen saanut laihduttamalla vyötärönympäryksen 97:stä lukuun 88. Ja siinä se voisi minun mielestäni olla ja pysyä. Minä lopetin punttisalitreenin, kun aloitin tämän laihduttamisen ja siitä naurettavasta syystä, ettei olisi niin nälkä. Vaikka lihaksista pitäisi tässä iässä huolehtia etenkin, kun laihduttaa. Minä pidän vain huolen siitä, että saan tarpeeksi proteiinia ruuasta. Sinä syöt tosi terveellisesti. Hyvää tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
  11. Tämä yt ei mitenkään liity laihduttamiseen, mutta löysin paikallisesta K-Marketista kauragurttia. Eli kaurasta tehtyä jugurtin tyyppistä. Hedelmäpommi-versio oli kyseessä. Vävy kertoi heidän ostaneen samanlaista, mutta kookos-versiona. Olipahan hyvää ainakin tämä hedelmäpommijuttu. Ja sokeriakin oli vain 8,4g/100g. Maku ei ollut yhtään hapan, niin kuin jugurtti aina on. Yhden litran purkin jo popsin sitä töissä välipaloiksi ja ostan huomenna varmaan lisää.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Kaura- ja soijapohjaista jugurttia on maistettu. Olen päätynyt AB maustamattomaan luonnonjugurttiin, vaikka kasvispohjainen jugurtti olisi parempi vaihtoehto ympäristön kannalta.

    VastaaPoista
  13. Proteiini tosiaan pitää hyvin nälän, ja toki pitkäketjuisia hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja tarvitaan kohtuudella.
    Sokerissa on 9kcl per gramma. Kilossa (onko litra kilon?) tuollaista kaurajugurttia on sokeria siis 84gr ja kaloreita n.760. Viralliset suositukset sokerin enimmäismäärälle per hklö ovat max 45 grammaa per vuorokausi, mutta on tahoja joiden mukaan 25grammaa per vrk on ehdoton maksimi. Ja laihdutettaessa tietenkin mahdollisimman vähän.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!